Οι Αμερικανοί φέρνουν νομοθεσία για το “Δικαίωμα στην επισκευή”

Όταν χαλάσει το κινητό, το tablet ή κάποια άλλη ηλεκτρονική συσκευή, η καλύτερη λύση είναι να απευθυνθείς εκεί που το αγόρασες. Συνήθως αυτή είναι η πιο ασφαλής και εγγυημένη λύση, μιας και η εταιρεία είναι αυτή που το κατασκεύασε, άρα θα γνωρίζει πως να κάνει την επιδιόρθωση.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι η πιο γρήγορη και πιο οικονομική λύση. Εδώ έρχονται τα third-party σημεία επισκευής, όπου η επιδιόρθωση μπορεί να γίνει σε μικρότερο χρόνο και πολύ πιο οικονομικά. Το πρόβλημα με τους τρίτους επισκευαστές είναι ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι, άρα τα κομμάτια που χρησιμοποιούν δεν είναι τα αυθεντικά.

Αυτό θέλουν να αλλάξουν οι νομοθέτες σε 5 πολιτείες των ΗΠΑ. Κάνσας, Νεμπράσκα, Μινεσότα, Μασαχουσέτη και τη Νέα Υόρκη εισάγουν ένα νέο νομοσχέδιο γνωστό ως “Δικαίωμα στην επισκευή” (Right to repair). Αν ψηφιστεί ο νόμος, τα ανεξάρτητα καταστήματα επισκευής, θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν τα επίσημα κομμάτια που χρειάζονται για την επιδιόρθωση κάποιας συσκευής. Επίσης θα έχουν πρόσβαση στα επίσημα εγχειρίδια των κατασκευαστών.

Οι νομοθέτες υποστηρίζουν πως ο περιορισμένος αριθμός των εξουσιοδοτημένων κέντρων, έχει ως αποτέλεσμα τις υψηλές τιμές επισκευής. Επίσης, γίνεται αναφορά και στα ηλεκτρονικά απόβλημα, μιας και η υψηλή τιμή επισκευής συχνά οδηγεί στο να καταλήξουν οι συσκευές αυτές στο καλάθι των αχρήστων.

“Limited authorized channels result in inflated, high repair prices and high overturn of electronic items. Another concern is the large amount of electronic waste created by the inability to affordably repair broken electronics”.

Αν ψηφιστεί η νομοθεσία (η ψηφοφορία αναμένεται το καλοκαίρι), η επισκευή των προϊόντων θα είναι εντελώς διαφορετική. Ωστόσο, η διαδικασία δεν θα είναι καθόλου απλή μιας και οι δυο πλευρές έχουν τα δικά τους συμφέροντα. Από τη μια είναι το Repair.org που πιέζει από μέρους των ανεξάρτητων επισκευαστών και από την άλλη οι λομπίστες που εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες όπως η Apple.

Πηγή: 1,2

Επεξεργάστηκε την 25 Ιανουαρίου 2017 8:41

Σχόλια

  • Πρακτικά νομίζω ότι θα βρουν πάτημα η "τρίτες εταιρείες για να χρεώνουν όπως η αντιπροσωπεία και χωρίς να ξέρεις αν όντως χρησιμοποιούν τα γνήσια ανταλλακτικά καθώς μετά δεν ξέρω τι θα γίνεται και με την εγγύηση της πρώτης ;

  • Ρε μανια με την Apple... Υπάρχουν και αλλες εταιρείες όπως Samsung, Microsoft, Google, Amazon και αλλες πολλές που εχουν περισσότερες συσκευές σε παρα πολλές κατηγορίες, και περισσότερα συμφέροντα να μην περάσει... Οχι οτι η Apple δεν την νοιάζει και η αυτη θα χάσει πολλά λεφτά αλλα οι υπόλοιποι σίγουρα περισσότερα, γιατί πιο επιρρεπης σε επισκευές ειναι και πιο πολλές συσκευές εχουν....

  • Και καλά θα κάνουν διότι η Apple σε αυτό το έχει ΠΑΡΑκάνει ηλιθιοδέστατα!
    Αυξάνονται και οι τιμές αλλά και αυτοί που σπουδάσανε στο αντικείμενο τί θα κάνουν; Στραγάλια θα επισκευάζουν; Μειώνεται η δουλειά και αυξάνεται η ανεργία λόγω αυτών των πρακτικών.
    Λές και όταν πάς σε Αρβάτο κλπ όλοι είναι τζιμάνια εκεί...
    Έχει καιρό που έγινε ζήτημα απο τον κλάδο στις ΗΠΑ και ελπίζω οι άνθρωποι να δικαιωθούνε πλήρως! Τα μονοπώλια όπου και αν είναι πρέπει να ψοφάνε.

  • Ολα καλά, ομως το αρθρο μη ξεχναμε ότι αναφερεται για τις ΗΠΑ.
    Αντικατασταση οθονης στο Ellada σε samsung tablet κοστίζει σε γνωστή αλυσίδα επισκευών της Αθηνας 30 ευρώ ακριβότερα από ότι σε εξουσιοδοτημένο samsung (ιδιο το κοστος γνησιας οθόνης, 30 ευρώ τοποθέτηση η samsung, 60(!) το ired / 2 μερες αναμονη στο εξουσιοδοτημένο της samsung, 5(!) στο ired καθότι πρέπει να γίνει και η παραγγελία της οθονης στη samsung).
    Τρέχα κορόιδο Ελληνα επειδη ακουσες τη διαφήμιση και νομιζεις ότι θα βρεις καλυτερη τιμη και λιγότερο χρόνο....όπως λεει ότι συμβαίνει και το άρθρο για τα μη εξουσιοδοτημένα...

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.