Smartphones

Οι καλύτεροι και οι χειρότεροι κατασκευαστές Android συσκευών ως προς την αναβάθμιση του λογισμικού τους

Γενικώς επικρατεί η αντίληψη στον κόσμο ότι οι κατασκευάστριες εταιρίες δεν υποστηρίζουν όσο θα έπρεπε τις συσκευές τους από θέμα software και αναβαθμίσεων μετά την κυκλοφορία τους. Με βάση στοιχεία από το PhoneArena θα διαπιστώσει κανείς ότι το να λάβει μια συσκευή μία νέα έκδοση λογισμικού, συγκεκριμένα μιλώντας Android Update, δεν είναι και το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

Παράμετροι όπως ο τύπος της συσκευής, το δίκτυο με το οποίο μπορεί να συνεργάζεται μια εταιρία (κυρίως στο εξωτερικό ισχύει αυτό) ακόμη και η κατασκευάστρια εταιρία παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πότε και εάν μία συσκευή θα πάρει την επόμενη αναβάθμιση.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή και ας ρίξουμε συνοπτικά μια ματιά στα βήματα τα οποία ακολουθούνται (μιλώντας για το εξωτερικό τώρα) για να κυκλοφορήσει επισήμως μια αναβάθμιση. Το πρώτο βήμα είναι να δοκιμάσουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας (πχ Verizon, AT & T ή T-Mobile κλπ) μία εκδόση Android που έχει ετοιμαστεί από την Samsung, και να δουν πως ανταποκρίνεται με δικές τους αλλαγές πάνω σε αυτήν. Στο δεύτερο στάδιο οι πάροχοι των ΗΠΑ δοκιμάζουν πάνω στη νέα πλατφόρμα δικές τους εφαρμογές για να τσεκάρουν τη συμβατότητα με το δίκτυο, τον φορέα, τα ραδιοκύματα κλπ και μετά στέλνουν τις αναφορές τους στην Samsung. Στο τρίτο στάδιο η κατασκευάστρια εταιρία (η Samsung στην προκειμένη) και οι πάροχοι εργάζονται για να εξαλείψουν τυχόν σφάλματα ή προβλήματα με το συγκεκριμένο φορέα λογισμικού ή τη συνδεσιμότητα του δικτύου. Όταν οι εφαρμογές και οι ρυθμίσεις ολοκληρωθούν, αποστέλλονται στη Samsung σε κατάσταση θεωρητικής ετοιμότητας για να συμπεριληφθούν στο τελικό firmware προσαρμοσμένο στον συγκεκριμένο πάροχο και να γίνει στην συνέχεια διαθέσιμο για τους συνδρομητές της Verizon, AT & T, T-Mobile, Sprint κλπ όταν η διαδικασία αυτή θα έχει πλέον ολοκληρωθεί.

Όπως μπορείτε να καταλάβετε υπάρχουν ορισμένα επιπλέον βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν όταν η Google δεν παρέχει το λογισμικό Android σε ξεκλείδωτες συσκευές, όπως κάνει με τα Pixel ή κάποιοι άλλοι κατασκευαστές με τα δικά τους τηλέφωνα, όπως η Nokia. Οι fans των smartphones λατρεύουν να κατηγορούν την Samsung ότι καθυστερεί με τις αναβαθμίσεις των συσκευών της, στην πραγματικότητα όμως, και όπως μπορείτε να δείτε και στον παρακάτω πίνακα, η Samsung βρίσκεται στις μεσαίες θέσεις δυνατών αναβαθμίσεων για τις συσκευές της (με μέσο όρο 1,3 αναβαθμίσεις ανά συσκευή) αποτελώντας ταυτόχρονα μία από τις 3 μεγαλύτερες κατασκευάστριες εταιρίες Android συσκευών παγκοσμίως. Γιατί είναι διαφορετικό να έχεις να αναβαθμίσεις μερικές δεκάδες συσκευές, όπως ισχύει για άλλες κατασκευάστριες εταιρίες android συσκευών (βλέπε Nokia, OnePlus κλπ) και άλλο να έχεις στο ενεργητικό σου τις χιλιάδες συσκευές που έχει η Samsung. Στο παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε και όλες τις συσκευές της Samsung που πρόκειται να δεχθούν την τελευταία έκδοση Android 9 Pie.

