iPhone X: Τελικά το Face ID δεν είναι αρκετά ασφαλές;

Πριν από μερικές ημέρες, μια Βιετναμέζικη εταιρεία ασφάλειας ονόματι Bkav κυκλοφόρησε ένα βίντεο μέσω του οποίου αποδεικνυόταν πως οι αισθητήρες αναγνώρισης προσώπου του iPhone X μπορούσαν τελικά να ξεγελαστούν από μια μάσκα.

Μπορεί μεν η διαδικασία και το κόστος για την κατασκευή της μάσκας να καθιστούσαν την δημιουργία της απαγορευτική από τον μέσο πολίτη, όμως η Bkav απέδειξε πως αν κάποιος θέλει να ξεγελάσει το Face ID, για οποιονδήποτε λόγο, μπορεί να το κάνει. Μέχρι την δημοσίευση του βίντεο της εταιρείας είχαμε δει δίδυμους να είναι σε θέση να ξεκλειδώσουν το επετειακό smartphone του Cupertino, όπως και ένα παιδί 10 χρονών. Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι χειρότερα για τον νέο βιομετρικό τρόπο ασφαλείας της Apple;

Η Bkav ανήρτησε ένα νέο βίντεο στον επίσημο Youtube λογαριασμό της, έχοντας δημιουργήσει μια νέα μάσκα και θέλοντας να δείξει στο κοινό πόσο εύκολο, γρήγορο και ακριβές είναι να ξεκλειδώσει το Face ID με ένα ψεύτικο είδωλο του πραγματικού χρήστη της συσκευής. Η νέα μάσκα είναι εμφανώς πιο λεπτομερής από την προηγούμενη, έχει κατασκευαστεί από 3D printer, το υλικό της είναι σκόνη πέτρας, τα μάτια είναι αποκόμματα απλών 2D εικόνων, ενώ το συνολικό κόστος για την υλοποίηση της ανέρχεται στα 200 δολάρια.

iPhone X Face ID ασφαλές, iPhone X: Τελικά το Face ID δεν είναι αρκετά ασφαλές;

Κατά την διάρκεια του βίντεο, ο παρουσιαστής (και μάλλον ηγετικό στέλεχος στην εταιρεία) καταχωρεί το πρόσωπο του εκ νέου στο iPhone X και αμέσως μετά δοκιμάζει την νέα μάσκα που έχει στην κατοχή του. Η μάσκα ξεγέλασε αμέσως το Face ID, οδηγώντας την Bkav στο συμπέρασμα πως η συγκεκριμένη βιομετρική μέθοδος δεν είναι αρκετά ασφαλής. Μάλιστα, η εταιρεία προτρέπει τους κατόχους του smartphone να μην χρησιμοποιούν το Face ID σε καμία υπηρεσία συναλλαγών.

Κατά την παρουσίαση του iPhone X, η Apple είχε γνωστοποιήσει πως οι πιθανότητες ξεκλειδώματος της συσκευής από έναν ξένο μέσω του Face ID ήταν μια στο ένα εκατομμύριο, αφήνοντας να εννοηθεί πως το Touch ID (του οποίου οι πιθανότητες για το ίδιο σενάριο είναι μια στις 50 χιλιάδες) δεν ήταν και τόσο ασφαλές. Η Bkav όμως εξακολουθεί να θεωρεί πως ο αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων είναι το ασφαλέστερο βιομετρικό μέσο ασφαλείας, διότι δεν είναι εύκολο να προσομοιώσει κάποιος το αποτύπωμα ενός χρήστη, σε αντίθεση με το πρόσωπο του.

iPhone X Face ID ασφαλές, iPhone X: Τελικά το Face ID δεν είναι αρκετά ασφαλές;

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

21 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
superf

Μας έχετε ζαλίσει με το FaceID. Να κι αν ξεγελιέται, να κι αν δεν ξεγελιέται.

Πέτρος Π

@superf : Αυτό ακριβώς! Το ίδιο ισχύει και για τα δακτυλικά αποτυπώματα και όλα τα υπόλοιπα…Στην τελική αν κάνει κάποιος τόσο κόπο ας το ξεκλειδώσει!! Δεν θα καταστραφεί ο κόσμος κιόλας αν κάποιος άλλος ξεκλειδώσει το κινητό μου, έλεοςςς!! Ούτε τίποτα απόρρητα μυστικά έχουμε, ούτε τίποτα άλλο.. Πολύ κακό για το τίποτα νομίζω…

