Wikipedia: Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για τα άρθρα της

Η Wikipedia λάνσαρε ένα νέο εργαλείο το οποίο αυτόματα θα αναγνωρίζει τις χαμηλού επιπέδου προσθήκες σε άρθρα. Αυτή η υπηρεσία με την ονομασία Objective Revision Evaluation Service (ORES), έχει εκπαιδευτεί από τους editors της Wikipedia να αναγνωρίζει την ποιότητα ενός κειμένου.

Θα χρησιμοποιεί κάποιου είδους τεχνητής νοημοσύνης και θα μπορεί να κάνει το site πολύ φιλικό σε νέους χρήστες υποδεικνύοντας τι κάνουν λάθος, ώστε πολύ εύκολα να το διορθώσουν.

Καθημερινά στη Wikipedia γίνονται περίπου μισό εκατομμύριο αλλαγές σε άρθρα της, αλλά το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα προς το καλύτερο. Τώρα με αυτό το εργαλείο οι editors και απλοί χρήστες θα μπορούν να βλέπουν άμεσα αν η αλλαγή που κάνουν βλάπτει το άρθρο ή όχι. Η υπηρεσία θα σκανάρει άμεσα το άρθρο με σκοπό να παρατηρήσει κάποια προσθήκη που μοιάζει περισσότερο με spam ή έχει ως σκοπό να τρολάρει παρά να επιμορφώσει.

Αν το κείμενο γίνει flagged ως μη κατάλληλο, το άρθρο θα σταλεί αυτόματα σε κάποιον editor του site για να το εξετάσει. Στην συνέχεια οι εργαζόμενοι του Wikipedia θα στείλουν μια ειδοποίηση στον χρήστη που έκανε την αλλαγή, πράγμα που είναι καλύτερο από την τωρινή πρακτική του σαιτ, που αν κάποιο κομμάτι άρθρου κατέβει ο χρήστης δεν ειδοποιείται.

Η ομάδα που δημιούργησε το ORES, εκπαίδευσε το λογισμικό χρησιμοποιώντας παραδείγματα από ανθρώπινα λάθη σε προηγούμενα άρθρα. Τώρα πλέον το λογισμικό μπορεί από μόνο του να δίνει μια βαθμολογία για την ποιότητα του άρθρου.

Το Wikipedia Foundation πρόσθεσε ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να βοηθήσει στην ανάπτυξη του υλικού του site. Τα προηγούμενα εργαλεία όμως δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν μεταξύ ενός κακόβουλου edit και ένα ανθρώπινο λάθος.

Πηγή:1,2

Επεξεργάστηκε την 3 Δεκεμβρίου 2015 11:37

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.