Internet

Web3: Είναι το μέλλον του Internet γραμμένο στο blockchain;

Μεγάλη είναι η συζήτηση γύρω από μία αποκεντρωμένη διάσταση του Internet, η οποία ονομάζεται Web3. Στο DNA του Web3 βρίσκεται η τεχνολογία του blockchain, βάσει της οποίας λειτουργεί και η οικονομία των κρυπτονομισμάτων.

Το πρότυπο Web3 υποστηρίζει ένα πλήθος ανθρώπων σχετικών με τις νέες τεχνολογίες και τη δικτύωση, αλλά και ειδικοί λογισμικού. Στη λογική του Web3 οι κεντρική δομή των servers που διέπει την επικοινωνία στο Internet αντικαθίσταται από μία αποκεντρωμένη δομή, με τη βοήθεια της τεχνολογίας του blockchain. Ολόκληρη η πληροφορία βρίσκεται διαθέσιμη σε ένα δημόσιο blockchain, όπου ισχύουν οι κανόνες της επικοινωνίας του peer to peer, αντί να είναι αναγκαία η επικοινωνία με έναν κεντρικό server μίας υπηρεσίας όπως είναι το Facebook και το Amazon.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να αποφευχθούν ζητήματα όπως αυτό που προέκυψε με το black out του Facebook, ενώ ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της λογικής αυτής είναι πως τα δεδομένα ανήκουν στους χρήστες και όχι στις εταιρείες. Υπάρχει αντίσταση σε περιστατικά λογοκρισίας, περισσότερη διαφάνεια και μεγαλύτερη ελευθερία.

Στα μειονεκτήματα του Web3 μπορεί να αναφέρει κανείς την παντελή έλλειψη ιδιωτικότητας, την αδυναμία ελέγχου από ρυθμιστικές Αρχές, την πιθανή εμφάνιση προβλημάτων που δεν θα μπορούν να διορθώσουν οι δεδομένοι μηχανισμοί μίας κεντρικής υπηρεσίας, καθώς και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, αφού ήδη η τεχνολογία blockchain έχει δείξει ότι δεν είναι και τόσο φιλική στο περιβάλλον όσο θα ήθελε ένας πλανήτης που προσπαθεί να αποτρέψει την κλιματική αλλαγή.

Επεξεργάστηκε την 5 Οκτωβρίου 2021 20:26

Σχόλια

  • Αυτή την στιγμή δεν είναι δυνατόν αυτό που γράφει το άρθρο καθώς η υπολογιστική ισχύς που απαιτείτε για να περάσει όλη η υπάρχουσα πληροφορία σε δίκτυο blockchain είναι ασύλληπτη. Εδώ δεν μπορεί να καλυφθεί ούτε η δραστηριότητα των κρυπτονομισμάτων καλά καλά με την αγορά να αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις, που να αρχίσουμε να περνούμε και άλλη πληροφορία σε τέτοιου είδους δίκτυα. Το κακό από την άλλη είναι ότι αυτή τη m@l@k1@ που λέγεται blockchain θα την φάμε θέλουμε δεν θέλουμε στην μάπα πολύ απλά γιατί είναι η μοναδική τεχνολογία αυτή την στιγμή που μπορεί να τεκμηριώσει ασφαλώς την αξιοπιστία μια πληροφορίας στο διαδίκτυο οπότε θα μας την φορέσουνε οι κρατούντες και η πλουτοκρατία θέλουμε δεν θέλουμε. Καμία πληροφορία που δεν θέλει το σύστημα δεν θα μπορείς να καταχωρήσεις και δεν θα μπορείς να πεις τίποτα χωρίς να εντοπιστείς. Καλά μας ξεμπερδέματα.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.