Το πρόβλημα για τους φωτογράφους με τα νέα Huawei smartphones χωρίς Google Play

, Το πρόβλημα για τους φωτογράφους με τα νέα Huawei smartphones χωρίς  Google Play

Τα νέα Huawei P40 lite E, P40 Lite, P40, P40 Pro, P40 Pro Premium αλλά και foldable Mate Xs θα είναι τα πρώτα smartphones της Huawei που δεν θα έχουν Google Play. Smartphones με Android αλλά χωρίς το Google Play και χωρίς τις εφαρμογές YouTube, Gmail, Maps, Photos και άλλα δημοφιλή apps θα κυλοφορήσουν στην Ελλάδα τις επόμενες μέρες.

Η απουσία του Google Play είναι πολύ σημαντική καθώς τουλάχιστον αρχικά οι φωτογράφοι μάλλον δεν θα έχουν πρόσβαση σε σημαντικές εφαρμογές των φωτογραφικών εταιρειών, οι οποίες χρησιμοποιούνται για την σύνδεση της κάμερας τους με το smartphone τους, με σκοπό τον απομακρυσμένο έλεγχο ή την άμεση κοινοποίηση του υλικού τους, όπως οι εφαρμογές FUJIFILM Camera Remote, Canon Camera Connect, Canon EOS Remote, Nikon SnapBridge, OLYMPUS Image Share, Sony Imaging Edge Mobile.

Επιπλέον οι φωτογράφοι δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε σε δημοφιλείς φωτογραφικές και βιντεοληπτικές εφαρμογές που έχουν αγοράσει στο Google Play, όπως τα Lightroom, Snapseed, Filmic Pro, PhotoPills, The Photographer’s Ephemeris, Light Pollution Map κ.α.

Ενδιαφέρει επίσης: Google Advanced Protection: Πρόγραμμα περιορισμού του side loading apps στο Android

Όσο δυνατή και να είναι η κάμερα των νέων smartphones η έλλειψη του Play Store δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στο workflow των φωτογράφων, οι οποίοι θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι οι απαραίτητες για αυτούς εφαρμογές να κυκλοφορήσουν και στο AppGallery της Huawei (χωρίς φυσικά κάποιος να μπορεί να μας πει πότε θα γίνει αυτό).

Υπενθυμίζουμε ότι η Google προειδοποιεί σχετικά με τα νέα Huawei smartphone που δεν έχουν Google Services, να μην περνάμε εφαρμογές με πλάγιους τρόπους, μία προειδοποίηση που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας αφού κανείς δεν θα ήθελε να έχει προβλήματα ασφαλείας στην συσκευή που έχει προσωπικά δεδομένα, εικόνες και βίντεο.

Λογικά η έλλειψη αυτή θα λειτουργήσει ανασταλτικά για πολλούς φωτογράφους και όχι μόνο, ως προς την αγορά των νέων smartphones της Huawei, ειδικά από την στιγμή που οι ανταγωνιστές της, όπως η OPPO και η Xiaomi, προσφέρουν δυνατά φωτογραφικά smartphones με Play Store και πρόσβαση σε όλες τις εφαρμογές του.

Πηγή

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, δημιουργός και συντάκτης του PTTL.gr, όπου αρθρογραφεί για όλα τα θέματα που αφορούν την φωτογραφία, το βίντεο και το Imaging από το 2012. Παράλληλα είναι λάτρης όλων των νέων τεχνολογιών και ειδικά των smartphone και της ΑΙ.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

24 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Kosmas

Γενικά η παραμετροποίηση που κάνει η Huawei δεν επιτρέπει σε thirdparty εφαρμογές να έχουν full πρόσβαση στα api. Η καλύτερη εφαρμογή κάμερας είναι η μαμά-κάμερα. Επίσης η huawei προσφέρει το huawei cloud που είναι ακριβώς το ίδιο με το icloud και επιτρέπει το backup και την επικοινωνία με υπολογιστή

Anonymous

Νομίζεις ότι εργοστασιακή εφαρμογή είναι η καλύτερη. Όσοι ξέρουν από φωτογραφία και βίντεο η εργοστασιακή εφαρμογή τους είναι πλήρως αδιάφορη. Η καλύτερες εφαρμογές για φωτογραφία είναι η ProCamera και η camera+ 2 και για βίντεο filmic pro. Επίσης το huawei cloud δεν είναι ίδιο με το iCloud, ειδικά στον τομέα ασφάλειας.

