Smartphones, 13 μοντέλα που είναι τα πιο τρωτά σε κινδύνους [+infographic]

Η εταιρεία λογισμικού και λύσεων προστασίας Bit9 έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με τα 13 smartphones που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της είναι τα πιο τρωτά σε κινδύνους (security and privacy risks) για το 2011. Όπως δυστυχώς ανακαλύπτουμε, τα 12 πρώτα είναι με λειτουργικό σύστημα Android ενώ στη 13η θέση είναι τα μοντέλα από το iPhone 4 και πίσω. Δείτε τη λίστα και το infographic.

To άρθρο δεν είναι για να μας πιάνει πανικός και δεν σημαίνει ότι αν χρησιμοποιούμε κάποιο από τα παρακάτω κινητά θα μας ακούει κάποιος άλλος όταν μιλάμε. Τα περισσότερα προβλήματα διορθώνονται με αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος. Τα στοιχεία αυτά δίνονται για να ανδείξουν κυρίως τις καθυστερήσεις και το fragmentation στις αναβαθμίσεις του Android από κινητό σε κινητό.

1. Samsung Galaxy Mini
2. HTC Desire
3. Sony Ericcson Xperia X10
4. Sanyo Zio
5. HTC Wildfire
6. Samsung 4G Epic
7. LG Optimus S
8. Samsung Galaxy S
9. Motorola Droid X
10. LG Optimus One
11. Motorola Droid 2
12. HTC Evo 4G
13. iPhone 4

Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για δείτε ολόκληρο το infographic.
, Smartphones, 13 μοντέλα που είναι τα πιο τρωτά σε κινδύνους [+infographic]

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Dimitris F.

Όταν λες κινδύνους;

T-Tech458Italia

Ooops! Απ’ότι βλέπω το Galaxy S είναι στην λίστα και όχι και πολύ χαμηλά 🙁
Κώστα, εννοείς ότι είναι τα πιο τρωτά από έλλειψη ασφαλείας και κακών σχεδιασμών που δεν υπολόγισαν σωστά οι κατασκευαστές ή οτι αυτά είναι οι πιο δημοφιλείς στόχοι των hacker? Γιατί βλέπω ακριβά κινητά και αναρωτιέμαι εαν οι κατασκευαστές δεν έχουν δώσει την κατάλληλη προσοχή γιατί είναι MUST για κινητά τέτοιου price range…

kostas

Ωραια εγω τρεχω την 2.3.5 στον γαλαξια μου με κερνελ semaphore. Κινδυνευει το κινητο μου;
Νομιζω πως σημασια εχει τι κατεβαζεις και αν διαβαζεις τις αδειες που ζητα για να λειτουργησει στο κινητο σου!επισης επιθεσεις δεχονται ολα τα linux το θεμα ειναι τι κανουν οι ιοι αυτοι στο linux και τι σε windows πχ.και φυσικα αμα θελουν οι hackers να βρουν τροπο να στα παρουν δεν μπορεις να προστατευτεις με τιποτα!μονο αμα δεν το συνδεσεις ποτε στο ιντερνετ μπορεις!

Stelios

Αυτο φανταζομαι αναφερεται σε κατοχους με official ROM. Οσοι εχουν custom Roms πχ CM7 διατρεχουν οτι κινδυνους διατρεχουν όλοι με την ίδια Rom, σωστα? Με αλλα λογια, το προβλημα εγκειται στο Software κι οχι στο Hardware…

vitalogy

Μακρια απο android…

gino

βλέπω φόβο και όχι καυχήματα για τα android!!!! να γιατί για τους περισσότερους (95%) χρήστες είναι προτημότερο ένα πιο “κλειδωμένο” λειτουργικό και όχι ένα πλήρως παραμετροποιήσιμο!!!

skace13

Πωπω ζημια τωρα δηλαδη θα μπορουν να δουν τα μηνυματα που στελνω με την κοπελα μου και τι
τσ…ες βλεπω αμαν τι παθαμε.Ας σοβαρευτουμε λιγο δεν εχουμε και κρατικα μυστικα στο κινητο.

bec

Κανενα λειτουργικο δεν ειναι ασφαλες και τα προσωπικα δεδομένα συμβολιζουν την ελευθερια απλα και ωραια,εγω κραταω το slogan σεμιναρίων ασφαλειας του backtrack(τα linux για hackers καλους και κακους)”offensive security”.Το παραπανω slogan τα λεει ολα.