Εάν λοιπόν είστε ευχαριστημένοι από την ναυαρχίδα της Samsung που μπορεί να κατέχετε τώρα, οι ενημερώσεις λογισμικού δεν θα πρέπει να αποτελέσουν αποφασιστικής σημασίας παράγοντα για το αν θα την αναβαθμίσετε με την επόμενη. Ο μέσος αριθμός σημαντικών ενημερώσεων λογισμικού που λαμβάνει ένα τηλέφωνο Samsung είναι στην πραγματικότητα ο υψηλότερος μεταξύ των τριών κορυφαίων κατασκευαστών Android.

Πηγή

Σχόλια

  • Βλέπω στην τελευταία θέση το Lenovo, και δίκαια πιστεύω. Είχα παλαιότερα το Lenovo P2. Το κινητό ερχόταν με έκδοση android 6 που δούλευε τέλεια. 'Ενα κινητό με αρκετά καλά specs σε πολύ καλή τιμή. Και με τεράστια διάρκεια μπαταρίας!! Αργότερα ήρθε η αναβάθμιση σε android 7, που όμως ουσιαστικά όχι μόνο δεν πρόσθεσε κάτι το διαφορετικό, αντιθέτως μάλιστα εμφανίστηκε σε πάρα πολλούς χρήστες (ανάμεσά τους και εγώ) το bug να κρασάρουν κατά διαστήματα όχι μόνο οι εφαρμογές, αλλά ακόμα και το ίδιο το σύστημα και να χρειάζεται να κάνεις επανεκκίνηση για να λειτουργεί και πάλι σωστά. Και ενώ θα περίμενε κανείς με τόσους πολλούς χρήστες που είχαν το συγκεκριμένο πρόβλημα να βγει μια αναβάθμιση που να διορθώσει το θέμα του software, η αναβάθμιση αυτή δεν ήρθε ποτέ. Και το πρόβλημα φυσικά δεν λύθηκε και ποτέ, τουλάχιστον σε εμένα, ούτε καν με την επαναφορά των εργοστασιακών ρυθμίσεων (reset) του κινητού. Αντιθέτως στο Xiaomi Redmi Note 5 που έχω τώρα, παρόλο που δεν έχει πάρει ακόμα το android 9, εντούτοις δέχεται τακτικά αναβαθμίσεις και είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από την απόδοση του software....

  • sony μπροστα?
    4 θεση δεν την λες κ. μπροστα καλη σε σχεση με κάποιους αλλους, πρωτοπόρα δεν την λες παντως

  • Βλέπω πόσο κάτω έχουν την σαομι και το μαξ3 μου έχει ήδη Android pie επίσημα εδώ και έναν μήνα

  • OnePlus Μέχρι να σβήσει ο ήλιος!! :)
    Σε κινητό 2ετιας πριν 1 μήνα περίπου πήρα Android pie με πολλές βελτιώσεις ακόμη και στην ταχύτητα!

  • Η Nokia στο θέμα των αναβαθμίσεων είναι πολύ μπροστά. Είμαι κάτοχος του Nokia 8, πήρα πριν μια εβδομάδα αναβάθμιση σε Android pie. Κάθε μήνα επίσης παίρνω αναβάθμιση στην ασφάλεια της συσκευής. Τρομερή η αναβάθμιση, η οποία βελτίωσε ακόμα περισσότερο την συσκευή. Συνολικά έχουμε πάρει μέχρι στιγμής τρεις αναβαθμίσεις λογισμικού.

    Καλά τα κινέζικα κινητά, όμορφα τα Xiaomi και τα Huawei, αλλά σε θέματα αναβάθμισης είναι πολύ πιο πίσω από την Nokia.

    Το επόμενο μου κινητό θα είναι πάλι Nokia, μόνο και μόνο λόγω αξιόπιστων και συνεχών αναβαθμίσεων, καθώς και σεβασμού της εταιρείας προς τον καταναλωτή.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.