Kosmas

Δεν ισχύει αυτό που λες. Έχω και iPhone και Huawei. Μιλάω για το θέμα του computational photography που χρησιμοποιεί τα νευρωνικά δίκτυα του επεξεργαστή για night Mode κλπ. Εκτός αν το Light plus του procamera το προτιμάς στο iPhone 11.. Κανένας σοβαρός φωτογράφος δεν τραβάει με εφαρμογές τρίτων και το μόνο που ίσως χρειάζεται είναι το lightroom που επίσης δε θα το κάνει από το κινητό.

Τώρα αν μιλάς για επίδοξους φωτογράφους που τα βάζουν όλα στο αυτόματο και το παίζουν ταλέντο είναι άλλο θέμα.

Anonymous

Πρώτων, κανένας σοβαρός φωτογράφος δεν βγάζει φωτογραφίες με κινητά. Αν όμως χρησιμοποιήσει το κινητό για φωτογραφίες θα προτιμήσει άλλες εφαρμογές. Τα νευρονικά δίκτυα του επεξεργαστή τα χρησιμοποιούν και οι εφαρμογές τρίτων, στα iPhone σίγουρα για Android δεν ξέρω. Έχω το iPhone 11 Pro Max και όπως έδειξε η Apple στην παρουσίαση του, το filmic pro αξιοποιεί την επεξεργαστική ισχύ του κινητού στο έπακρο έτσι ώστε να μπορεί (το filmic prνα βγάλει βίντεο και με τις 4 κάμερες του κινητού ταυτόχρονα (selfie και οι άλλες τρεις). Αυτό γίνεται μόνο με το filmic pro και όχι με την εφαρμογή της Apple. Επίσης στο iPhone 11 Pro Max που έχω αλλά και στο Xs Max που χρησιμοποιούσα πριν από αυτό με την procamera έχω δει καλύτερα αποτελέσματα σε φωτογραφίες και βίντεο σε σύγκριση με την εφαρμογή της Apple επειδή μπορώ να πειράξω πολλά πράγματα με αυτήν (ISO, shutter speed, white balance κλπ) και να βγάζω φωτογραφίες σε raw μορφή. Όλα αυτά δεν υπάρχουν στην εφαρμογή της Apple εκεί είναι όλα στο αυτόματο. Αφού όπως λες κανένας σοβαρός φωτογράφος δεν χρησιμοποιεί εφαρμογές τρίτων και οι καθημερινοί χρήστες επίσης δεν τις χρησιμοποιούν, αυτό σημαίνει ότι κανείς δεν τις χρησημοποιεί κανένας, τότε πως έχουν τόσα εκατομύρια… Συνέχεια »

Chris_BMW

Φίλε η εφαρμογή procamera που χρησιμοποιούσες στο Xs Max είχε επιλογή για κάποιο υποτυπώδες night mode?

Anonymous

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό στην procamera που λέγεται night camera & long exposure με 4,49€

Chris_BMW

Το έχεις αγοράσει ; Αξίζει έχει καλά αποτελέσματα ;

Kosmas

Σε android δε χρειάζεσαι εφαρμογές τρίτων για να τραβάς raw. αυτά που λες πως μπορείς να τραβάς σε pro mode επίσης τα έχει. Προσωπικά, ακόμα και στο iphone βλέπω οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιεί η apple να είναι καλύτεροι, εκτός αν θες κάτι συγκεκριμένο να τραβήξεις. Πιστεύω ειδικά στα νεότερα μοντέλα έχει προσθέσει χαρακτηριστικά όπως night trails κλπ.