REDODIN7

@gino απο οτι βλεπω και το iPhone 4 ειναι στη λιστα το οποιο μαλιστα κανει 300+ ευρω παραπανα απο ενα Android της ιδιας κατηγοριας!

george

the iphone 4 or older gets an “honorable mention”? honorable mention? εμενα μου φαινεται οτι απλα ήθελαν να το βάλουν για να κρατήσουν ισσοροπιες.. Μεχρι το icloud τα iphone εκαναν update μονο απ τον υπολογιστη.. και απ ο,τι καταλαβα βασιζουν το honorable mention στο γεγονος οτι υπαρχει διακοπη υποστηριξης στα παλια μοντελα μετα απο καποια χρονια κατι που ολες οι εταιριες κανουν.

“”Apple does end-of-life its older models. The original iPhone, which released in 2007, cannot be upgraded to IOS 4 (available June, 2010) or later. The iPhone 3G, which released in 2008, cannot be upgraded to IOS 4.3 (available March, 2011) or later. The good news is that Apple seems to support their devices much longer than Android manufacturers, but if you own an older model iPhone, you will not receive the latest updates.””

τι εμπαθεια ειναι αυτη με το iphone; Ναι οι υπερβολες και οι τυφλες μαλακιες των fun boys ειναι για γελια, αλλα εφοσον αυτοι που ασχολειστε τοσο πολυ με το android και θεωρειτε και τον εαυτο σας ψαγμενο γιατι δεν κρατατε επιπεδο? οι “σοβαροι” android funs θα πρεπε να βαζουν χερι και στους αντιστοιχους apple fun boys του ανδροϊδους..

pilotsd

Μην πανικοβάλλεστε δεν υπάρχει κίνδυνος αυτά είναι καταστροφολογίες και ψέματα .

takis1994

Samsung Galaxy Mini

ωραια , αυτο εχει η μητερα μου!!
πρωτο στην λιστα !!

α ρε μανα , παντα ξεχωριζεις!!!

Δημητρης

Δεν ειναι τυχαιο που σε αυτην την λιστα δεν βρισκεις νοκια κινητο….

Bakos360

καλησπέρα.
αυτό που διαπίστωσα και παραξενεύομαι είναι ότι κανείς μα κανείς δεν σκέφτηκε το εξής απλό..
όταν στην αγορά κυκλοφορούν υπεράριθμα android phones και μόνο 1 iphone ( ναι οκ 5 είναι σύνολο απλά η apple κάθε χρονιά έχει να ασχοληθεί μόνο με ένα μοντέλο) πως είναι δυνατόν τα android να μην έχουν “κατακτήσει” τόσες θέσεις όταν έχει τόσα μα τόσα μοντέλα?

ίσα ίσα που πιστεύω πως πιο βαρύ είναι που το iphone είναι στην λίστα την ώρα που η apple είχε τα μάτια της μόνο πάνω του και παρόλα αυτά είναι στην λίστα παρά για τα android που όλοι ξέρουν πώς παίρνοντας open source os υπάρχουν κίνδυνοι αν σε βάλουν στο μάτι για τον χ ψ λόγο.

δεν είμαι ούτε fanboy ούτε θέλω να θίξω καμία εταιρία.
και τα 2 λειτουργικά είναι το ίδιο καλά και έτσι ο καθένας διαλέγει τα features που τον εξυπηρετούν.απλά αν θελήσεις android έχεις περισσότερες επιλογές και μεγαλύτερο price range για να κινηθείς αναλόγως.

φιλικά

george

οπα οπα παρεξηγησες.. Ισως να μην το κανα και γω απολυτως ξεκαθαρο, αυτο που εγραψα αναφεροταν στο παιδι που εγραψε πριν απο μενα redodin, ακριβως για τον λογο που ειπες, αφου μετα απ αυτη την λιστα ακομα ψαχνουμε να βγαλουμε να χωσουμε στην συγκριση και το iphone.. Αυτο ειναι εμπαθεια, αυτο ειναι το κουραστικο.

Ναι το ειδα και το «In November 2011, security research Charlie [..]” πριν γραψω το πρωτο σχολιο, την γνωμη μου ειπα.. οσο για τα fun boy.. ειναι γενικο το φαινομενο (ακομα και στο techblog) το ιδιο σχολιο του redodin απλα μου εδωσε το εναυσμα. Αν και γενικα στο συγκεκριμενο ποστ οπως ειπε και καποιος αλλος, ο φοβος πηρε την θεση των καυχηματων.. Οπως γινεται και στις δημοσιευσεις που “χαντακωνουν” το αντιπαλο δεος. 🙂

Nikosmph

Αγοράζουμε δηλαδή οτιδήποτε δεν είναι στην παραπάνω λίστα και είμαστε οκ, (προς το παρόν τουλάχιστον) μέχρι να βγει η επόμενη λίστα στο νέο έτος.

