Τέλος εποχής, Nokia 808 PureView το τελευταίο Symbian smartphone

Τέλος εποχής για τo λειτουργικό σύστημα Symbian με την Nokia να ανακοινώνει ότι το Nokia 808 PureView που κυκλοφόρησε στα μέσα του 2012 θα είναι και το τελευταίο smartphone με το εν λόγω OS. Η εταιρεία σημείωσε επίσης ότι πούλησε 2.2 εκ. Symbian συσκευές το τελευταίο τρίμηνο του 2012 και τα διπλάσια Lumia smartphones με Windows Phone 8 την ίδια περίοδο.

Θυμηθείτε το hands-on του 808 PureView από το TechblogTV και ξεκινήστε τις προετοιμασίες για τον απόγονο με Windows Phone 8

Nokia 808 PureView, Τέλος εποχής, Nokia 808 PureView το τελευταίο Symbian smartphone

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
icecube

το μελλον θα δειξει… πιστευω πως ειναι μια “φουσκα” του elop, μια απο τις τραγικες κοτσανες του, για να ενισχυσει τις πωλησεις των lumia… δεν καταλαβαινω αλλιως πως εξηγειται το γεγονος οτι στο nokia store μπενουν καθημερινα νεα apps για το symbian belle, απο τα οποια μερικα ειναι οχι απλως αξιολογα αλλα απλα κοτυφαια… ενδεικτικα αναφερω τον opera mobile browser v.12, με φουλ φλας και html5 υποστηριξη, το skydrive, το belle extra buttons (πληρη παραμετροποιηση του ui χωρις hacking), το city lens, το dunlock (ξεκλειδωμα με επιλογες στην οθονη), το quasar mx (ο καλυτερος music player που εχει βγει για κινητα) και τοσα αλλα. ο κοσμος αγαπα το symbian και δεν θα πεθανει… υπαρχουν κορυφαιες ομαδες οπως αυτη που εγραψε το music app quasar mx και το symbian developers blog (τυχαια αναφορα) και πολλοι που θα το υποστηριζουν…. στο…. καλο λοιπον με τα “κουτακια” τους…. windows phone & android, ΠΟΤΕ.

TOM

nokia – απαραδεκτοι…. δεν εχω λογια για την πιο ηλιθια αποφαση!!!!! Επρεπε εδω και καιρο καποια δοιηκητικα στελεχη της NOKIA να ειχαν παει σπιτι τους με τις κλοτσιες!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

keysmith

Ίσως σκοτώνουν το Symbian (και) γιατί είναι ανταγωνιστής των Lumia. Το 808 πιο πολύ πουλάει από κάθε Lumia διαψεύδοντας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ και ΔΙΑΡΚΩΣ τον ΕΛΟΠ ότι αυτό το λειτουργικό δεν έχει μέλλον. Ντρόπιαζε καθημερινά τις αποφάσεις της (διορισμένης από την ΜΣ) διοίκησης να επενδύσουν στο WM. Συνέχιζε να πουλάει περισσότερο και να είναι πιο αποδεκτό σε ποσοστά στους χρήστες.

Οι εμπνευστές του Pureview σε symbian το είχαν οραματιστεί το 2004 (και λογικό) αλλά τους πρόλαβαν οι “εμπορικές” εξελίξεις (techies vs salemen). Σήμερα κουμάντο δεν κάνουν οι παλιοί της ΝΟΚΙΑ, οι επιστήμονες της, οι οραματιστές της, η ψυχή της. Εχει εξαγοραστεί είναι γνωστό. Είναι ένα “ζόμπι” να το πώ που εκτελεί τις φαντασιώσεις της MS. Η εταιρία θα έπρεπε να αλλάξει όνομα, να την πούνε πχ Microsoft ή κάτι αντίστοιχο (windows, MS)

icecube

φιλε εχεις απολυτο δικιο…. οπως και να εχει, δεν ειχα σκοπο να αλαξω το 808 (απο το n8 στο 808), με καλυπτει απολυτα (για τα επομενα 5 χρονια και βαλε…). τωρα αν αυτοι δε θελουν να το συνεχισουν ή να χανουν πελατες, δικο τους το ζορι. εφαρμογες και υλικο-υποστηριξη παντα θα βρισκεις!

