TikTok: Συγκέντρωνε διευθύνσεις χρηστών παρά την προστασία δεδομένων της Google

TikTok, TikTok: Συγκέντρωνε διευθύνσεις χρηστών παρά την προστασία δεδομένων της Google

Στις αρχές Αυγούστου, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, ξεκίνησε έναν πόλεμο ενάντια στην κινέζικη εφαρμογή κοινωνικής δικτύωσης TikTok. Ο πλανητάρχης θέλει η δημοφιλής πλατφόρμα να διακόψει τη δραστηριότητα της στην Αμερική.

Το χρονικό περιθώριο που έδωσε ο Donald Trump λήγει στις 15 Σεπτεμβρίου, με τις Microsoft και Twitter να ενδιαφέρονται για την εξαγορά της εφαρμογής. Εάν το TikTok πουληθεί σε κάποια αμερικανική εταιρεία, θα μπορέσει να συνεχίσει τη δραστηριότητα του στις ΗΠΑ.

Παράνομη συλλογή δεδομένων

Νεότερη αναφορά, δείχνει ότι το TikTok συνέλεγε τις διευθύνσεις MAC των χρηστών του για τουλάχιστον 15 μήνες. Η συγκεκριμένη δράση της πλατφόρμας διακόπηκε στις 18 Νοεμβρίου του 2019, μετά από αναβάθμιση που πραγματοποίησε η εταιρεία.

Η παραπάνω πράξη του TikTok παραβιάζει τους όρους του Play Store. Το 2015, η Google απαγόρευσε στις εφαρμογές που διανέμονται μέσω του καταστήματος της να συνδέουν με τους χρήστες προσωπικές πληροφορίες ή δεδομένα που σχετίζονται με την αναγνώριση της συσκευής, συμπεριλαμβανομένων των διευθύνσεων MAC και του IMEI.

Ωστόσο, το TikTok αξιοποίησε ένα βρόχο ο οποίος επιτρέπει τη συλλογή στοιχείων τη στιγμή που ο χρήστης ανοίγει για πρώτη φορά την εφαρμογή, πριν καν αυτός δώσει τη συγκατάθεση του. Με αυτόν τον τρόπο, η ByteDance συνέλεγε το διαφημιστικό ID των συσκευών και τις διευθύνσεις MAC.

Απόκρυψη με χρήση κρυπτογράφησης

Το TikTok αξιοποιεί ένα ασυνήθιστο πρόσθετο στρώμα κρυπτογράφησης ώστε να αποκρύπτει τα δεδομένα που συλλέγει από τους χρήστες του. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι ένα τέτοιο στρώμα κρυπτογράφησης δεν προσφέρει τίποτα στην ασφάλεια των χρηστών.

Ωστόσο, βοηθάει την πλατφόρμα να κρύβει από τρίτους τις πληροφορίες που επεξεργάζεται. Έτσι, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν παραβιάζει τους όρους χρήσης και την πολιτική απορρήτου.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι δεν συλλέγει τις διευθύνσεις MAC των χρηστών. Ωστόσο, απέφυγε να σχολιάσει το αν έπραττε κάτι τέτοιο στο παρελθόν.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Apple ChatGPT featured

ChatGPT: Η εφαρμογή για iOS προσθέτει υποστήριξη για Siri και Shortcuts

Η εφαρμογή ChatGPT της OpenAI για iOS, μετά από λίγες εβδομάδες παρουσίας στο Apple Store, αποκτά μερικά νέα προσεγμένα χαρακτηριστικά.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia Pro-I II: Φήμες για δύο αισθητήρες 1″

Το Xperia Pro-I της Sony κυκλοφόρησε στα τέλη του 2021 και τώρα ήρθε η ώρα για τον αντικαταστάτη του.

Smartphones vivo X90 Pro

vivo X90 Pro: Επαναπροσδιορίζει τη λήψη φωτογραφιών και video

Η vivo κάνει τη διαφορά και σε συνεργασία με τη ZEISS, εφοδιάζει το vivo X90 Pro με σύστημα κάμερας που επαναπροσδιορίζει τη λήψη φωτογραφιών και video.

Smartphones featured Xiaomi Xiaomi 13 Ultra

Xiaomi 13 Ultra: Στη 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης του DXOMARK

To DXOMARK χάρισε στο Xiaomi 13 Ultra την 14η θέση στη λίστα του με τα καλύτερα τηλέφωνα με κάμερα παγκοσμίως.