OnePlus One: Το πραγματικό Flagship Killer [Throwback]

OnePlus, OnePlus One: Το πραγματικό Flagship Killer [Throwback]

Σήμερα θα θυμηθούμε το πρώτο πραγματικό flagship killer που κυκλοφόρησε ποτέ, το μοναδικό OnePlus One αλλά και τι το έκανε τόσο ξεχωριστό. Ένα τηλέφωνο που δείχνει πως μία εταιρεία αν θέλει, μπορεί να δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και χωρίς να χρειάζεται να δώσει κάποιος μία περιουσία. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο πνευματικός “παππούς” συσκευών όπως το POCO F1 και όχι τόσο των σημερινών OnePlus, όμως η ιστορία του είχε και αρκετά προβλήματα.

Η παρουσίαση που τάραξε τα νερά

Στις 23 Απριλίου του 2014 μία νέα εταιρεία εμφανίστηκε από το πουθενά και ανακοίνωσε μία συσκευή “flagship killer”. Τότε δεν είχαμε ιδέα τι είναι η OnePlus και τι θα πει “flagship killer”, οπότε και μόνο αυτή η ανακοίνωση ήταν αρκετή για να τραβήξει το ενδιαφέρον μας. Αυτό που τελικά ανακοινώθηκε ήταν το OnePlus One. Μία συσκευή με τον τελευταίο Snapdragon 801, 3GB μνήμης RAM, οθόνη 5,5 ιντσών FHD, μπαταρία 3.100mAh και κάμερα με αισθητήρα Sony Exnor Gen 3.

Θα πει κάποιος ωραία, δε φαίνεται να έχει μεγάλες διαφορές από το Galaxy S5 που κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά, εκτός το 1GB μνήμης RAM παραπάνω, οπότε σίγα. Ναι, εν μέρη έχετε δίκιο, όμως δε μιλήσαμε για τιμή. Ναυαρχίδες όπως το Galaxy S5 ή το HTC One M8 ήρθαν στην Ελλάδα με τιμή 749 ευρώ, ενώ το iPhone 5S των 16GB που ήταν στην αγορά είχε τιμή 739 ευρώ. Οπότε, γιατί κάποιος να δώσει λεφτά για μία καινούργια “κινεζομάρκα” που δε τη ξέρει κανείς;

Η απάντηση είναι απλή: Το OnePlus One κόστιζε 269 ευρώ. Ναι, καλά ακούσατε, 269 ευρώ η έκδοση με τα 16GB μνήμης και 299 ευρώ η έκδοση με τα 64GB μνήμης. Το ακόμα καλύτερο; Σε μία εποχή που το Android είχε αρχίσει να δείχνει μία ωριμότητα αλλά οι εταιρείες το γέμιζαν με δικά τους skins και το έκαναν πιο βαρύ από όσο έπρεπε, το OnePlus One ερχόταν με λογισμικό Cyanogenmod, μία παραλλαγή του Android που ήταν η πιο αγαπημένη όλης της tech κοινότητας.

Με λίγα λόγια: ίδια χαρακτηριστικά, πιο αγαπημένο λογισμικό και μισή τιμή από όλους.

OnePlus, OnePlus One: Το πραγματικό Flagship Killer [Throwback]

Η προβληματική κυκλοφορία

Θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς πως η OnePlus με μία τέτοια ανακοίνωση ήταν έτοιμη για τον πανικό και την τεράστια ζήτηση που θα είχε μία τέτοια συσκευή, όμως έγινε το εντελώς αντίθετο. Η εταιρεία δημιούργησε ένα σύστημα προσκλήσεων, μέσω του οποίου οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους και μετά θα τους ερχόταν μία πρόσκληση, με την οποία είχαν 48 ώρες για να αγοράσουν το OnePlus που επιθυμούσαν. Το πρόβλημα ήταν πως κανείς δεν ήξερε πότε και αν του έρθει πρόσκληση.

Το ακόμα χειρότερο ήταν το πρώτο promotion της εταιρείας, όπου έδινε σε 100 τυχερούς την ευκαιρία να αγοράσουν ένα OnePlus One 16GB με μόλις 1 δολάριο αλλά και τρεις προσκλήσεις για τους φίλους τους. Το ζητούμενο: να σπάσουν το δικό τους κινητό. Αυτό βέβαια που δεν ξεκαθάρισε η εταιρεία είναι ότι αφορούσε συγκεκριμένα άτομα, τα οποία είχε ειδοποιήσει. Το αποτέλεσμα; Δεκάδες βίντεο στο YouTube ατόμων που σπάνε τις συσκευές τους με την ελπίδα ότι θα πάρουν ένα νέο OnePlus One. Η εταιρεία προσπάθησε να αποσύρει σχετικά γρήγορα το promotion, όμως το κακό είχε γίνει.

