Internet

Το Facebook αποθήκευε τους κωδικούς μας σε αρχεία plain text

Tο Facebook δεν είναι ένα κοινωνικό δίκτυο που ξεκίνησε τα τελευταία λίγα χρόνια. Είναι διαθέσιμο και ανοιχτό για όλους από το 2007 αν θυμάμαι καλά, στα τέλη εκείνης της χρονιάς άνοιξα και εγώ το προσωπικό μου προφίλ. Που να ήξερα τότε ότι μέχρι και το 2012 το Facebook αποθήκευσε λέει τους κωδικούς μου και εκατομμυρίων άλλων χρηστών, σε αρχεία plain text.

Σημείωση: Το plain text είναι καθαρό κείμενο, δηλαδή δεν το έχουν περάσει από μονόδρομη κωδικοποίηση, ώστε να μην μπορεί κάποιος να το διαβάσει αν απλά έχει πρόσβαση στην βάση.

Σαν να κρατήσεις δηλαδή σημειώσεις σε ένα αρχείο για τις δουλειές που έχεις να κάνεις μέσα στην μέρα ή τα ψώνια που θα πάρεις από το σουπερ μάρκετ και μετά απορείς πως γίνονται όλες αυτές οι παραβιάσεις προφίλ, πως στέλνονται spam σε inbox φίλων σου χωρίς να το θέλεις και γίνονται block σε profiles.

Οι πληροφορίες που καταφθάνουν αναφέρουν ότι εκείνη την αμαρτωλή περίοδο, έως και 20.000 υπάλληλοι της εταιρείας θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε κωδικούς εκαταμμυρίων χρηστών του Facebook. Πόσοι ήταν αυτοίοι κωδικοί; Εκτιμάται ότι σε αρχεία text βρίσκονταν από 200 εκ. έως και 600 εκ. passwords.

Οι πιο άτυχοι της υπόθεσης φαίνεται να είναι οι χρήστες του Facebook lite αλλά και χρήστες του Instagram θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα password τους υπάρχαν με “ασφάλεια” αποθηκευμένα σε αρχεία plain text. Η εταιρεία βέβαια αναφέρει ότι παρά το γεγονός αυτό, σύμφωνα με δική της εσωτερική έρευνα δεν βρέθηκε να έχει γίνει πρόσβαση από υπαλλήλους της σε αυτές τις πληροφορίες.

Αυτή η περίεργη αντιμετώπιση του τι θα πει ασφάλεια από το Facebook, ανακαλύφθηκε τον περασμένο Ιανουάριο μετά από έλεγχο ρουτίνας για security και σύμφωνα με την εταιρεία τα προβλήματα έχουν αποκατασταθεί.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 22 Μαρτίου 2019 7:31

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.