Smartphones

iPhone 2020: Θα είναι τα πρώτα smartphone με SoC 5nm;

Πως γίνεται να αυξάνονται οι επιδόσεις των επεξεργαστών; Αυτή ίσως είναι μία ερώτηση κάποιου ο οποίος δεν γνωρίζει από τι αποτελείται ένας επεξεργαστής.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα βασικά. Οι επεξεργαστές αποτελούνται από transistor. Όσο μικρότερα είναι τα transistor τόσο περισσότερα μπορούν να “τοποθετηθούν” σε έναν περιορισμένο χώρο. Αυτό πρακτικά σημαίνει αύξηση της απόδοσης και μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Πίσω στο 2007, το πρώτο iPhone που κυκλοφόρησε η Apple ενσωμάτωνε έναν SoC κατασκευασμένο με την διαδικασία των 45nm. Εν έτη 2019 έχουμε φτάσει πλέον στην διαδικασία των 7nm και με την χρήση της extreme ultraviolet lithography ( EUV ), οι κατασκευαστές έχουν την δυνατότητα να σχεδιάσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την διάταξη των ολοκληρωμένων κυκλωμάτων με σκοπό την αύξηση της απόδοσης.

Η TSMC κατασκευάζει αρκετά από τα chip που ενσωματώνονται στα σημερινά smartphone και σχεδιάζει να ξεκινήσει την παραγωγή chip με την 5nm διαδικασία στο πρώτο τετράμηνο του 2020. Επιπλέον, έχει ήδη ξεκινήσει να παράγει τα A13 chip για τα iPhone που αναμένεται να αποκαλυφθούν το φθινόπωρο καθώς και τον Kirin 985 της Huawei. Τα σχέδια υπόσχονται 1.8 φορές περισσότερα transistor σε σχέση με την διαδικασία των 7nm το οποίο μεταφράζεται σε 15% αύξηση της ταχύτητας.

Όπως έγινε γνωστό χθες από ένα νοτιοκορεάτιμο ειδησιογραφικό μέσο, η Samsung αναμένεται να αναλάβει την δημιουργία του Snapdragon 865 SoC, που θα βασίζεται στην 7nm EUV διαδικασία της εταιρείας. Ως αποτέλεσμα, τα iPhone 2020 ίσως ενσωματώνουν το πρώτο SoC βασισμένο στην νέα διαδικασία της TSMC.

Όσον αφορά τις επόμενες διαδικασίες που θα ακολουθήσουν αυτήν των 5nm, report αναφέρει ότι η TSMC περιμένει να λάβει τις κατάλληλες εγκρίσεις για τα εργαστάσια που θα δημιουργήσουν chip στα 3nm στο Hsinchu το 2022. Τέλος, ο senior director Zhuang Zishou της TSMC αναφέρει ότι ετοιμάζεται να διεξάγει έρευνα για την ανάπτυξη της διαδικασίας των 2nm.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 15 Ιουνίου 2019 8:37

Σχόλια

  • Τόσο μεγάλη επεξεργαστική ισχύ για να παίζεις asphalt και να είσαι ινστα-φβ. Ας μη ξεχνάμε τη θερμότητα που θα εκλύεται και για βελτίωση τεχνολογίας μπαταριών ούτε λόγος φυσικά 🤔

    • Δεν διαφωνώ, ωστόσο ως κάτοχος iPhone επί χρόνια, μπορώ να σου πω ότι ο λόγος της τόσης παραπανίσιας ισχύος στα iPhone (από την εποχή του 5s και μετά) δεν είναι τόσο για να παίζες games ή για να μπαίνεις instagram. Έχει να κάνει με την αντοχή στο χρόνο καθώς η Apple αναβθμίζει το iOS στα iPhone για 4-5 χρόνια. Αρκεί να δεις πόσο υπέροχα δουλεύει το iOS 12 σε ένα 5s ή 6 (έχω ακόμα το 5s σαν συσκευή για τη δουλειά αγορασμένο το 2014 και δεν έχει τίποτα λιγότερο από όποιο φετινό mid range android πλην της μπαταρίας). Κατά τα άλλα, ναι, είναι overkill η δύναμη αυτών των chip ( μαζί και των Snapdragon 835, 845, 855 φυσικά) για οποιαδήποτε χρήση.

      • To 5S δεν έχει τίποτα λιγότερο από midrange Android;;; Εννοείς εκτός από την οθονούλα 4" και τον επεξεργαστή που δεν έχει ούτε το 1/3 της ισχύς ενός Snapdragon 636. Εντάξει ξέρουμε ότι υπάρχει φανατισμός και άγνοια στο στρατόπεδο του μήλου αλλά εσύ το παράκανες.

        • Φανατισμός και άγνοια (γιατί δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτε σας I phone το 90% των hater ) έχετε εσείς φίλτατε ...

          Υ.Γ Το 1/3 της ισχύος λέει του 636(!) του 636 το διαβάζω και το ξανά διαβάζω γιατί λέω δεν μπορεί κάποιο λάθος θα έκανε το παλικάρι ! Του 636 με σκορ στο Single στο Geek ~1000 όταν ο A7 έχει 1400...

          • Το μόνο πράγμα που θα έπρεπε να παραδέχεσαι την Apple φίλε Γιάννη είναι το κομμάτι των επεξεργαστών . Όταν από εποχή 5s ήδη έπαιζε στα 64Bit αρχιτεκτονική ...
            Για να μην παρεξηγηθώ δεν λέω ότι είναι ανώτερος αλλά το υποδεέστερος στο 1/3 είναι τουλάχιστον γελοίο να αναφέρεται.

          • O 636 σκοράρει 1326 με Note 5 pro, ακόμη και με τον αρχαίο 652 οι διαφορές είναι ελάχιστες αλλού είναι το ζουμί!

          • Έχω iphone x και είναι ό,τι να ναι. Πες μου μια advanced λειτουργία που έχει αυτό το τηλέφωνο. Δε δουλεύει τίποτα και με καμία συσκευή. Που να μιλήσω για desktop/productivity mode, σύνδεση με εξωτερική οθόνη κλπ. Χάλια mono ήχο, χάλια κάμερα που με software βελτιώνει τεχνητά η apple. Καμία σχέση με το p20 που έχω. Μην κοροιδεϋετε τον κόσμο. Με την apple να χρεώνει καλώδια 19 λίρες και adaptor άλλες 19 Αι σιχτίρ πια παπατζήδες

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Γιώργος Ανδρονικίδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.