Ήρθε, επιτέλους, η εποχή των smartphones με κάμερα σαν του Nokia 808

, Ήρθε, επιτέλους, η εποχή των smartphones με κάμερα σαν του Nokia 808

Μοιάζει με massive throwback, αλλά τελικά είναι η εξέλιξη των καμερών που δείχνει πόσο μπροστά ήταν το Nokia 808 PureView. Μετά την παρουσίαση του Xiaomi Mi 11 Ultra τίθενται νέοι όροι στο παιχνίδι των camera phones.

Η κεντρική κάμερα του Xiaomi Mi 11 Ultra είναι εφοδιασμένη με τον αισθητήρα ISOCELL GN2 της Samsung, με χαρακτηριστικά τα 50 Megapixel και το pixel size των 1.4 μm. Το μέγεθος του αισθητήρα είναι 1/1.12″. Αυτά ισχύουν για το σήμερα. Πάμε να δούμε τι συνέβαινε το 2012…

Τη χρονιά εκείνη έκανε την εμφάνισή του το Nokia 808, το οποίο μπορεί να μην είχε πολλαπλό setup στην κάμερα, αλλά ο αισθητήρας της κάμεράς του είχε το ίδιο ακριβώς μέγεθος των 1/1.12″, με το μέγεθος των pixel να είναι και εδώ 1.4 μm. Προφανώς, για την εποχή του το Nokia 808 ήταν πρωτοποριακό.

Πολλά έχουν αλλάξει τα τελευταία 9 έτη στον κόσμο των smartphones, αλλά το δεδομένο είναι ότι το μέγεθος μετράει αναφορικά με τον αισθητήρα και έτσι τόσο το παλιό Nokia 808 όσο και το νέο Xiaomi Mi 11 Ultra ενισχύουν το πλαίσιο στο πίσω μέρος για να μεγαλώσουν και οι φωτογραφικές δυνατότητες.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

7 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Gadgetfreak

N8 μετά 808 μετά 1020, ήρθε η Huawei και για τώρα πρωτοπορεί η Xiaomi (μέχρι να βγει το P50 και βλέπουμε)

Νικος

Σαν χθες το θυμαμαι πηγα με εναν θειο μου και το πειρε και εγω το htc hd2 τοτε και ειχα τρελαθει που ειχε τοσες ρομ πιτσιρικας 18 χρονον

giorgosgek

Ισως βγαλει και η huawei κατι ανάλογο. H xiaomi τα εδωσε ολα φέτος μου φαίνεται, θέλει να καλύψει και το κενό της huawei ύστερα απο το μπαν. Όπως και να έχει ίσως αυτές οι 2 ειναι οι μονές που πρωτοπορούν πλεον. Οπως εκανε και η νοκια και ύστερα η Samsung. Νομίζω ειχα διαβάσει πως το pureview team ειχε παει στη huawei.

Gadgetfreak

Είχε όντως πάει μεγάλο κομμάτι του φωτογραφικού team της Nokia.
Για αυτό η Huawei ήταν από τις πρώτες που οηγε με pixel binning!

Ovelix

Όταν η Nokia ήταν ακόμα NOKIA… Ακόμα αναπολώ το Nokia N96 που είχα το 2007′-2008′, ένα κινητό 704€ τότε (ποιο ακριβό και από το iPhone 3Gs) με έναν φωτογραφικό φακό Carl Zeiss που έβγαζε καταπληκτικές για τότε φωτογραφίες. Eίχα κάνει συμβόλαιο Cosmote τότε και με 24€-26€ είχα 1.500 λεπτά προς όλους και τώρα σου ζητάει τα ίδια και ο χρόνος ομιλίας ίσα ίσα φτάνει για να κάνεις αναπάντητες και να μην χρεωθείς αν το σηκώσει κανένας και δεν προλάβεις να το κλείσεις…

Yannis

Έρχεται και η αγαπημένη για πολλούς Oppo, η οποία είναι Κολοσσός στην Ασία και ένα κλικ καλύτερη σε ποιότητα από την Xiaomi.

man

τα ιδια θα λενε στο μελλον και για το τηλεφονο ορόσημο p30 pro

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.