Στεφανος

εγω πιστευω οτι δεν θα πουλησει…με ποια λογικη θα παει ο αγοραστης να αγορασει ενα κινητο οπου θα εχει νεκρο πλεον λογισμικο

greeceandroid

Το Symbian το είχα λατρέψει στην “χρυσή εποχή” του, και είχα συσκευές διαμάντια να το τρέχουν:
(7650, 3650, p800, p900, 6600, 7610)

Γενικά θα προτιμούσα η Nokia να μην είχε πάει σε w-p, αλλά να είχε εξελίξει το symbian κι άλλο, και να το βαζε σε περισσότερες συσκευές.

lorentzos

Η Νοκια παει σε σιγουρες λύσης σε μια δύσκολη περίοδο καθώς βλεπει το Symbian να κατρακυλάει απεναντι σε android & ios. Και απο οτι φαίνεται τα windows phone αρχίζουν ανοδική πορεία. Και άποψη μου είναι να έβαζε και Android με συνδυασμό την ποιότητα της σίγουρα θα έριχνε φωτιά στην αγορά!!!!

Darth

@lorentzos ναι αλλά από microsoft πέφτει τρελό χρήμα……. (περίπου 250 εκ δολλαρια το τρίμηνο σκάει στην νοκια για την προωθήσει πλατφόρμας)

lorentzos

χμμμ μήλο της έριδος η Νοκια και για τους δυο κολοσσούς, προς το παρών τα σκήπτρα τα κρατάει η microsoft, να δούμε τελικά που θα φτάσει, θα μείνει εκεί η θα ακολουθήσει το παράδειγμα τις HTC και Android και Windows…

makis88

Αν έβγαζε 3 συσκευές με android το χρόνο low end, mid range, hi end, σωστή τιμολόγηση και διάθεση στην αγορά θα έκλαιγαν πολλοί κατασκευαστές android μαζί με την apple.

Panos7GR

Όχι παιδιά! Η Nokia, η πραγματική Nokia που ξέραμε, δεν θα είχε ανάγκη από την Google και την Microsoft με τα βίτσια τους. Αν έκανε σωστές κινήσεις και δεν καθόταν στα κεκτημένα της και στην ψευδαίσθηση της μοναξιάς της πρώτης θέσης, δεν θα είχε ανάγκη κανέναν!!! Το Symbian είναι πολύ ώριμο λογισμικό, έχει τα πάντα, έχει φοβερό “μαγαζάκι” με εφαρμογές-εργαλεία και όχι παιχνιδάκια της στιγμής (ίσως όμως κι αυτό να ήταν το πρόβλημα, δεν ήταν πιασάρικο) που μπορεί άνετα να κονταροχτυπηθει με τα iOS, Android, WP, BB10 κτλ και να τους νικήσει στα σημεία. Έχει επίσης και την Κοινότητά του εδώ και χρόνια. Τι άλλο να ζητήσει κανείς; Απλά το μόνο κακό του ήταν ότι η Nokia είχε πανικοβληθει βλέποντας ότι έχανε πελάτες και δεν το διαχειρηστικε σωστά. Δεν το προώθησε όσο έπρεπε, ουτε προσπάθησε να το κάνει πιο πιασάρικο στους νέους. Ακόμα κι όταν το Android ήταν σε νηπιακο επίπεδο δεν το “πολέμησε”, το θεωρούσε έναν ασήμαντο αντίπαλο κι αυτό πληρώνει τώρα. Είδε μερικές ιδέες και προβλέψεις της για το μέλλον των smartphones (υπάρχει κι ένα επίσημο βίντεο της Nokia στο YouTube, από το 2007 νομίζω), να τις πραγματοποιούν άλλοι και φάνηκε το Symbian ξαφνικά “ξεπερασμένο”. Το μεγάλο κακό… Συνέχεια »

Tony Cool

Google τρελανε μας και κανε συνεργασια με τη nokia!Καμμια microsoft και κανενα symbian!Δωσε Lumia με android να γουσταρουμε!Και περα απο την πλακα ειναι και ο μοναδικος τροπος να αρχισει η nokia να λοξοκοιταει προς την κορυφη των πωλησεων,γιατι αλλιως κακα τα ψεμματα η αλλοτε no1 εταιρεια δεν βλεπει πενταδα ουτε με κυαλια.

Kostas

Το Symbian είχε πολλά να δώσει ακόμη ! Μπορούσε να γίνει το καλύτερο λογισμικό αλλα ας ειναι καλα τα χρήματα της Microsoft !!