Το δεύτερο promotion ήταν λίγο καλύτερο από το πρώτο, με την ονομασία “Ladies First”. Το ζητούμενο ήταν γυναίκες να ανεβάσουν φωτογραφίες με το λογότυπο της εταιρείας, είτε ζωγραφισμένο σε χαρτί είτε πάνω τους. Οι αντιδράσεις ήρθαν σαν καταιγίδα από το κοινό, το οποίο χαρακτήρισε τη OnePlus ως σεξιστές, αλλά και ότι χρησιμοποιούν τις γυναίκες ως αντικείμενα. Περιττό να πούμε ότι σε ελάχιστες ώρες το promotion είχε ακυρωθεί.

Η συσκευή ξεκίνησε να πωλείται χωρίς προσκλήσεις σχεδόν μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, όμως το hype ήταν ακόμα ανεβασμένο. Προσωπικά ήμουν από τους πολύ τυχερούς που το είχαν το 2014, όμως από τους άτυχους που είχαν το Silky White χρώμα. Αυτό που με έκανε να μισήσω αυτό το χρώμα ήταν η πλάτη του, καθώς όταν για πρώτη φορά μετά από μήνες έπιασα το sandstone πραγματικά ερωτεύτηκα με την αίσθηση (και παίρνω σχεδόν πάντα θήκες sandstone για τις συσκευές μου).

OnePlus, OnePlus One: Το πραγματικό Flagship Killer [Throwback]

Η εμπειρία και τα προβλήματα

Όπως είπαμε, 300 ευρώ για συσκευή των 750 ευρώ. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα, σωστά; Μάλλον όχι. Το OnePlus One ήταν η καλύτερη συσκευή που θα μπορούσε να πάρει κανείς, από άποψη ταχύτητας και λογισμικού. Όπως είπαμε, σε μία εποχή που το bloatware ήταν ανεξέλεγκτο στο χώρο του Android, η OnePlus πρόσφερε μία τόσο καλή εμπειρία, αντίστοιχη των Nexus. Όμως, σε αντίθεση με τα Nexus, το OnePlus One πρόσφερε και πολλές επιλογές customization, που δεν έβρισκες σε stock συσκευές.

Πάλι σε αντίθεση με το Nexus και παίζοντας στην κατηγορία των “μεγάλων”, το OnePlus One είχε εξαιρετική κάμερα για την εποχή του, τόσο μπροστά όσο και πίσω. Η οθόνη του ήταν καταπληκτική, βάζοντας κάτω τις καλύτερες LCD της κατηγορίας, ενώ είχε και μία premium και διαφορετική εμφάνιση από όλα τα υπόλοιπα μοντέλα της αγοράς. Ακόμα και το γεγονός ότι οι χρήστες μπορούσαν να διαλέξουν μεταξύ on-screen navigation buttons και off-screen ήταν κάτι το ξεχωριστό.

Το μοναδικό πρόβλημα ήταν τα bugs. Όσο αγαπημένο και να είναι το Cyanogenmod καθώς πρόσφερε μία σανίδα σωτηρίας στις συσκευές άλλων κατασκευαστών, υπήρχαν αρκετά bugs που τα έβλεπε κανείς έντονα όταν χρησιμοποιούσε το OnePlus One. Εφαρμογές έκλειναν μόνες τους κάποιες φορές, κολλούσε η lockscreen, ενώ το πιο “έντονο” ήταν το αισθητό lag του home button, που ήθελε λίγα δέκατα παραπάνω μέχρι να εκτελέσει την εντολή.

Προσωπικά, είχα πρόβλημα και στην κάμερα. Στις νυχτερινές λήψεις για κάποιον λόγο το πάνω μισό της φωτογραφίας ήταν πιο σκούρο από το κάτω μισό. Στην αρχή φοβήθηκα πως είχε πρόβλημα η οθόνη, όμως και στον υπολογιστή ήταν ακριβώς το ίδιο αποτέλεσμα. Πείτε μας και εσείς στα σχόλια αν αντιμετωπίσατε κάποιο πρόβλημα με το OnePlus One.