Rizo

@superf
Δεν είναι ακριβώς έτσι φίλε. Έπεσε πολύ διαφήμιση σε αυτό και πίστεψέ με το κινητό κοστίζει 1200€ εξαιτίας αυτού του χαρακτηριστικού.
Επίσης αν διαβάσεις καλύτερα η Bkav στο τέλος λέει οτι όχι μόνο δεν ισχύει το 1.000.000 : 1 αλλά και οτι το Touch ID σπάει πιο δύσκολα!
Ακριβώς αντίθετα δηλαδή απο αυτά που “σου πουλάνε”.
Εγώ πάντως έχω περιέργεια και για την ασφάλεια του iris που έχει το S8. Δεν λειτουργεί σαν το Face ID και δεν είναι εύκολο να “κλέψεις” τα χαρακτηριστικά του ματιού όπως ολόκληρου του προσώπου.

wave

To iris δεν λειτουργεί στο σκοτάδι όπως το Face id. Αυτό είναι αρκετό για να απορριφθεί.

Rizo

Το iris δουλεύει στο σκοτάδι..

superf

@Rizo

Αν κάνει τόσα πολύ απλά… δεν το παίρνεις!

Βρε και οι ίριδες με κάποιο τρόπο θα σπάνε. Αμα κάτσει κάποιος και το βάλει σκοπό της ζωής του θα σπάσει το οτιδήποτε.

haris

Τα πράγματα είναι αρκετά πιο απλά κατά την γνώμη μου.
Η Apple δεν κατάφερε να ενσωματώσει το touch id στο καινούργιο της τηλέφωνο και κατέφυγε αναγκαστικά στο face I’d απλα σαν μεγάλη εταιρία το εξοπλίσε και με υπέρυθρες για τα νυχτερινά ξεκλείδωματα αλλά βασικά νομίζω είχε μείνει από χρόνο λόγω της παρουσίασης όλα τα άλλα είναι ναχαμε να λέγαμε.

Rizo

Σωστό και αυτό!

wave

Όχι σε συνθηκες απόλυτου σκοταδιού δεν λειτουργεί το iris scanner. Πρέπει να το φέρεις σε πολύ κοντινή απόσταση στο μάτι σε συνθήκες χαμηλού φωτιισμού και όχι απόλυτου. Επιπλέον δεν λειτουργεί όταν φοράς εξω γυαλιά ηλίου ενώ το Face Id λειτουργεί.

NikosAr

1ον αν ήταν άλλη συσκευή δεν θα ασχολιόταν κανείς ( όπως και στο παρελθόν με διάφορες πατέντες ) και 2ον άντε να μαζέψεις τα ασυμμάζευτα τώρα Apple γιατί είναι και θέμα γοήτρου και brand name

Gvirginia

Ότι τώρα θα πρέπει να τρέμει ο κάτοχος ενός iPhone X, μη του πάρουν τα μέτρα του προσώπου και βγάλουν υπέρυθρες φωτογραφίες τα μάτια του ώστε να τα στείλουν στην bkav, μαζί με 200€, για να παραλάβει μία μάσκα ώστε – αφού του κλέψει τη συσκευή – να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτή.

Εγώ ξανά αφήνω αυτά:

-Fingerprint:

https://www.theguardian.com/technology/2016/mar/08/samsung-and-huawei-fingerprint-scanners-can-be-fooled-using-an-inkjet-printer

https://www.theverge.com/2017/9/21/16345500/biometrics-fingerprint-identification-technology

-Iris:

https://www.theguardian.com/technology/2017/may/23/samsung-galaxy-s8-iris-scanner-german-hackers-biometric-security

-PIN:

https://www.digitaltrends.com/mobile/smartphone-pin-code-gyroscope-data/

Όπως και άλλοι τρόποι μέσω bugs – τρύπες του λειτουργικού.

wave

Μόνο ένας αστείος για μερικά likes θα μπορούσε να κάνει όλο αυτό. Οποιοσδήποτε μέσος νους μπορεί να αντιληφθεί ότι η μάσκα αυτή δημιουργήθηκε κάνοντας αυτό ακριβώς που κάνει το X δηλαδή ο χρήστης σκάναρε το πρόσωπο και δημιούργησε καλούπι σε 3d printer.
Δηλαδή θα κλέψουν το κινητό κάποιου, θα τον πάρουν τηλέφωνο θα του πουν έρχεσαι λίγο να σου φτιάξουμε μια ειδική μάσκα? και μετα θα του πουν τωρα φυγε μπορούμε να το ξεκλειδώσουμε. Για γέλια, από άτομα που ζητουν λίγη δημοσιότητα.

