TikTok: Συγκέντρωνε διευθύνσεις χρηστών παρά την προστασία δεδομένων της Google

TikTok, TikTok: Συγκέντρωνε διευθύνσεις χρηστών παρά την προστασία δεδομένων της Google

Στις αρχές Αυγούστου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ξεκίνησε έναν πόλεμο ενάντια στην κινέζικη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Ο πλανητάρχης θέλει η δημοφιλής πλατφόρμα να διακόψει τη δραστηριότητα της στην Αμερική.

Το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο Donald Trump λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, με τις Microsoft και Twitter να ενδιαφέρονται για την εξαγορά της εφαρμογής. Εάν το TikTok πουληθεί σε κάποια αμερικανική εταιρεία, θα μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητα του στις ΗΠΑ.

Παράνομη συλλογή δεδομένων

Νεότερη αναφορά, δείχνει ότι το TikTok συνέλεγε τις διευθύνσεις MAC των χρηστών του για τουλάχιστον 15 μήνες. Η συγκεκριμένη δράση της πλατφόρμας διακόπηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2019, μετά από αναβάθμιση που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Η παραπάνω πράξη του TikTok παραβιάζει τους όρους του Play Store. Το 2015, η Google απαγόρευσε στις εφαρμογές που διανέμονται μέσω του καταστήματος της να συνδέουν με τους χρήστες προσωπικές πληροφορίες ή δεδομένα που σχετίζονται με την αναγνώριση της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων MAC και του IMEI.

Ωστόσο, το TikTok αξιοποίησε ένα βρόχο ο οποίος επιτρέπει τη συλλογή στοιχείων τη στιγμή που ο χρήστης ανοίγει για πρώτη φορά την εφαρμογή, πριν καν αυτός δώσει τη συγκατάθεση του. Με αυτόν τον τρόπο, η ByteDance συνέλεγε το διαφημιστικό ID των συσκευών και τις διευθύνσεις MAC.

Απόκρυψη με χρήση κρυπτογράφησης

Το TikTok αξιοποιεί ένα ασυνήθιστο πρόσθετο στρώμα κρυπτογράφησης ώστε να αποκρύπτει τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες του. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ένα τέτοιο στρώμα κρυπτογράφησης δεν προσφέρει τίποτα στην ασφάλεια των χρηστών.

Ωστόσο, βοηθάει την πλατφόρμα να κρύβει από τρίτους τις πληροφορίες που επεξεργάζεται. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν παραβιάζει τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν συλλέγει τις διευθύνσεις MAC των χρηστών. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το αν έπραττε κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software TikTok

TikTok: Πέρασε νομοσχέδιο στις ΗΠΑ που ίσως το απαγορεύσει μέσα σε ένα χρόνο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ψήφισε νέο νομοσχέδιο που ενδεχομένως να απαγορεύσει την κινεζική πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης TikTok.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy S24 FE: Πότε θα κυκλοφορήσει τελικά;

Το Samsung Galaxy S24 FE ακούγεται εδώ και πολύ καιρό ότι θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες ωστόσο μια νέα πηγή υποστηρίζει κάτι άλλο.

Smartphones featured

Ulefone Armor Pad 3 Pro: Tablet με μπαταρία 33.280 mAh που δε νιώθει τίποτα

Η Ulefone θα αποκαλύψει ένα νέο ανθεκτικό tablet με το όνομα Armor Pad 3 Pro το οποίο θα έρχεται με εκπληκτική μπαταρία 33.280 mAh.

Smartphones Apple featured

Apple: Τέλος η παραγωγή των FineWoven αξεσουάρ

Η Apple φέρεται να έχει βάλει τέλος στην παραγωγή αξεσουάρ FineWoven, σύμφωνα με τον συλλέκτη ειδών της Apple, γνωστό ως “Kosutami”.