για να καταλάβεις οι ρυθμίσεις που έχει η κάμερα είναι αυτές
https://imgur.com/mnxBKGa

Πάντως κάθε κατασκευάστρια, όπως και εφαρμογή τρίτων χρησιμοποιεί άλλους αλγόριθμους επεξεργασίας του raw image.

Kosmas

και μιας και το αναφέραμε πιο πάνω, υπάρχει ένα feature που λέγεται huawei share και μεταφέρεις μέσω wifi σε windows ή mac ότι αρχείο θες μέσα από το μενού του κινητού χωρίς πρόσθετες εφαρμογές

Anonymous

Δεν λέω ότι η εφαρμογή της κάμερας (στο iPhone 11 Pro Max τουλάχιστον) είναι κακή αλλά κάποιες εφαρμογές τρίτων είναι καλύτερες. Αν δεν έχεις το filmic pro δεν μπορείς από την εργοστασιακή εφαρμογή να βγάλεις βίντεο από τις 4 κάμερες ταυτόχρονα. Επίσης στα iPhone δεν μπορείς να βγάλεις φωτογραφία σε raw μορφή ούτε μπορείς να πράξεις το white balance το iso ή το shutter speed. Στην κάμερα των iPhone είναι όλα στο αυτόματο, ωραίο αυτόματο αλλά με άλλες εφαρμογές μπορείς να έχεις πιο ωραία αποτελέσματα. Ότι λέω πιο πάνω ισχύουν μόνο για τα iPhone, για Android δεν γνωρίζω.

Πάνος

Υπάρχει τρόπος που περνιεται το Google Play οπότε το ποστ δεν ισχύει καθόλου.. Ανατρέξτε λίγο στο Google να δείτε πως γίνετε η εγκατάσταση εύκολα και απλά..

Γιώργος

δεν υπάρχει μην παραπληροφορείς, ο τρόπος που λες δεν προτείνεται από την Google και μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τα δεδομένα του χρήστη….το λέει κανείς από όσους διαδίδουν αυτούς τους τρόπους;
σιγά μην δώσω 1000 ευρώ και για να χρησιμοποιήσω όσα χρειάζομαι να κάνω αλχημείες που η ίδια η Google λέει να μην τις κάνω…άρα αυτό που λες εσύ δεν ισχύει…

Kosmas

Οι επίσημες τιμές δεν είναι 1000+ ευρώ φίλε. Καλύτερα να μην τα δώσεις αν αγνοείς τις δυνατότητες του android. είμαι σίγουρος και σε windows 10 μόνο από το store κατεβάζεις εφαρμογές

Γιώργος

δεν ασχολούνται όλοι με τα smartphone τους όπως κάνεις εσύ ή άλλοι, πολλοί είναι επαγγελματίες που έχουν να ασχοληθούν με πολύ πιο σοβαρά πράγματα…και 700-800 είναι πολλά όταν άλλοι έχουν ίδια τιμή και με google play και με αναβαθμίσεις.

Πέτρος

οι εφαρμογές που αναφέρει το άρθρο είναι σημαντικές για τους φωτογράφους και δεν έχουν σχέση με την λήψη με το κινητό όσο την συνεργασία με τις κάμερες, Canon, Nikon, Fujifilm, Sony, GoPro κτλ, τα drones DJI, τα gimbals διάφορων εταιρειών αλλά και εφαρμογές που έχουν να κάνουν με την επεξεργασία και βοηθήματα για λήψη κτλ…

οπότε ότι και να κάνει η Huawei αν δεν βρει λύση να έχουν οι φωτογράφοι τις εφαρμογές αυτές και όχι παρεμφερείς, στο smartphone τους, οποιοσδήποτε ασχολείται σοβαρά με την φωτογραφία και επενδύει χρήματα σε κάμερες, drones, gimbals κτλ δύσκολα δεν θα πάει σε κάποια άλλη επιλογή όπως Xiaomi, Oppo κτλ…στο κάτω κάτω τώρα που οι κάμερες του ανταγωνισμού έχουν φτάσει σε ανώτατο επίπεδο και παίζουν ίδια κατηγορία δεν υπάρχει λόγος να πάρεις huawei….κανένας λόγος απολύτως…