Rizo

wave
To iris λειτουργεί με τις υπέρυθρες όπως και το faceid. Λειτουργεί και χωρίς φώς μιας και η συσκευή παράγει αυτό που χρειάζεται και το αντανακλά στον αισθητήρα. Τώρα αυτό που λές απόλυτο σκοτάδι δεν το καταλαβαίνω. Το βράδυ στο δωμάτιο με κλειστά φώτα και μόνο με το φώς της οθόνης που ανάβει αναγκαστικά (αλλα με πολύ χαμηλή φωτηνότητα – σκούρο φόντο) πιάνει μια χαρά. Θα δοκιμάσω όμως το βράδυ – μιας και επιμένεις – να καλύψω την οθόνη και να δω.
Επίσης λειτουργεί και με φακούς επαφής και με γυαλιά ηλίου Polarized όλα μαζί, μιάς και τα έχω.
Απλά άμα φοράω και τα γυαλιά μπορεί να αργήσει μερικές φορές.

wave

Κοίτα αν εσύ είσαι ευχαριστημένος από το κινητό σου δεν χρειάζεται να το δοκιμάσεις για μένα ή για κανένα άλλο. Προσωπικά δεν το θεωρώ καθόλου ασφαλές το iris καθώς το κινητό δεν έχει Truedepth κάμερα άρα διαβάζει 2d εικόνα και όχι κάτι άλλο. Ούτε όταν αγοράζω γυαλιά θα ελέγχω αν οι φακοί είναι Polarized, ούτε και θα περιμένω αν αργεί όπως γράφεις κάποιες φορές το κινητό. Θέλω γενικά να μην αργεί. Παράλληλα το να δέχεται η ίριδα του ματιού κάτι τόσο ευαισθητο, υπερυθρες κάθε τρεις και λίγο δεν είναι και ότι καλύτερο για την όραση αθροιστικά με τα χρόνια.

Rizo

Καταρχήν είμαι ευχαριστημένος μιάς και πιάνει πολύ γρήγορα. Επίσης το μάτι δεν το αντιγράφεις έτσι απλά γιατί είναι πολύ μικρή επιφάνεια και δεν την βγάζεις καθαρή φωτογραφία έτσι απλά! (Για την ακρίβεια χρειάζονται συνθήκες εργαστηρίου) Έτσι κι αλλιώς στην ίριδα τι να το κάνεις το 3d?
Επίσης λέω για τα γυαλιά γιατί τα Polarized κόβουν κάποιες ακτίνες, οπότε το γεγονός οτι πιάνει και με αυτά το κάνει ακόμα καλύτερο.
Απλά θα σημειώσω ότι η ίδια η Samsung αναφέρει οτι φακοί επαφής ή γυαλιά μπορεί να επιβραδίνουν τον αισθητήρα..
Πάντως μόνο με φακούς πάει σφαίρα σίγουρα.
Τώρα αυτό που λές στο τέλος είναι μεγάλη κουβέντα. Αλλά απ όσο είναι γνωστό δεν προκαλεί κάποια βλάβη η υπερυθρη ακτινοβολία.

tester

Εγώ πάντως απο όσα έχω δει ή δοκιμάσει μέχρι τώρα, προτιμώ την λύση του OnePlus 5T που είναι μακράν το πιο γρήγορο, όπως είναι και μακράν πιο το fingerprint sensor στο OnePlus 3T που είχα. Λες και δουλεύουμε όλοι στην NSA και θα μας βγάλουν μάσκες ή αντίγραφα ίριδας για να δουν τα μηνύματα που έστειλα στην πρώην. Πολλές ταινίες βλέπετε παιδιά, χαλαρώστε.

wave

Φυσικά και το 3d σκάννερ δεν χρειάζεται στην ίριδα άλλωστε η κάμερα του κινητού σου δεν έχει την προηγμένη τεχνολογία της κάμερας του X ώστε να διαβάζει βάθος. Άρα διαβάζει απλά την εικόνα μιας ίριδας. Τί πάει να πεί είναι μικρή επιφάνεια η ίριδα. Με μια φωτογραφία πορτρέτου σου έχω ωραιότητα στην κατοχή μου με μεγέθυνση την ίριδα του ματιού σου ως εικόνα. Τώρα αν αυτό είναι μπακαλίστικο και θέλει πολύ καλή λήψη τότε το ίδιο ισχύει και με τη μάσκα που έγινε για το x αλλά εκεί δεν σε είδα να μιλάς για ειδικές συνθήκες εργαστηρίου το έκανες τουμπεκι ψιλοκομμένο.
Δεν ανέφερα εγώ ότι είναι αργό το κινητό σου εσύ είπες ”Απλά άμα φοράω και τα γυαλιά μπορεί να αργήσει μερικές φορές”. Όταν έχεις κινητό θέλεις να μην αργεί ποτέ.
Για τις υπέρυθρες υπάρχουν αρκετά παράπονα χρηστών για κούραση και ενοχλήσεις στα μάτια αυτή τη στιγμή. Απλά κάνεις μια προσωπική εκτίμηση και λες δεν πιστεύω να δημιουργεί πρόβλημα. Άλλωστε να είσαι σίγουρος ότι η ίδια η samsung δεν θα έβαζε ποτε αισθητηρα δακτυλικών αποτυπωμάτων αν ήταν κομπλε με την τεχνολογία αυτή. Θα κρατούσε μόνο αυτή.

