H MediaTek παρουσιάζει τον Dimensity 9000 με αρχιτεκτονική 4 nm

, H MediaTek παρουσιάζει τον Dimensity 9000 με αρχιτεκτονική 4 nm

O αγώνας του ανταγωνισμού στα 4 nm ξεκινά με τη MediaTek να βάζει στην φαρέτρα της τον Dimensity 9000. Αυτό είναι και το πρώτο chip που παρουσιάζεται με την αρχιτεκτονική των 4 nm από την TSMC, καθώς και με τον πανίσχυρο πυρήνα Cortex X2.

O Dimensity 9000 έχει βελτιωμένη απόδοση κάτω από όλα τα σενάρια χρήσης, ενώ ταυτόχρονα διακρίνεται για την μειωμένη κατανάλωση ενέργειας που προσφέρει σε ένα smartphone. Οι λιλιπούτειες διαστάσεις του, άλλωστε, επιτρέπουν τη χρήση μεγαλύτερης μονάδας μπαταρίας στα κινητά στα οποία θα χρησιμοποιηθεί. Μία ακόμη πρωτιά του Dimensity 9000 είναι το γεγονός ότι εδώ έχουμε το πρώτο SoC που έρχεται εξοπλισμένο με το Bluetooth 5.3.

O ισχυρότερος πυρήνας του MediaTek Dimensity 9000 είναι ένας Cortex-X2, ο οποίος είναι χρονισμένος στα 3.05 GHz. Εκτός από τον ισχυρό αυτό πυρήνα που για πρώτη φορά θα δούμε σε ένα smartphone, υπάρχουν τρεις ακόμα πυρήνες Cortex-A710, χρονισμένοι στα 2.85 GHz και άλλοι 4 πυρήνες Cortex A510 που λειτουργούν σε συχνότητα 1.8 GHz. H cache είναι στα 14 MB, ενώ υποστηρίζεται και η μνήμη LPDDR5x RAM.

Τα γραφικά τα αναλαμβάνει ένα Mali G710 GPU με 10 πυρήνες, ενώ οι developers θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα Software Development Kit που θα τους επιτρέπει να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις επιλογές που προσφέρουν τα γραφικά του Dimensity 9000. Με τον επεξεργαστή αυτόν υπάρχει υποστήριξη για κάμερες έως και στα 320 Megapixel, καθώς θα είναι εφικτή η βιντεοσκόπηση υλικού 4Κ HDR από τρεις κάμερες ταυτόχρονα.

Τον νέο MediaTek Dimensity 9000 τον περιμένουμε να κάνει την εμφάνισή του στο εσωτερικό των high end smartphones που θα παρουσιαστούν από το πρώτο τρίμηνο του 2022 και έπειτα.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

1 Σχόλιο
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξης

Καλή η cpu, αλλά από γραφικά ; Η adreno 730 δίνει 1800 gflops (ένα ps4 απλό δίνει 1843 GFLOPS!!!) Τα γραφικά του Mediatek αναμένεται να δώσουν 733 gflops.Κάντε τη σύγκριση και πείτε μου ποιός θα διαλέξει το Mediatek ; Άψυχα γραφικά γι αυτό και χαμηλότερη τιμή από snapgragon. Δεν αξίζει για μένα. Περιμένω πρόταση από exynos που βάζει γραφικά της προκοπής. Κρίμα που έφυγε από το παιχνίδι η Huawei/hisilicon με τα επίσης αξιόλογα kirin

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.