Κώστας Βλαχάκης

Ακριβώς Γιώργο. Εκεί εντοπίζουμε το πρόβλημα που θα έχουν οι φωτογράφοι που έχουν αγοράσει εξοπλισμό τον οποίο δεν θα μπορούν να αξιοποιήσουν με κάποιο Huawei smartphone που δεν θα έχει Google Play.

Dimitris L.A

Γιατί νομίζω πως μπορούν απλά να κάνουν side load τις εφαρμογές κατεβάζοντας τα apk αρχεια!!!

Κώστας Βλαχάκης

Μα φυσικά.
Θα περιμένουμε να δούμε εν καιρό αν αυτό ξεκινήσει να δημιουργεί προβλήματα στο side loading, δεν έχω καταλάβει ακόμα τι θέλει να κάνει η Google https://techblog.gr/mobile/google-advanced-protection-programma-periorismoy-toy-sideloading-sto-android/

Kosmas

Δε χρειάζεται sideloading.
Η huawei παρέχει την εφαρμογή phone clone. που μεταφέρει όλες τις εφαρμογές από το παλιό σου κινητό (χωρίς να χρειάζεται να είναι huawei) ακόμα και αυτές που δεν είναι στο κατάστημά της (όλες δηλαδή που είχες κατεβάσει πλην των google apps).
Το apkpure θα τις αναβαθμίζει

Επίσης περνάς κανονικά και επίσημα χωρίς sideloading ότι υπάρχει στο amazon app store.
Το gsmarena έχει άρθρο με τίτλο: AppGallery review: Can new Huawei and Honor phones work without Google?
κάνε το μια αναζήτηση και έχουν πολύ ωραία και απλή παρουσίαση

Όσο και αν δεν το θέλουν ορισμένοι τα νέα huawei στα 599 θα μοσχοπουλήσουν

Κώστας Βλαχάκης

Kosmas, Δυστυχώς δεν περνάνε όλες οι εφαρμογές με το phone clone. Η Huawei Greece έχει ανοίξει ένα ειδικό forum, εκει μπορείς να διαβάσεις τις αδυναμίες του συγκεκριμένου τρόπου μεταφορας.

Στο άρθρο του GSM Arena ο συντάκτης λέει ότι κατάφερε να την παλέψει χωρίς το Google Play με πολλές ελείψεις όμως και ότι ειναι στην αρχή όλο αυτό, όχι έτοιμο ακόμα.

Το θέμα που πραγματεύεται τούτο εδώ το άρθρο του Techblog είναι τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι φωτογράφοι στην προσπάθειά τους να χρησιμοποιήσουν τον εξοπλισμό τους ή εφαρμογές που ήδη έχουν αγοράσει και δεν θα βρίσκουν στο AppGallery της Huawei χωρίς Google Play.

Kosmas

Αν το θέμα είναι να κάνει κλικ η dslr με την εφαρμογή της Canon ή να τηλεκατευθύνεις το drone τότε δεν υπάρχει λόγος να πάρεις καμία άλλη εταιρεία εκτός της ZER. Το ZER Pegasus II είναι και durable.
Τώρα για την επεξεργασία, θα βρεθεί λύση πιστεύω και το μόνο που έχει νόημα είναι το lightroom.

Η huawei βγάζει flagship που πιάνει πρώτη θέση πριν από όλους τους άλλους, δίνει καινοτομίες με πολλές αντιγραφές σε software από apple αλλά και σε hardware που η apple δεν το κάνει στον ίδιο ρυθμό. Το να κάνεις downgrade τη huawei σε xiaomi και oppo είναι άδικο. Όσο άδικος είναι ο πόλεμος του φασιστοϊδούς προέδρου που θέλει να την εξοντώσει. Και φυσικά άδικη η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και των λατρών της τεχνολογίας.