OnePlus, OnePlus One: Το πραγματικό Flagship Killer [Throwback]

Never Settle… κάποτε

Το OnePlus One ήταν ο πρώτος μεγάλος “τσαμπουκάς” στη βιομηχανία, ο οποίος όμως έσβησε με το πέρασμα των χρόνων. Σε αντίθεση με πολλές συσκευές που υπόσχονται να γίνουν flagship killer αλλά όλο και κάπου θα υστερούν, το OnePlus One ήταν ο απόλυτος συνδυασμός, για το 2014. Από τον πραγματικό stereo ήχο του μέχρι την οθόνη και την κάμερα του, το OnePlus One δεν είχε να φοβηθεί τίποτα απέναντι και στους πιο σκληρούς αντιπάλους στο χώρο.

Αυτό όμως που κατάλαβε η OnePlus γρήγορα είναι ότι ή θα πεθάνεις σαν ήρωας, ή θα ζήσεις αρκετά για να γίνεις εσύ ο κακός. Μία τέτοια συσκευή πρακτικά δε μπορεί να υπάρχει στην αγορά. Η εταιρεία είχε υπολογίσει να πουλήσει μόλις 50.000 τεμάχια το 2014 και τελικά έφτασε το 1 εκατομμύριο. Προφανώς οι συσκευές πουλήθηκαν στο κόστος, όμως μία εταιρεία δε μπορεί να συντηρηθεί έτσι.

Δεν ήταν καν μόνο η καταπληκτική συσκευή, ήταν ακόμα και η συσκευασία με το απίστευτο unboxing experience που προσέφερε. Fast forward στο 2020 και βλέπουμε στα 400 ευρώ το OnePlus Nord, μία συσκευή που το μόνο που θυμίζει από OnePlus One είναι η τιμή του και αυτή αυξημένη. Δυστυχώς ή ευτυχώς η εταιρεία έπρεπε να διαλέξει: είτε να συνεχίσει να προσφέρει κορυφαία χαρακτηριστικά και εμπειρία χρήσης, είτε να συνεχίσει να προσφέρει οικονομικές συσκευές. Όμως, το OnePlus One έβαλε την εταιρεία στο παιχνίδι και έδειξε πως όλα μπορούν να αλλάξουν στη βιομηχανία.

Για αυτό, το OnePlus One θα μείνει στην ιστορία ως το πρώτο και ίσως μοναδικό πραγματικό Flagship Killer.

Ο Κώστας Λεοντιάδης ασχολείται με την τεχνολογία εδώ και μια δεκαετία και έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με μεγάλες ιστοσελίδες όπως το Game20.gr και το Autonomous.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

9 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Tolis K

Aπίστευτο, για την εποχή του, κινητό. Ήμουν από τους πρώτους που έφτασε στα χέρια του, έχοντας στήσει ολόκληρο τρενάκι, να πάει αρχικά Ιταλία σε γνωστό μου, ο οποίος μου το ταχυδρόμησε στη συνέχεια. Γιατί η OnePlus δεν έστελνε τότε Ελλάδα.
Δεν έχει περάσει άλλο κινητό έκτοτε απο τα χέρια μου, πλην συσκευών OnePlus.

Nikos

Το κράτησα περίπου 5 χρόνια μέχρι που βραχυκυκλωσε η υποδοχή micro usb, οπότε στο μήνα που μεσολάβησε μέχρι να έρθει το ανταλλακτικό από Κίνα, αγόρασα το xiaomi k20 pro. To OnePlus one όμως το έχω ακόμα και δουλεύει μια χαρά.

smp

Ηταν κινηταρα, το πηρα κανα 6μηνο μετα, το σκυλι το ιδιο, για να μου χαλασει χρειαστηκε να μου φυγει 2 οροφους κατω.
Ηταν super, αποδοση/απροβληματιστο(στο πλαισιο του λογικου)/και επαμε: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΣΗ ΤΙΜΗ.
Και το sandstone τι λες ρε φιλε τι κρατημα προσεφερε.
Απλα μετα οταν επρεπε να το αλλαξω, ειχε βγει το 1+1 3T και ειδα πως πηγενει η δουλεια και την εκοψα την 1+1.
Αλλα απεκτησε εμπιστοσυνη στους Κινεζους και απο εκει κατεληξα να “δοκιμαζω” vernee και μετα vivo.

