YouTube: Κατηγορείται για παράνομη ‘κατασκοπεία’ λόγω ανίχνευσης ad blocker

Youtube, YouTube: Κατηγορείται για παράνομη ‘κατασκοπεία’ λόγω ανίχνευσης ad blocker

Πρόσφατα το Youtube αποφάσισε να αντιμετωπίσει δυναμικά τη χρήση ad blocker στην πλατφόρμα του, μια κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις.

Το Youtube θέλει να ωθήσει τους χρήστες του να αποκτήσουν συνδρομή στο Premium αν δε θέλουν να βλέπουν διαφημίσεις (αυξάνοντας και την τιμή του συνδρομητικού πακέτου).

Σύμφωνα με το The Register, ένας σύμβουλος απορρήτου ετοιμάζεται να υποβάλει ποινικές διώξεις κατά του YouTube στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι τα script που εντοπίζουν και περιορίζουν τη χρήση προγραμμάτων αποκλεισμού διαφημίσεων στην πλατφόρμα.

Ο Alexander Hanff κινείται νομικά κατά του Youtube βάσει του νόμου της Ιρλανδίας για την κατάχρηση υπολογιστών. Ο σύμβουλος απορρήτου ανέφερε ότι προειδοποίησε την Εθνική Αστυνομία σχετικά με το σχέδιό του να μοιραστεί λεπτομέρειες σχετικά με την ποινική καταγγελία, ενώ η αστυνομία, από την πλευρά της, έχει, προφανώς, αναγνωρίσει την καταγγελία και ζήτησε περισσότερες πληροφορίες.

Ο Hanff υποστηρίζει ότι το YouTube εμπλέκεται στη χρήση μη εξουσιοδοτημένων script παρακολούθησης με στόχο τον εντοπισμό ad blocker. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η δραστηριότητα αποτελεί μη εξουσιοδοτημένη παρακολούθηση πολιτών της ΕΕ.

Παράλληλα, ο Hanff έχει υποβάλει αστική καταγγελία κατά του συστήματος ερευνών του προγράμματος περιήγησης YouTube, το οποίο έχει σχεδιαστεί για τον εντοπισμό και την αντιμετώπιση των αποκλειστών διαφημίσεων. Αυτή η καταγγελία έχει υποβληθεί στην Ιρλανδική Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων.

Η ρυθμιστική αρχή επικοινώνησε με την Google και τώρα περιμένει την εταιρεία να μοιραστεί την άποψή της για τον ισχυρισμό του Hanff. Ακόμα, ο τελευταίος ισχυρίζεται ότι η Meta ήταν επίσης στο παιχνίδι της «παράνομης» υποκλοπής μεταδόσεων δεδομένων μέσα σε ένα πληροφοριακό σύστημα για να παρακολουθεί τη συμπεριφορά του.

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την απόφασή του να υποβάλλει μια ποινική καταγγελία, ο Hanff εξήγησε: “Επέλεξα να ακολουθήσω τον δρόμο της ποινικής καταγγελίας επειδή ιστορικά, οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ έχουν αποτύχει παταγωδώς στην εφαρμογή της Οδηγίας για την ηλεκτρονική ιδιωτικότητα.”

Με τον πρόσφατα εγκριθέντα νόμο για τις ψηφιακές αγορές (DMA), ωστόσο, η ΕΕ καθορίζει σαφή κριτήρια για τους gatekeepers, όπως είναι η Meta, η Google, η Microsoft και η Apple. Έτσι, αυτές οι εταιρείες θα πρέπει να ανανεώσουν τις πολιτικές τους και ορισμένες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software iOS YouTube YouTube Music

YouTube Music: Bug εμφανίζει μαύρη οθόνη στα iPhone

Ορισμένοι χρήστες τoυ YouTube Music για iOS αντιμετωπίζουν ένα σφάλμα όπου η εφαρμογή ανοίγει σε μαύρη οθόνη.

Gear AirPods Apple YouTube

5 χρήσιμα tips για τα AirPods της Apple

Ένα νέο βίντεο που ανέβηκε στο κανάλι υποστήριξης της Apple στο YouTube προσφέρει πέντε χρήσιμες συμβουλές και κόλπα για τα AirPods.

Internet YouTube

Youtube: Αμφιλεγόμενος ο νέος σχεδιασμός για αναπαραγωγή βίντεο σε desktop

Το YouTube είναι από τις καλύτερες εφαρμογές ψυχαγωγίας αλλά έχει πάρει αμφισβητήσιμες αποφάσεις στο κομμάτι της παρουσίασης περιεχομένου.

Software YouTube

YouTube Premium: Διαθέσιμο σε 10 επιπλέον χώρες

Οι χρήστες του YouTube σε 10 χώρες διαπίστωσαν ότι μπορούν πλέον να εγγραφούν στην υπηρεσία YouTube Premium.