MIT: Οι δρόμοι του μέλλοντος θα είναι χωρίς φανάρια

Τα αυτόνομα οχήματα θεωρούνται ότι είναι το μέλλον και θα μπορέσουν όχι μόνο να αντικαταστήσουν τον οδηγό, αλλά θα φτάσουν σε σημείο να θεωρούνται πιο ασφαλή. Ερευνητές από το MIT θεωρούν ότι μπορούν να εξαλείψουν ακόμη και την ανάγκη για φανάρια στους δρόμους.

Σήμερα πολλά οχήματα έχουν τον αυτόματο πιλότο που μπορείς να τον χρησιμοποιήσεις σε ταξίδια και δρόμους ταχείας κυκλοφορίας όμως στις πόλεις πρέπει να έχεις την προσοχή σου στα φανάρια και όχι μόνο.

Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε από το MIT Senseable City Lab, οι επιστήμονες οραματίζονται δρόμους χωρίς τα ενοχλητικά φανάρια. Η ιδέα είναι ότι αν σχεδόν κάθε όχημα είναι συνδεδεμένο, η ροή της κυκλοφορίας θα διαχειρίζεται από ένα δίκτυο στα γύρω κτίρια, το οποίο θα “λέει” στο κάθε όχημα πότε υπάρχει κενό μπροστά για να προχωρήσει.

Από το concept video που δημοσίευσαν οι ερευνητές η κυκλοφορία φαίνεται να γίνεται πολύ ομαλά και συγχρονισμένα. Τα αποκαλούμενα Slot-based Intersections, βασίζονται σε μαθηματική μοντελοποίηση και στηρίζονται σε αισθητήρες για να κρατηθούν τα οχήματα σε ασφαλή απόσταση μεταξύ τους καθώς κινούνται. Φυσικά ένα τέτοιο δίκτυο για να λειτουργήσει χρειάζεται κάποιου είδους σύνδεση.

Ωστόσο, δεν είναι εντελώς παράλογη ιδέα από τη στιγμή που όλο και περισσότερα αυτοκίνητα έρχονται online, ενώ η τεχνολογία θα μπορούσε να συμβάλει στο να μειωθούν τα ατυχήματα που οφείλονται σε ανθρώπινα λάθη. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο θα μειωνόταν η κυκλοφοριακή συμφόρηση και οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ανά όχημα, καθώς θα μειωνόταν ο χρόνος παραμονής στους δρόμους (δεν θα υπήρχαν καθυστερήσεις σε φανάρια και διασταυρώσεις).

Η ιδέα αυτή θα μπορούσε να εφαρμοστεί πολύ πιο σύντομα απ όσο φανταζόμαστε. Έρευνα της εταιρείας Gartner έδειξε ότι σε 4 χρόνια από τώρα θα υπάρχουν στους δρόμους 250 εκατ. συνδεδεμένα αυτοκίνητά. Αυτό σημαίνει ότι ένα στα πέντε αυτοκίνητα θα έχει κάποιου είδους σύνδεση.

Διαβάστε επίσης: FBI: Προειδοποιεί για τον κίνδυνο hacking στα αυτοκίνητα

traffic lights mit, MIT: Οι δρόμοι του μέλλοντος θα είναι χωρίς φανάρια

traffic lights mit, MIT: Οι δρόμοι του μέλλοντος θα είναι χωρίς φανάρια

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
ΑντώνηςΤ

Μόνο που θα πρέπει να αναβαθμιστούν ή να αλλαχτούν όλα τα αμάξια που κυκλοφορούν πριν γίνει κάτι τέτοιο. Θεωρητικά γίνεται πρακτικά θα πάρει πολλά χρόνια.

Ακόμα και αν απαγορευτούν, όλο και κάποιος τρελός θα κυκλοφορήσει ένα αμάξι παλιάς τεχνολογίας.

Επίσης θα είναι τρομαχτική η εμπειρία του να περνάς από μια διασταύρωση και να βλέπεις ένα άλλο όχημα να έρχεται προς τα επάνω σου ή να περνάει με ταχύτητα από μπροστά σου, άσχετα αν έχει υπολογίσει το αν προλαβαίνει να περάσει.

Σιγουρά η αυτοκίνηση είναι το μέλλον, η τεχνολογία υπάρχει, και θα λύσει και αρκετά προβλήματα, όπως εκτός της κυκλοφορίας και του παρκινγκ μιας και θα μπορείς να στέλνεις το αμάξι είτε για σύντομα να κυκλοφορεί μόνο του κάνοντας κύκλους, είτε σε προκαθορισμένα σημεία παρκινγκ λίγο μακριά από το σημείο που θέλεις να πας, και να το καλείς πίσω όταν τελειώσει η δουλειά σου.

Βέβαια προσοχή στο hacking ;), κλοπές, δολοφονίες και απαγωγές (κλείδωμα αμαξιού και έλα σε εμένα) θα γίνονται remote.

χαρος

και όση έιναι με τα πόδια πως θα περνανε απέναντι οεο ?

ΑντώνηςΤ

Ήδη σήμερα τα αυτοκινούμενα οχήματα προβλεπούν την συμπεριφορά των πεζών.

@papaki

Αν χαλάσει κάποιο από τα οχήματα αυτά ξαφνικά τι θα γίνει ήθελα να ήξερα. Πιστεύω ότι θα γίνονται πολλές καραμπόλες κτλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear MIT Science

ΜΙΤ: Ανακαλύφθηκε νέος τρόπος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας

Οι μηχανικοί του MIT κατάφεραν να δημιουργήσουν ηλεκτρισμό με μία διάταξη που αντλεί σωματίδια από το περιβάλλον.

Software MIT AI

Μελέτη του MIT βρίσκει λάθη και ανακρίβειες στις βάσεις δεδομένων

Ένα ποσοστό 3% των δεδομένων σε βάσεις δεδομένων παρουσιάζονται ως ανακριβή και λανθασμένα, σύμφωνα με μελέτη του MIT.

Cars featured MIT

Extending ShadowCam: Βοηθά τα αυτόνομα οχήματα να βλέπουν πίσω από τις γωνίες

Ομάδα του MIT ανέπτυξε το Extending ShadowCam που χρησιμοποιεί τις σκιές για να αντιλαμβάνεται αν κάποιο αντικείμενο κινείται σε νεκρή ζώνη.

Business AI Facebook MIT

MIT και Facebook αναπτύσσουν AI που δημιουργεί διευθύνσεις σε κατοίκους μη χαρτογραφημένων περιοχών

Το MIT σε συνεργασία με το Facebook, αναπτύσσουν νέα τεχνητή νοημοσύνη για να μπορεί να δώσει διευθύνσεις σε κατοίκους που βρίσκονται σε μη χαρτογραφημένες περιοχές και δεν έχουν κάποια οδό στην κατοικία τους.