Γιώργος- Ηράκλειο

Ήμουν από τους τυχερούς που κατάφεραν να το αποκτήσουν. Και μάλιστα στην έκδοση Sandstone Black. Καταπληκτικό για την εποχή του. Ρισκαρα τότε τα 350€ για να το πάρω από bangood. Όμως όλα καλά.
Το κινητό δούλευε χωρίς προβλήματα έως και τον περασμένο Φεβρουάριο. Έκτοτε δεν ανοίγει καν. Το πήγα σε μερικά μαγαζιά να το ελέγξουν, αλλά εις μάτην….Μου είπαν να δοκιμάσω μια καινούργια μπαταρία. Θα την παραγγείλω σήμερα, μετά από αυτό το άρθρο.

Nikos

Το παρέλαβα θυμάμαι 11.11.2014, κάνοντας τη γνωστή τότε διαδικασία μέσω mailbox.de. Διάλεξα το 64άρι sandstone το οποίο έκανε 299€ (διόρθωση ως προς τον συντάκτη 🙂 ) και με τα μεταφορικά τελικά κόστισε κάπου 330. Πιο χαρούμενος με κινητό δεν έχω υπάρξει. Ειλικιρινά ήταν κάτι το ξεχωριστό, τόσο σε σχέδιο, όσο και σε εμπειρία χρήσης. Η προσωπική μου εμπειρία ως προς το λειτουργικό ήταν πραγματικά η καλύτερη μέχρι αυτή τη στιγμή. Ελευθερία να το ξεκλειδώσω και να το προσαρμόσω στα μέτρα μου. Δεν το έκανα αμέσως όμως, το απόλαυσα όπως ήρθε και όταν σταμάτησε η επίσημη υποστήριξη άρχισα να το φλασάρω. Σε βάθος χρόνου η συσκευή έδειξε την ποιότητά της. Η εταιρεία με την αλλαγή πολιτικής της με βρήκε αντίθετο, αλλά καταλαβαίνω ότι δεν θα επιβίωνε διαφορετικά. Το θέμα είναι ότι έφτασε πλέον να ζητάει χιλιάρικα και αυτή.. Αν και σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να βρει κανείς καλές προσφορές είτε από amazon, είτε από Κίνα μεριά. Το One το χρησιμοποιούσα ως κύρια συσκευή για 3μισι χρόνια περίπου και πριν λίγες μέρες κλείσαμε μαζί 6 χρόνια… Τώρα βγαίνει από το συρτάρι ως βοηθητική συσκευή και για να ενημερώνεται το λειτουργικό του. Πήρε και Android 10 τελικά σε ανεπίσημα!

Ήμουν από τους early adopters στην Ελλάδα και μπορώ εύκολα να πω ότι είναι η καλύτερη συσκευή που είχα ποτέ μου. Το έχει ακόμη μέλος της οικογένειας και δουλεύει απροβλημάτιστα!

Γιάννης

Από το Σεπτέμβριο του 2014 εώς τον Αύγουστο του 2020 που παρέλαβα το 8 pro. Είναι στο συρτάρι μου με sim για εφεδρεία. Λειτουργικοτατο. Μέσο Γερμανίας από ξάδερφο. Το πρότεινα και στον ίδιο αλλά μου είπε ότι αγοράζει μόνο iPhone. Του ευχήθηκα καλή ανάρρωση και τον ευχαρίστησα.

Ιωάννης Παπαγιάννης

Τέλειο κινητό δουλεύει ακόμα άψογα δεν νομίζω να υπάρξει άλλη συσκευή σαν το one plus. Πέρασε τα πάνδεινα στα χέρια μου ποτέ δεν με πρόδωσε, τώρα δουλεύει με λογισμικό lineage .Αγοράστηκε από Βέλγιο 330 € με μεταφορικά τον Γενάρη του 2015

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Αυτό θα είναι το πρώτο smartphone με Snapdragon 8 Gen 4

Το Snapdragon 8 Gen 4 θα κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο ως το νέο κορυφαίο chipset για κινητά από την Qualcomm.

Gear Apple Apple Pencil featured

«Let Loose»: Ανακοινώθηκε event από την Apple στις 7 Μαΐου για τα νέα iPad

Η Apple ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει ένα special event την Τρίτη 7 Μαΐου με ένα live streaming διαθέσιμο σε Apple.com και YouTube.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Ολοκληρωτική αποκάλυψη σε hands-on βίντεο

Το Google Pixel 8a συνεχίζει να διαρρέει σαν τρελό και σήμερα έχουμε νέο leak από κατάστημα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην Καζαμπλάνκα.

Software Apple featured

Apple: Εξαγοράζει γαλλική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης με εξειδίκευση στην επεξεργασία on device

Η Apple εξαγόρασε την startup τεχνητής νοημοσύνης Datakalab με έδρα το Παρίσι για να της παρέχει εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης on device.