Smartphones εντοπίζουν καρκίνο στο μάτι [video]

Όταν η καθημερινή τεχνολογία που κρατάμε στα χέρια μας μπορεί να κάνει κάτι παραπάνω εκτός από το να επικοινωνούμε και να σερφάρουμε στα social media, αυτό μόνο θετικό μπορεί να θεωρηθεί. Στην προκειμένη τα smartphones που κρατάμε στα χέρια μας, μπορούν να συμβάλουν στην έγκαιρη διάγνωση μιας μορφής καρκίνου στο μάτι.

Το Ρετινοβλάστωμα είναι μια σπάνια μορφή επιθετικού καρκίνου που προσβάλει σχεδόν μόνο τα μικρά παιδιά. Αναπτύσσεται ως όγκος στον αμφιβληστροειδή και μπορεί να διαγνωστεί μέσω του κινητού. Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά που έχουν την συγκεκριμένη ασθένεια στις φωτογραφίες με φλας εμφανίζονται με μια λευκή κηλίδα γύρω από την κόρη του ματιού, αντί για κόκκινα μάτια που είναι το σύνηθες.

Αυτό ήταν που έσωσε τη ζωή ενός μικρού παιδιού μόλις 2 ετών, όταν η μητέρα του το τράβηξε μια φωτογραφία και αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά. Το παιδί τελικά έχασε το μάτι του, αλλά αποφεύχθηκαν τα χειρότερα.

Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί ένα πολύ καλό εργαλείο που βοηθά στην έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αρκεί. Οι ειδικοί συνιστούν σε κάθε περίπτωση να επισκεφθείτε τον γιατρό σας.

Μάλιστα η βρετανική οργάνωση Childhood Eye Cancer Trust (CHECT) έχει πραγματοποιήσει και την παρακάτω καμπάνια όπου χρησιμοποιεί το κινητό ως εργαλείο για τον εντοπισμό του ρετινοβλαστώματος.

Δείτε το:

Πηγή

Σχόλια

  • Αγαπητή Λορένα, ο σωστός τίτλος του άρθρου θα έπρεπε να είναι "Smartphones που εντοπίζουν την λευκοκορία".
    Η λευκοκορία από μόνη της δεν προϋποθέτει, αποκλειστικά, την ύπαρξη ρετινοβλαστώματος, μπορεί να προκαλείται λόγω κάποιας άλλης πάθησης.
    Πολλές φορές μάλιστα είναι ορατή και δια γυμνού οφθαλμού, ως μία θολωμένη γκρι κηλίδα μέσα στην κόρη του οφθαλμού και όχι γύρω από αυτή.
    Το άρθρο της πηγής έχει, επίσης, λανθασμένο τίτλο.

    * Είμαι πατέρας ενός αγοριού, ηλικίας 18 μηνών σήμερα, που διεγνώσθη με λευκοκορία σε ηλικία 2 μηνών κι έκανε επέμβαση σε ηλικία 3 μηνών. Η λευκοκορία οφειλόταν σε PHPV και όχι σε ρετινοβλάστωμα.
    Ο μικρός έχασε την όρασή του σε αυτό το μάτι αλλά το πρόβλημα λύθηκε για πάντα, είναι τέλειος και, πλέον, χαίρει άκρας υγείας!

    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2704541/

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.