Internet

Τη διάδοση του WannaCry σταμάτησε τυχαία ένας 22χρονος blogger

Η μεγάλη πρόσφατη κυβερνοεπίθεση με το όνομα ransomware WannaCry η οποία προκάλεσε μεγάλα λειτουργικά προβλήματα σε πολλούς υπολογιστές και οργανισμούς φάινεται ότι σταμάτησε χάριν ενός 22χρόνου blogger και ερευνητή σε θέματα αφαλείας.

Ο Βρετανός ερευνητής θεμάτων ασφαλείας με το ψευδώνυμο MalwareTech βρήκε την λύση στο να σταματήσει την εξάπλωση του ransomware τυχαία παρατηρώντας κάτι απλό.

Εφάρμοσε το λεγόμενο “kill switch” στην εξάπλωση του ιού παρατηρώντας ότι ο ίδιος ο ιός προσπαθούσε να συνδεθεί με μία συγκεκριμένη τοποθεσία, κοινώς web address κάθε φορά που μόλυνε έναν νέο υπολογιστή.

Ο blogger λοιπόν αγόρασε το domain name έναντι κόστους 8 Λιρών και η αγορά και κατοχύρωση του domain ήταν αρκετή από μόνη της για να δώσει εντολή στον κώδικα να σταματήσει την περαιτέρω εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο παρά την θετική αυτή εξέλιξη δεν υπάρχουν ακόμα λόγοι εφησυχασμού καθώς τόσο οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας όσο και ο ίδιος ο MalwareTech προειδοποιούν ότι μπορεί κάποιος να αλλάξει τον κώδικα και να ξεκινήσουν νέες επιθέσεις ή με διαφορετικές παραλλαγές του ιού, διότι πολύ απλά ο λόγος δεν είναι άλλος από οικονομικός.

Δυστυχώς η ανακάλυψη του blogger αν και σταμάτησε την εξάπλωση του ransomware δεν επιδιορθώνει την ζημία η οποία προκλήθηκε από την μόλυνση των υπολογιστών.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 17 Μαΐου 2017 8:33

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.