OmniVision: Νέος αισθητήρας εικόνας για smartphone με δυνατότητες DSLR

αισθητήρα κάμερας, OmniVision: Νέος αισθητήρας εικόνας για smartphone με δυνατότητες DSLR

Η OmniVision ανακοίνωσε τις προδιαγραφές για τον OmniVision 50MP OV50A, έναν νέο αισθητήρα κάμερας για smartphone. Ο νέος αισθητήρας έχει ανάλυση 50 megapixels και μέγεθος 1 / 1.5″ και προσφέρει αυτόματη εστίαση (AF) με τεχνολογία ανίχνευσης φάσης (PDAF), με κάλυψη 100%. Κάθε pixel έχει μέγεθος ένα (1.0) micron και τεχνολογίες selective conversion gain, on-chip remosaic και quad phase detection (QPD) AF.

Η τεχνολογία QPD επιτρέπει την αυτόματη εστίαση με ανίχνευση φάση 2×2 (PDAF) σε ολόκληρο τον αισθητήρα, δηλαδή με κάλυψη 100%, μία τεχνολογία που έχουμε δει από τον κόσμο των καμερών DSLR.

Η εταιρεία αναφέρει ότι σε αντίθεση με αλλες τεχνολογίες, οι οποίες καταγράφουν μόνο το 3-6% των δεδομένων ανίχνευσης φάσης, η τεχνολογία QPD συλλαμβάνει το 100% αυτών των δεδομένων για βελτιωμένο υπολογισμό απόστασης της εστίασης, ταχύτερη αυτόματη εστίαση και καλύτερη απόδοση σε χαμηλό φωτισμό. Σε συνδυασμό με την τεχνολογία on-chip remosaic για τη συστοιχία QPD color filter το αποτέλεσμα είναι εξαιρετική ποιότητα εικόνας για τις ευρυγώνιες και υπερ-ευρυγώνιες κάμερες που έχουν τα high-end smartphone.

Επιπλέον ο νέος αισθητήρας προσφέρει την καλύτερη απόδοση χαμηλού φωτισμού στην κατηγορία του, μέσω του μοναδικού συνδυασμού μεγάλου μεγέθους pixel, της λειτουργίας χαμηλού θορύβου επιλεκτικού gain, της λειτουργίας υψηλής απόδοσης gain και ως του πρώτου αισθητήρα για smartphone της OmniVision που έχει μέγεθος 1/1.5”. Ακόμα αυτός ο αισθητήρας είναι διανικός για εικόνες με υψηλό δυναμικό εύρος HDR.

Ο αισθητήρας OmniVision 50MP OV50A μπορεί να προσφέρει εικόνες στα 50 megapixels και βίντεο 8Κ, αλλά και μέσω τις μεθόδου pixel binning (ομαδοποίηση pixels σε ένα), εικόνες στα 12.5megapixels και βίντεο 4Κ2Κ, με λήψεις που γίνονται με τέσσερις φορές μεγαλύτερη ευαισθησία (ISO), ισοδύναμη με απόδοση pixels μεγέθους 2.0 microns.

Με τον αισθητήρα αυτό μπορούμε να έχουμε αναλύσεις φωτογραφιών 50MP ή 8K βίντεο, με αυτόματη εστίαση QPD στα 30 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps), φωτογραφίες 12,5MP με αυτόματη εστίαση QPD στα 60fps, βίντεο 4K2K με αυτόματη εστίαση QPD στα 90fps, βίντεο FHD 1080p στα 240fps και βίντεο HD 720p στα 480fps.

Ο αισθητήρας αναμένεται να είναι διαθέσιμος το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και φυσικά περιμένουμε με αγωνία να τον δούμε στα επόμενα high end smartphones και ποιες δυνατότητες θα ξεκλειδώσει στην λήψη φωτογραφιών και βίντεο.

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, δημιουργός και συντάκτης του PTTL.gr, όπου αρθρογραφεί για όλα τα θέματα που αφορούν την φωτογραφία, το βίντεο και το Imaging από το 2012. Παράλληλα είναι λάτρης όλων των νέων τεχνολογιών και ειδικά των smartphone και της ΑΙ.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Flip 7: Φήμες ότι θα έρθει με σύστημα τριπλής κάμερας

Το Galaxy Z Flip 6 δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα, αλλά οι φήμες για το Z Flip 7 έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους.

Smartphones Sony Sony Xperia Sony Xperia 1

Sony Xperia 1 VI & 10 VI: Τα camera island που διέρρευσαν προδίδουν νέες μεγαλύτερες μονάδες

Τα προστατευτικά φακών από σκληρυμένο γυαλί για τα επερχόμενα Xperia 1 VI και 10 VI εμφανίστηκαν στο Rakuten Market της Ιαπωνίας.

Smartphones vivo vivo Android smartphones

vivo X100s: Απολαύστε το σε όλο του το μεγαλείο

Η κινεζική vivo ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει μια τριάδα τηλεφώνων υψηλής τεχνολογίας, τα X100s, X100s Pro και X100s Ultra.

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσαν εικόνες υψηλής ανάλυσης που αναδεικνύουν τις καμπύλες του

Kι όμως το Pixel 8a διέρρευσε ξανά αλλά αυτή τη φορά οι εικόνες είναι οι πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα.