Google και Samsung: Διορθώνουν ευπάθεια που επέτρεπε την κατασκοπεία μέσω κάμερας

Google, Google και Samsung: Διορθώνουν ευπάθεια που επέτρεπε την κατασκοπεία μέσω κάμερας

Η εταιρεία ασφαλείας Checkmarx αποκάλυψε πρόσφατα μία ευπάθεια στην εφαρμογή κάμερας αρκετών Android συσκευών, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε εφαρμογές τρίτων να κατασκοπεύουν τους χρήστες. Αρχικά, επηρεάστηκαν οι συσκευές της Google και της Samsung, και έπειτα αρκετοί κατασκευαστές δήλωσαν ότι η ευπάθεια ενδέχεται να παρουσιάζεται και στις συσκευές τους.

Πώς λειτουργεί η ευπάθεια

Σύμφωνα με την Checkmarx, το σφάλμα επιτρέπει σε μη εξουσιοδοτημένες εφαρμογές να καταγράφουν βίντεο, φωτογραφίες, ήχο, ακόμη και την τοποθεσία του χρήστη μέσω GPS. Μάλιστα, αν ο χρήστης έχει δώσει στην εφαρμογή άδεια πρόσβασης στον αποθηκευτικό χώρο, αυτή μπορεί να ανεβάσει τα δεδομένα σε έναν απομακρυσμένο διακομιστή.

Αυτό είναι δυνατό λόγω του τρόπου με τον οποίο χειρίζεται τα δικαιώματα των εφαρμογών το Android. Από το Marshmallow, το Android χρησιμοποιεί αναδυόμενα παράθυρα για τη λήψη δικαιωμάτων χρήσης, για την κάμερα, το μικρόφωνο, και τα λοιπά.

Για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, οι εφαρμογές κάμερας στις επηρεαζόμενες συσκευές δεν εμφάνισαν τα σχετικά αναδυόμενα παράθυρα και δεν ζήτησαν τα απαραίτητα δικαιώματα χρήσης. Έτσι, οι εισβολείς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν αυτή την ευπάθεια για να κατασκοπεύουν τους χρήστες των συσκευών.

Ποια η δράση της Google και της Samsung

Η Checkmarx υπέβαλε αναφορά για την ευπάθεια στην ομάδα ασφαλείας του Android τον Ιούλιο. Τον Αύγουστο, η Google και η Checkmarx επικοινώνησαν με πολλούς κατασκευαστές σχετικά με την ευπάθεια, και η Samsung επιβεβαίωσε ότι οι συσκευές της έχουν επηρεαστεί.

Τελικά, η Google και η Samsung κυκλοφόρησαν ειδική ενημέρωση λογισμικού η οποία επιλύει το πρόβλημα. Οπότε, οι κάτοχοι των Pixel και Galaxy είναι απόλυτα ασφαλείς. Όσον αφορά τις συσκευές των υπόλοιπων κατασκευαστών, δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό κάτι συγκεκριμένο.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Samsung Galaxy Samsung Galaxy Z Flip

Samsung Galaxy Z Flip 6: Ανατροπή στην ανατροπή – Με Snapdragon 8 Gen 3 και 8GB RAM

Πρόσφατες φήμες ήθελαν το Samsung Galaxy Z Flip 6 να έρχεται με ξεπερασμένο επεξεργαστή Snapdragon 8 Gen 2 αλλά και τεράστια μνήμη RAM 12 GB.

Gear Samsung

Η Samsung λανσάρει φορτιστή 50W που κοστίζει 70 ευρώ

Εάν αγοράσετε ένα smartphone προηγμένης τεχνολογίας της Samsung ή και ένα μεσαίας κατηγορίας, δεν υπάρχει φορτιστής στη συσκευασία.

Smartphones Galaxy Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 6: Αυτές θα είναι οι χρωματικές επιλογές – Με Snapdragon 8 Gen 2 και 12GB RAM

Το Galaxy Z Flip 6 της Samsung αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο του τον Ιούλιο στo Unpacked μαζί με το Galaxy Z Fold6 και το Galaxy Ring.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.