iPhone 14: Το SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου σώζει μαθητές που έχουν παγιδευτεί σε φαράγγι

iphone 14 sos, iPhone 14: Το SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου σώζει μαθητές που έχουν παγιδευτεί σε φαράγγι

Η λειτουργία έκτακτης ανάγκης SOS μέσω δορυφόρου του iPhone 14 κατάφερε την περασμένη εβδομάδα να σώσει μία παρέα τριών μαθητών που έκαναν canyoneering στη Γιούτα και κόλλησαν σε μια περιοχή χωρίς σήμα. Η λειτουργία αυτή, ωστόσο, η οποία παρουσιάστηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους χρήστες του iPhone 14 να έχουν πρόσβαση σε δορυφορικές επικοινωνίες για να λάβουν βοήθεια σε τέτοιου είδους καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Οι μαθητές μίλησαν αργότερα στο κανάλι KUTV της Γιούτα και περιέγραψαν την επικίνδυνη δοκιμασία τους. Ένας από αυτούς, ο Bridger Woods, είπε ότι και οι τρεις είχαν ακούσει για ένα «πολύ κουλ φαράγγι» που αποφάσισαν να το ελέγξουν επειδή έκαναν canyoneering για περίπου ένα χρόνο.

Μέσα στο φαράγγι, συνάντησαν μια περιοχή που είχε πολύ βαθιά νερά, πιθανώς λόγω των πολλών βροχών που έπεσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο Woods και ένας άλλος μαθητής, ο Jeremy Mumford, ήταν κολλημένοι στο σημείο για πάνω από μία ώρα, αλλά τελικά κατάφεραν να βγουν έξω και να συνεχίσουν βαθύτερα. Συνάντησαν τότε μία άλλη περιοχή με βαθιά νερά και από εκεί δεν κατάφεραν να φύγουν.

Δύο από τους μαθητές παρουσίαζαν συμπτώματα υποθερμίας και λόγω της θέσης του φαραγγιού, δεν υπήρχε σήμα κινητής τηλεφωνίας, αλλά ο τρίτος μαθητής, ο Stephen Watts, είχε iPhone 14. Σύμφωνα με τον Mumford, κάθε 20 λεπτά, ένας δορυφόρος βρισκόταν πάνω από τη θέση του και, κρατώντας το τηλέφωνο ψηλά, είχαν αρκετό δορυφορικό σήμα για να στείλουν μήνυμα στον αριθμό 911.

Ενώ περίμεναν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, βγήκαν από το πολύ βαθύ σημείο χρησιμοποιώντας σχοινί και εξοπλισμό. Με τον Woods να έχει υποστεί υποθερμικό σοκ, δεν μπορούσαν ακόμα να βγουν από την τρύπα των 10 έως 15 ποδιών στην οποία βρίσκονταν. Αντίθετα, εντόπισαν παρασυρόμενα ξύλα και άναψαν φωτιά για να ζεσταθούν ενώ συνεργεία έκτακτης ανάγκης έσπευσαν να τους σώσουν.

Ένα πλήρωμα ελικοπτέρου από το Σολτ Λέικ Σίτι έφτασε, όπως και οι παραϊατρικοί από την Αριζόνα, και οι τρεις μαθητές τελικά δεν τραυματίστηκαν.

Το SOS έκτακτης ανάγκης μέσω δορυφόρου έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε πολλές άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, όπως όταν ένας άνδρας από την Αλάσκα εγκλωβίστηκε και όταν άνθρωποι ενεπλάκησαν σε μια σοβαρή συντριβή στον Εθνικό Δρυμό Άντζελες στην Καλιφόρνια.

Ο δορυφόρος έκτακτης ανάγκης μέσω SOS είναι διαθέσιμος σε όλους τους χρήστες του iPhone 14 σε επιλεγμένες χώρες και μπορεί να ενεργοποιηθεί όταν παρουσιαστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν υπάρχει διαθέσιμη σύνδεση WiFi ή κινητής τηλεφωνίας. Η δυνατότητα είναι δωρεάν για χρήση για δύο χρόνια και η Apple δεν έχει αποκαλύψει πόσο θα κοστίζει στο μέλλον.

Ο Αντώνης Γιαγδζόγλου είναι δημοσιογράφος με πολλές συνεργασίες με online μέσα. Αρθρογραφεί για νέες τεχνολογίες και τεχνολογίες που βελτιώνουν τη ζωή μας ενώ συνεργάζεται με διαφημιστικές εταιρείες και διαχειρίζεται social media επιχειρήσεων.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy S24 FE: Επιβεβαιώθηκε το όνομα από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας του Ην. Βασιλείου

Εδώ και καιρό ακούγεται ότι η Samsung ετοιμάζει το Galaxy S24 FE, το οποίο θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2024.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.