Η παραπάνω λίστα μπορεί να ανησυχήσει λίγο τους κατόχους, να δώσει κίνητρα σε hackers, αλλά επίσης αποτελεί καλό έναυσμα για βελτιώσεις σε smartphones της επόμενης γενιάς.

Αν και μου φαίνεται πολύ θεωρητική η προσέγγιση της bit9, διότι δεν μας παρουσιάζει κάποια απτά στοιχεία για τον απλό χρήστη, παρόλα αυτά αναφέρεται κυρίως σε περιπτώση που o υπολογιστής μινιατούρα (smartphone) χρησιμοποιείται για επαγγελματικές εργασίες και συνδέεται παράλληλα σε εταιρικό δίκτυο.

Φανταστείτε δηλαδή ότι είστε επιχειρηματίας και έχετε καμιά 50ρια υπαλλήλους οι οποίοι έχουν συνδεμένες τις “μινιατούρες τους” στο εταιρικό δίκτυο, δε θα σας έτρωγε το άγχος μήπως γίνει καμιά στραβή; Πίος σας εγγυάται ότι δεν αποτελούν ένα “bypass” για υποκλοπή δεδομένων από κάποιο δίκτυο;

T-Tech458Italia

Ρε παιδιά αυτοί εκεί στο bit9 το Samsung Galaxy S το βάλανε στην λίστα αλλά με ποιό firmware??? Το τελευταίο 2.3.3 Gingerbread ή το πρώτο-πρώτο όταν πρωτοβγήκε? Το 2.1 νομίζω ή το 2.2 μπορεί. Τέλος πάντων γενικά με τα τελευταία τους firmware είναι τα κινητά στην λίστα?

Dimitris

Από την πηγή που έψαξα, αναφέρεται σε καθυστερήσεις στην αναβάθμιση του λειτουργικού.

Δηλαδή κινητό περσινό που φοράει το ίδιο λειτουργικό 12 μήνες = στη λίστα.

Επειδή εκεί στο site βγάλανε μια παρόμοια λίστα την προηγούμενη χρονιά, θέλουν να βγάζουν κάθε χρόνο και ψάχνουν με βάση κυρίως το παραπάνω κριτήριο μια 12δεκάδα κινητά να ξεμπερδέψουν..

Και εγώ δεν γουστάρω που είναι στη λίστα το smartphone μου, αλλά οι άνθρωποι είναι στην ίδια κατηγορία με το Χαρδαβέλα…

Mitsos

ρε παιδια..εχω το galaxy mini και οντως παρουσιαζει προβληματα..το κυριοτερο ομως ειναι το οτι στις περισσοτερες εφαρμογες π κατεβαζω απο το market η τις βαζω απο τον υπολογιστη λεει οτι~ δεν ειναι δυνατη η εγκατασταση~ πραγμα π δν γινοταν οταν το πηρα..αυτο αρχισε λιγο μετα απ τον δευτερο,τριτο μηνα..μπορει καποιος ρε παιδια να με βοηθησει η αν γνωριζει κτ..?ευχαριστω

Γιωργος

Παιδια ενδιαφέρομαι για το Nokia 701 ή για το HTC Desire τι μου προτινετε να παρω.

Nikosmph

Η ταπεινή μου γνώμη είναι να πάρεις το Sony Ericsson Xperia Neo V με 199ευρώ

Γιωργος

οντος ειναι οικονομικη λιση αλα δεν μου εκατσε καλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware featured

Τρεις εφαρμογές Android που πρέπει να διαγράψετε – Μπορούν να αδειάσουν τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς

Για την ύπαρξη τριών κακόβουλων εφαρμογών Android που πρέπει να διαγράψουν όλοι οι χρήστες άμεσα από τις συσκευές τους προειδοποιεί η ESET.

Software Android Bluetooth Google

Google: Το “Find My Device” όταν η συσκευή έχει άδεια μπαταρία θα είναι διαθέσιμο μόνο στα premium Android

Η Google ανακοίνωσε τη λειτουργία “Find My device” που θα παρακολουθεί το τηλέφωνο μέσω της ισχύος των εκατομμυρίων συσκευών με Bluetooth.

Software Android featured Google

Η Google επιτέλους λανσάρει το Android Find My Device Network

Η Google παρουσίασε το δίκτυο Find My Device για συσκευές που βασίζονται σε Android, φέρνοντας σε αυτές τη λειτουργικότητα του Apple Find My.

Software Android WhatsApp

WhatsApp: Θα μπορείτε να στέλνετε αυτόματα πολυμέσα HD

Το WhatsApp παρουσίασε μια λειτουργία τον Αύγουστο που σας επιτρέπει να στέλνετε φωτογραφίες σε υψηλότερη ποιότητα.