Σταμάτης

το θέμα Κοσμά είναι ότι όλες οι έξυπνες συσκευές έχουν συνοδευτική εφαρμογή και αυτή η εφαρμογή αναβαθμίζεται κατά καιρούς..πως σε καλύπτει κάτι που δεν μπορείς να το έχεις κανονικά;
δεν είναι μόνο το lightroom, είναι το snapseed είναι εφαρμογές που έχουμε αγορασμένες όπως το photopills που κάνει εξαιρετική δουλειά με παροχή πληροφοριών για τις φωτογραφίσεις σε εξωτερικό χώρο και άλλα πολλά…
δυστυχώς δεν είναι τόσο απλά όσο προσπαθούν να μας πείσουν η εταιρεία και οι οπαδοί της που θεωρούν ότι όλα καλά και δεν έγινε και τίποτα και θα βρεθεί λύση..
ας τα βρούνε πρώτα με τους αμερικάνους και μετά με μεγάλη χαρά να ξαναπάρουμε Huawei…μέχρι τότε οι νέες συσκευές δύσκολο να σε δελεάσουν…όσο για τις συσκευές ναι είναι πολύ καλές και τις ξέρουμε τις χρησιμοποιούμε τις παλιές αλλά πλέον δεν είναι downgrade η Xiaomi και οι άλλοι κατασκευαστές…αυτό μπορεί να ίσχυε παλαιότερα…

Κώστας Βλαχάκης

Παιδιά, σε ότι αφορά τις τιμές, σύμφωνα με πληροφορίες μας αναμένεται να είναι:
https://techblog.gr/mobile/apokleistiko-mathame-tis-times-ton-neon-huawei-p40-p40-pro-stin-ellada

• Huawei P40 Pro 256GB τιμή 1.139 ευρώ
• Huawei P40 128GB τιμή 849 ευρώ
• Huawei P40 Lite τιμή 329 ευρώ
• Huawei P40 lite E τιμή 199 ευρώ
• Huawei Mate XS 512GB τιμή 2.499 ευρώ

Πανος

Αν κ είμαι fan της huawei και έχω στην κατοχή μου κ mate 20 pro και P30 pro μ αυτές τις τιμές κ χωρίς Google θα πάνε ακλαφτα. Αν έβγαιναν με Google θα το έπαιρνα αύριο. Με χαλάει που οι εφαρμογές που δουλεύω τώρα στις φωτογραφίες δεν θα υπάρχουν διαθέσιμες στα άλλα μοντέλα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software featured iOS iPhone

iOS 18: Φήμες ότι προσθέτει δυνατότητες σε 15 εφαρμογές του iPhone

Η Apple αναμένεται να ανακοινώσει το iOS 18 κατά τη διάρκεια της κεντρικής ομιλίας της στο WWDC στις 10 Ιουνίου.

Smartphones featured Google Google Pixel

Google Pixel 8a: Νέο leak φέρνει ανατροπή στην αναμενόμενη τιμή – HD renders αποκαλύπτουν νέο χρώμα θήκη

Μέρα χωρίς leak για το Pixel 8a της Google δεν είναι ολοκληρωμένη γι’ αυτό και σήμερα έχουμε δύο νέες πληροφορίες.

Internet AI Apple featured

Μεγάλες αλλαγές στο Safari από την Apple με έμφαση στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Apple ετοιμάζεται να ενσωματώσει τεχνητή νοημοσύνη και στο Safari μέσα σε αυτή τη χρονιά, σύμφωνα με νέο δημοσίευμα.

Reviews featured Hands-on TCL

TCL 50 SE Greek review: Η καλύτερη εισαγωγή

Το TCL 50 SE ταιριάζει απόλυτα σε όσους αναζητούν μια ολοκληρωμένη εμπειρία smartphone με υψηλής ανάλυσης οθόνη FHD+ NXTVISION 6,8″ και ρυθμό ανανέωσης 90Hz.