Smartphones

Snapdragon 865: Αυτός θα είναι ο επόμενος τουμπανος επεξεργαστής

Η Qualcomm αποκάλυψε τις προηγούμενες ημέρες το ανανεωμένο Snapdragon 855 SoC, το οποίο ακούει στο όνομα Snapdragon 855+, ωστόσο αυτό το SoC δεν έχει πολύ μεγάλες διαφορές από τον προκάτοχο του. Η Qualcomm θα αποκαλύψει τον Snapdragon 865 ο οποίος θα ενσωματωθεί στα smartphone που θα κυκλοφορήσουν το 2020.

Τα περισσότερα SoC που κυκλοφόρησαν στα smartphone του 2019 δημιουργήθηκαν με την αρχιτεκτονική των 7nm. Με την ίδια αρχιτεκτονική αναμένεται να αναπτυχθεί και το 865 chip, αυτήν την φορά όμως η Qualcomm θα χρησιμοποιήσει την 7nm EUV λιθογραφία της Samsung. Η λιθογραφία της Samsung υπόσχεται 20-30% αύξηση της απόδοσης και 30-50% καλύτερη κατανάλωση ενέργειας.

Επιπλέον, το Snapdragon 865 chip αναμένεται να ενσωματώνει τους ARM Cortex-A77, οι οποίοι σύμφωνα με την ARM προσφέρουν 20% αύξηση απόδοσης σε σχέση με τους Cortex-A76.

Οι νέοι πυρήνες μπορούν να συνδυαστούν με ευκολία με τους Cortex-A55 οι οποίοι αναλαμβάνουν λιγότερο απαιτητικές διεργασίες. Αυτό σημαίνει ότι ο Snapdragon 865 θα αποτελείται από έναν Kryo, Cortex-A77 based με υψηλή συχνότητα, τρεις ακόμη ίδιους Kryo σε λίγο χαμηλότερη συχνότητα και τέσσερις Kryo Cortex-A55 based πυρήνες.

Το νέο chip αναμένεται να χρησιμοποιεί LPDDR5 μνήμες οι οποίες έχουν 6.400Mbps transfer speed σε σχέση με τις LPDDR4x μνήμες οι οποίες έχουν 4.266Mbps transfer speed. Αυτές οι μνήμες θα επιτρέψουν την εκτέλεση και το άνοιγμα πιο βαριών εφαρμογών γρηγορότερα. Επιπλέον, θα βελτιωθεί και η κάμερα η οποία χρησιμοποιεί αρκετή μνήμη ώστε να φέρει εις πέρας μερικές λειτουργίες της όπως το Night mode.

Η GPU δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι θα είναι η Adreno 650. Αυτή η GPU θα φέρει μερικές βελτιώσεις στο gaming και τα γραφικά. Η Qualcomm αναμένεται να φέρει και HDR10+ υποστήριξη όχι όμως το ίδιο HDR10+ που υποστηρίζει τώρα. Συγκεκριμένα, φήμες λένε ότι η εταιρεία ετοιμάζει το δικό της HDR standard το οποίο απλά τυχαίνει να έχει ίδια ονομασία με το standard της Samsung.

Το πολυπόθητο 5G ξεκίνησε να εμφανίζεται σιγά-σιγά στις χώρες και οι εταιρείες αποκαλύπτουν τα πρώτα smartphone που υποστηρίζουν το νέο δίκτυο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Qualcomm ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει δύο εκδόσεις του Snapdragon 865 εκ των οποίων η μία θα υποστηρίζει το 5G.

Πιο συγκεκριμένα, το ένα SoC θα διαθέτει ενσωματωμένο το 5G modem. Προς το παρόν, οι εταιρείες θα πρέπει να ενσωματώσουν στα smartphone τους το ξεχωριστό Snapdragon X50 5G modem. Το Snapdragon X55, το δεύτερης γενιάς 5G modem θα μειώσει αισθητά το μέγεθος του και θα μπορεί να ενσωματωθεί σε κάποιο άλλο chip.

Για την ημερομηνία κυκλοφορίας δεν μπορούμε να πούμε πολλά πράγματα, οπότε ας πάρουμε ως σημείο σύγκρισης το προηγούμενο Snapdragon 855. Το chip μάλλον θα ανακοινωθεί στις αρχές Δεκέμβρη. Αυτό σημαίνει ότι τα early smartphone του 2020 δεν θα το ενσωματώνουν. Πιθανόν, η Samsung να είναι η πρώτη εταιρεία που θα φέρει το Snapdragon 865 στην αγορά με την κυκλοφορία του Galaxy S11.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 9 Αυγούστου 2019 11:12

Σχόλια

  • "Η λιθογραφία της Samsung υπόσχεται 20-30% αύξηση της απόδοσης και 30-50% καλύτερη κατανάλωση ενέργειας."
    20% αύξηση της απόδοσης Η!!! 50% λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Επίσης τα νούμερα αυτά είναι για όταν συγκρίνης την αρχιτεκτονική 10nm τις samsung σε σχέση με τα 7nm euv , όχι με της tsmc.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Γιώργος Ανδρονικίδης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.