Ήμουν έτοιμος το καλοκαίρι να αγοράσω είτε το Ε6 είτε το 701 , αλλα τελικά επικράτησε η λογικη πως ενα λογισμικό που το αφήσαν να πεθάνει , μην το κυνηγάς και κατέληξα σε android

Θεωρώ πως αν με την νέα σχεδίαση η Νοκια ειχε Symbian βελτιωμένο σε 2-3 πράγματα , όπως στο θεμα του ιντερνετ , θα εκανε πάταγο !! Αλλα είπαμε ….Στο μέλλον όμως θεωρώ θα το ξαναδούμε διότι για μένα τα windows phone δεν κάνανε τον ντόρο που έλπιζαν να κάνουν

Takis

Ο θάνατος του Symbian και η επιβίωση του android,είναι η απόδειξη του τι μπορεί να καταφέρει το marketing.ειδικα όταν καταφερνει να χειραγωγησει την ανθρωπινη φυση μας που διψαει για κολακεια.στην συγκεκριμένη περίπτωση νοητική.είμαι τόσο πολυ έξυπνος,όσο και η συσκευή μου.
Αμ δε!!!

Γιωργος Π.

Κριμα ηταν κατα την γνωμη μου το πρωτο εξυπνο λειτουργικο.αν και εχω παει σε android τωρα εξακολουθω ενα N95.θα ηθελα να δω απο τη νοκια ενα android κινητο καποια στιγμη στο μελλον.

George E.

το symbian ειναι νεκρο. ευτυχως που το καταλαβε επιτελους η ΝΟΚΙΑ

jimmy1992

Επιτέλους! Κάποτε έπρεπε να το καταργήσουν αυτό το λειτουργικό σύστημα!

Christos K.

Εγώ πιστεύω πως όλο το παιχνίδι το έχασε η NOKIA λόγω υπεροψίας και τεράστιας γραφειοκρατίας στο εσωτερικό της εταιρίας που είχε ως αποτέλεσμα να κινείται πιο αργά και από την καθυστέρηση… Όταν πρωτοεμφανίστηκαν το iOS και τα android, το symbian είχε τις πολλαπλάσιες δυνατότητες και μια τεράστια στρωμένη βάση από developers, αν τότε η NOKIA έκανε την ανανέωση του τώρα θα ήταν ακόμα στο παιχνίδι και σε πολύ καλή θέση. Αλλά έλα που τότε η NOKIA επέμενε σε κινητά χωρίς οθόνες αφής (και ήθελε να μας πείσει πως είναι άχρηστο χαρακτηριστικό που δεν θα επικρατήσει), επέμενε στο ίδιο interface (το οποίο ξαφνικά έμοιαζε απαρχαιωμένο), επέμενε στο τρελό fragmentation του symbian (δεν θα ξεχάσω που ανά εξάμηνο σχεδόν βλέπαμε μια έκδοση symbian που δεν ήταν συμβατή με τις προηγούμενες-που τώρα, που αγοράζεις συσκευή και έχεις σίγουρο το backwards compatibillity) και φυσικά στις υψηλές τιμές όπως πάντα. Ήταν μια εταιρία που μέχρι τότε δημιουργούσε τα trends και όταν ήρθε ο καιρός που έπρεπε αυτή να ακολουθήσει ένα trend, δεν το συνειδητοποίησε. Θεώρησε το iOS και το android ακίνδυνους αντίπαλους και το πλήρωσε… Αν νιώθω ένα αίσθημα νοσταλγίας για το symbian, ναι νιώθω, αν νιώθω λύπη που διακόπτεται, καθόλου, ήταν αναμενόμενο και το… Συνέχεια »

n8-808

τι να πω……808 και παλι 808…….θα το κρατησω και θα το πουλησω μετα απο 40 χρονια σαν συλλεκτικο 😛

Πανος.Λαστ

@greeceandroid τι μου θυμισες αθανατες εποχες 3650 6600 δυο απο τα καλυτερα κινητα που εχω πιασει στα χερια μου ακομα δεν εχω βρει τοσο ποιοτικο τηλεφωνο σαν το 6600

iceman

διαβασα πολλες αποψεις. αλλες υπερ αλλες κατα. το θεμα ειναι ενα : το nokia belle fp2 σου προσφερει τα παντα ευκολα και γρηγορα χωρις κανενα περιορισμο και αν θελεις καποια εφαρμογη που σαφως υπαρχουν τα παντα μεσα στο κινητο υπαρχουν υπεραρκετες στο νοκια store και εξισου αξιολογες. το κακο με οσους διαφωνουν ειναι πως εχετε γινει ομηροι των κινητων σας και χρειαζεται για καθε τι να κατεβαζετε εφαρμογες, ακομα και για τις πιο απλες καθημερινες χρησεις. δε φταιτε βεβαια εσεις. ετσι σας εμαθε το αντροιντ , το ios, το μαρκετινγκ. αυτο που προσφερει το συμπιαν δεν υπαρχει σε κανενα αλλο λειτουργικο. να εισαι ΕΣΥ ο κυριος του κινητου σου και οχι αυτο να αφεντευει εσενα… το συμπιαν ειναι γραμενο σε λινουξ και αυτο το ξεχνατε. αρα η belle θα μπορουσε να ξαναγραφει για πολυπηρυνα και υψηλης αναλυσης οθονες. αρα ενα ειναι το συμπερασμα….. ο πολεμος μεταξυ microsoft και google. εγω δε θα μπω σε αυτο το τριπακι. θα κρατησω το 808 και το 701 που εχω και με βολευουν και πραγματικα παυω ασχολουμε αλλο με αυτους. δοξα το θεο υπαρχουν αρκετοι που ασχολουντε με το συμπιαν και το υποστηριζουν οπως αλωστε και το n9 με το meego.

