Gartner, Η αγορά των κινητών το 2ο τρίμηνο του 2009

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το 2ο τρίμηνο του 2009 πουλήθηκαν 286,1 εκ. συσκευές κινητών τηλεφώνων σύμφωνα με την εταιρεία Gartner. Σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2008, καταγράφεται μείωση κατά 6,1%, ενώ σημειώνεται αύξηση κατά 27% στην κατηγορά των κινητών smartphone αναδεικνύοντας τη δυναμική που έχουν οι συσκευές με οθόνη αφής και πλήρες QWERTY πληκτρολόγιο. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας της Gartner το Nokia N97 έχει πουλήσει 500.000 κομμάτια ενώ το iPhone 3GS, 1 εκ. συσκευές την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του.

, Gartner, Η αγορά των κινητών το 2ο τρίμηνο του 2009

Samsung και LG είχαν ένα πολύ δυνατό 2ο τρίμηνο με πωλήσεις 55 εκ. και 30.5 εκ. συσκευών αντίστοιχα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Gartnet το δεύτερο εξάμηνο του 2009, η Samsung αναμένεται να κλείσει το gap στα smatphones, touch screens και qwerty κινητά μεταξύ αυτής και της Nokia.
Η Gartner αναμένει ότι η LG θα συνεχίσει να αυξάνει το μερίδιό της στη μεσοχαμηλή κατηγορία κινητών επωφελούμενη και την επικείμενη διάθεση δικτύων 3G στην Κίνα.
Οι πωλήσεις των 15,9 εκ. συσκευών της Motorola ήταν ελαφρώς καλύτερες από τις αναμενόμενες, αλλά η εταιρεία έχει επικεντρωθεί στην αγορά της Αμερικής χάνοντας έδαφος στη Δυτική Ευρώπη όπου πούλησε 1 εκ. συσκευές λιγότερες σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2008. Αλλαγές περιμένουμε με την έλευση μοντέλων της Motorola με λειτουργικό σύστημα Android το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Το μερίδιο αγοράς της Sony Ericsson έπεσε κατά 2.8% μιας και η εταιρεία δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ανταγωνιστικές συσκευές qwerty και e-mail friendly, μιας και όπως είδαμε η αύξηση του 27% αφορά αυτή την κατηγορία των κινητών. Τα μοντέλα Sony Ericsson Satio, Aino και Yari θα πρέπει να κυκλοφορήσουν αρκετά πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων για να μπορέσει η εταιρεία να εκμεταλλευτεί την αναμενόμενη ζήτηση.
Η Apple διατηρεί την 3η θέση στην κατηγορία των smartphone με συνολικές πωλήσεις 5,4 εκ. συσκευών iPhone, ποσοστό αύξησης 509% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2008.
Η HTC βρίσκεται στην 4η θέση πίσω από την Apple στην κατηγορία hi-end και smartphone κινητών.

, Gartner, Η αγορά των κινητών το 2ο τρίμηνο του 2009

Σε ότι αφορά τα λειτουργικά συστήματα των smartphones, το Symbian έχει το 51% (πέρισι είχε το 57%), με τα RIM (Blackberry) και Apple να αυξάνουν κάθε χρόνο το μερίδιό τους. Το Android έχει κατακτήσει το 2% της αγοράς ενώ τα Windows Mobile πέφτουν χρόνο με το χρόνο έχοντας το 9% της αγοράς το 2ο τρίμηνο του 2009. Το Palm Pre με το δικό του λειτουργικό σύστημα WebOS βρίσκεται στην 10η θέση των λειτουργικών με πωλήσεις 205.000 συσκευών και δεν φάνηκε η δύναμή του στα ταμεία (πωλήσεις) παρά την μεγάλη προσοχή που βρήκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
emma

Thelw opwsdipote n agorasw t lg env2!!! alla db vriskw kmaia istoselida p n exei s prosites times to sigekrimeno kinito k oute m dinatotitra metaforas apo alles xwres….
einai teleio mono ayto lew!!!!!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone 16: Οι 5 βασικές αναβαθμίσεις που περιμένουμε

Τον ερχόμενο Σεπτέμβριο περιμένουμε τη σειρά iPhone 16 με αρκετά πιο ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά από την περυσινή σειρά iPhone 15.

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 6: Φήμες για ακόμα μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη και προστασία Gorilla Glass Armor

Μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη φημολογείται ότι θα έχει το επερχόμενο Galaxy Z Flip 6 της Samsung που περιμένουμε να έρθει το καλοκαίρι.

Gear Galaxy Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Ring: Τον Αύγουστο και με περιορισμένες λειτουργίες

Το Samsung Galaxy Ring παρουσιάστηκε επίσημα αλλά η εταιρεία δεν το έχει ακόμα κυκλοφορήσει, ούτε έχει ανακοινώσει τις προδιαγραφές.