Gvirginia

@wave

Δεν καταλαβαίνω γιατί έφαγες κόλλημα με τις υπέρυθρες του Iris scanner ενώ και το Face ID χρησιμοποιεί υπέρυθρες για να διαβάσει το πρόσωπο.

ΝΙΚΟΣ

Το 950 αναγνωρίζει πολύ καλά στο σκοτάδι και με γυαλιά ηλίου.
Τσεκαρισμένο.Και υπέρ αρκετό σαν τρόπος ξεκλειδώματος.Εως υπερβολικός.Ενα pin κ είσαι οκ.
Ολα τα άλλα είναι μαρκετινίστικα για να δικαιολογούνται οι τιμές που έχουν ξεφύγει. Δεν βγάζουν ολογράμματα τα κινητά,απλά ανοίγουν στην αρχική οθόνη.. Τρίχες κατσαρές.

Rizo

Wave
Επειδή το γυρνάς στην επίθεση ξαφνικά θα σου πω ότι δεν έκανα προσωπική εκτίμηση Αλλά ΕΙΠΑ ότι δεν είναι γνωστό ότι προκαλεί προβλήματα αυτή η μέθοδος. Οπότε ασε εσύ τις προσωπικές εκτιμήσεις και αν έχεις στοιχειά ότι αυτή η μέθοδος προκαλεί προβλήματα να τα παρουσιάσεις.
Επίσης η ίριδα δεν χρειάζεται 3d. Τι δεν καταλαβαίνεις;; να πούνε ότι βάλανε 3d στο άκυρο ενώ αυτή η μέθοδος δεν το απαιτεί;;;;
Επίσης ξέρεις εσύ κανέναν νορμάλ τρόπο να μου πάρεις ΑΚΡΙΒΗ – ΛΕΠΤΟΜΕΡΗ εικόνα της ίριδας;; ή νομίζεις ότι επειδή θα έρθεις κοντά με το κινητό η με μια κάμερα και βγάλεις φωτογραφία θα ξεγελάσεις ετσι απλά το σκανερ;;;
Εγώ λέω ότι στην τελική το ίδιο δύσκολα σπάνε και τα 2 χωρίς το πολύ μεγαλύτερο κόστος που εχει το Χ. Και είναι ακριβώς το ίδιο το αποτέλεσμα. Ξεκλειδώνεις την συσκευή.
Επίσης η Samsung και η κάθε Samsung , ή μάλλον μόνο η Apple τόσο εύκολα αφαιρεί χαρακτηριστικά από τις συσκευές της για να σου πλασάρει σονι και καλά την καινοτομία. Η Samsung έβαλε αισθητήρα αποτυπώματος επειδή Μπορεί! Και SD και 3.5mm.
Πληρώστε τώρα εσείς innovation και αφήστε εμάς να απολαύσουμε τα ρέστα και το κυριότερο την ελευθερία επιλογών!!!

Rizo

UPDATE.
Τελικά πιάνει στο ΑΠΟΛΥΤΟ σκοτάδι!!
Και όχι μόνο πιάνει αλλά ξεκλειδώνει πριν προλάβει να ανάψει η οθόνη.!!
(Παρόλο που έβαλα εππόδιο μπροστά)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.

Business Apple TSMC

TSMC: Σχεδιάζει να παράγει τσιπ 1,6 nm το 2026

Η TSMC, η κατασκευάστρια εταιρεία τσιπ με πελάτες όπως η Apple, ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή εξαιρετικά προηγμένων τσιπ 1,6 nm.

Gear Apple Apple Watch

Apple Watch Series X: Μπορεί να χρησιμοποιεί λεπτότερο υλικό μητρικής πλακέτας όπως το iPhone 17

Ο Kuo είχε πει ότι το Apple iPhone 17 Pro που έρχεται το 2025 θα μπορούσε να χρησιμοποιεί μια κύρια πλακέτα χαλκού με επίστρωση ρητίνης.

Smartphones Apple iPad iPad Air

iPad Air 12,9 ιντσών: Χωρίς οθόνη Mini LED τελικά

Την περασμένη εβδομάδα, ακούσαμε ότι η Apple σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει οθόνες Mini LED που της είχαν μείνει από το iPad Pro 12,9″.