nbilly

Πολύ ποιοτικη συσκευη απο μια μικρη επαφη που ειχα. Πολυ καλο ρολαρισμα ειχε η συσκευη λιγο που ασχοληθηκα μαζι της. Αν με χαλασε κατι στο symbian ειναι λιγο αυτη η γραμματοσειρα που χρησιμοποιει

icecube

καποιοι εκει στη νοκια αρνουντε να αφησουν το symbian os να πεθανει παρα τις προσπαθειες του elop…! και αυτο γιατι μετα την αναβαθμιση του σε nokia belle fp2, συνεχιζει να δεχετε αναβαθμισεις. οι οποιες ειναι : 1) αναβαθμιση colorizit(εφαρμογη επεξεργασιας φωτο), και προσθηκη επιλογης και εικονιδιου twitter οταν μπενεις στις φωτο σου. επισης αμεσα ανεβασμα σε facebook-flickr-twitter. 2) gallery and camera update: τωρα μπορεις να μαρκαρεις οσες φωτο θελεις και να τις στειλεις με bluetooth ή να τις ανεβασεις σε facebook-twitter-flickr. επισης πατωντας παρατεταμενα πανω στην εικονα εχεις εξτρα μενου. -τα ιδια ισχυουν και για τα βιντεο με αμεσο ανεβασμα στο youtube. νεα εικονιδια: διαμερισμου και αποστολης. οσο για την καμερα εχει τωρα επιλογες αποθηκευσης ρυθμισεων της καμερας περα των c1,c2,c3, στη “δημιουργια”. 3) telephony update : διορθωνει γενικα bugs στις κλησεις και τις συνδεσεις και γενικα στη λειτουργια του τηλεφωνου. 4) νεα εκδοση χαρτων 0.2.49.104.(ελαδα), ιδια με των wp των lumia. ολες οι παραπανω αναβαθμισεις εχουν ηδη εγκατασταθει στο 808 που εχω μεσω της ενημερωσης λογισμικου του (και OTA),. λογικα θα ειναι διαθεσιμες και για τα 701 και 603. καλη αναβαθμιση σε οσους τα χρησιμοποιουν. ευχομαι η νοκια να συνεχισει να υποστηριζει το synbian os.

sotiris hadjidemetri

paidia kali einai kai i aneliksi omos gia ton kosmo san emena pou latrepsan to logismiko symbian pou exei aperioristes dinatotites itan to megalitero lathos tis nokia na to stamatisei.nai kane windows phones ma min mas ksexnas kai emas tous fan tou symbian pou gia afto to logismiko egine nokia eillikrina ntrepome gia sena nokia kai mas poulises me tin proti

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones HMD Global Nokia

HMD: Επανακυκλοφορεί τα κλασικά τηλέφωνα Nokia 6310, Nokia 5310 και Nokia 230

Η HMD μόλις κυκλοφόρησε τρία νέα τηλέφωνα, όλα μια μοντέρνα έκδοση των κλασικών Nokia, τα Nokia 6310 (2024), 5310 (2024) και 230 (2024).

Smartphones Nokia

Τέλος εποχής για τα smartphone της Nokia

Aν πήρατε το πρώτο σας κινητό τηλέφωνο κατά τη δεκαετία του 90, τότε πιθανότατα θα ήταν ένα μοντέλο της Nokia.

Business Apple featured Nokia

Nokia – Apple: Υπέγραψαν πολυετή συμφωνία άδειας χρήσης πατέντας 5G

Η Nokia ανακοίνωσε ότι υπέγραψε μια νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία πολλαπλών αδειών ευρεσιτεχνίας με την Apple.

Business Nokia vivo

vivo: Εκτός γερμανικής αγοράς – Έκλεισε το ηλεκτρονικό της κατάστημα

Η vivo δεν πουλά πλέον smartphone στη Γερμανία από το ηλεκτρονικό της κατάστημα, όπως αναφέρει η εταιρεία σε μήνυμα στον ιστότοπό της.