News

SpaceX: Η ιστορική προσγείωση του Falcon 9 στη θάλασσα [video]

Πέρσι τέτοιες μέρες, η SpaceX του Elon Musk, που ασχολείται με θέματα τα οποία αφορούν στο διάστημα, είχε την δεύτερη αποτυχία της να προσγειώσει τον πύραυλο Falcon 9 στην πλατφόρμα του πλοίου που βρισκόταν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, αναποδογύρισε και εξερράγη.

Όμως μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες η SpaceX κατάφερε να γράψει τη δική της ιστορία. Ο Falcon 9 μπόρεσε να προσγειωθεί στη μέση του ωκεανού στην ειδική πλατφόρμα που είχε δημιουργηθεί. H SpaceX έδειξε ότι οι πύραυλοί της μπορούν να προσγειωθούν τόσο στο έδαφος όσο και στον ωκεανό και να επαναχρησιμοποιηθούν.

Σε πρόσφατη ομιλία του ο αντιπρόεδρος της NASA, Hans Koenigsmann είπε ότι οι 2 στις 3 μελλοντικές πτήσεις της SpaceX θα περιλαμβάνουν προσγείωση σε πλατφόρμα πλοίου και οι υπόλοιπες στη στεριά. Ο κύριος λόγος που προτιμάται η προσγείωση στη θάλασσα είναι η μικρότερη κατανάλωση καυσίμων, παρ’όλο που είναι πολύ πιο δύσκολη.

Η απογείωση έγινε στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει κάνει η SpaceX με την NASA, έτσι ώστε να εφοδιάζει τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και οι επαναχρησιμοποιούμενοι πύραυλοι μειώνουν σημαντικά τα κόστη τέτοιων αποστολών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εκ νέου κατασκευή ενός τέτοιου πυραύλου κοστίζει 60 εκατ. δολάρια ενώ το να εφοδιαστεί με καύσιμα και να χρησιμοποιηθεί ξανά κοστίζει μόλις 200.000 δολάρια.

Περίπου δυόμιση λεπτά μετά την απογείωσή του, ο πύραυλος διαχωρίστηκε από το κυρίως σώμα και έκανε στροφή προς την πλατφόρμα στη μέση του Ατλαντικού, περίπου 297 χιλιόμετρα από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. Όσο για το φορτίο του πυραύλου, συνέχισε το δρόμο του προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό που βρίσκεται περίπου 402 χιλιόμετρα πάνω από τη γη.

Μαζί με το video, η SpaceX έδωσε στη δημοσιότητα και τις εντυπωσιακές φωτογραφίες από την ιστορική προσγείωση:

Πηγή: 1,2

Επεξεργάστηκε την 10 Απριλίου 2016 14:50

Σχόλια

  • προσγείωση είναι η προσεδάφιση στη γη εναέριου μέσου. ΜΕΓΑΛΗ δίνουμε στη γη. βγαίνει από την λέξη των αρχαίων ελληνικών πρόσγειος (προς + γαία). αν η προσεδάφιση γίνεται σε θάλασσα ο όρος είναι προσνήωση. αν γίνεται προσεδάφιση στη σελήνη λέγεται προσελήνωση. τέτοια τραγικά λάθη κατά τις ελληνικής γλώσσας είναι απαράδεκτα...

  • Είναι ορθότατη η παρατήρηση του Theo.
    Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος φιλόλογος ή "της Παντείου" για να γνωρίζει την προσνήωση. Μην τρελαθούμε.
    Μόνο οι φιλόλογοι λένε ότι τα υδροπλάνα προσθαλασσώνονται στη θάλασσα;
    Δεν λένε ότι προσγειώνονται.
    Ενώ η προσέγγιση και κάθοδος σε κατάστρωμα πλοίου ή εξέδρα ονομάζεται προσνήωση.
    Φιλικά.
    Τέλος πάντων...

    Χαίρομαι που επιτέλους πέτυχε η προσνήωση.
    Μπράβο στους μηχανικούς.

  • @Theo παρατήρηση μεν ορθότατη δεν αντιλέγω, από την άλλη είμαστε στο τεχνολογικό site.. και η είδηση είναι τεχνολογική.... ετσι.. 99,9% όποιον την διαβάσει... χε....ν για τέτοια λάθη.. τους ενδιαφέρει περιεχόμενο

    + πολύ σύντομα θα περάσουμε σε μια ενιαία γλώσσα παγκοσμίως (όπως φαίνεται θα είναι αγγλικά αλλά απλοποιημένα μεχρι αηδίας)... ετσι οτιδήποτε άλλο σύντομα θα θεωρείτε νεκρή γλώσσα και για μια νεκρή γλώσσα δεν υπάρχει λόγος να μαλώνεις... εκτός και αν είσαι σε φιλολογικό site

  • @Darth σε αυτή την περίπτωση ας αφήσουμε και την ορθογραφία. δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει.... εγώ πάντως είμαι της άποψης ότι εφόσον γράφεις ένα άρθρο είσαι υπεύθυνος να το γράφεις σωστά. είτε σε τεχνολογικό είτε σε φιλολογικό είτε σε κουτσομπολίστικο site. ειδικά όταν σχόλια δεν σε αφήνουν να γράφεις με greeklish τότε τουλάχιστον περιμένεις η γλώσσα να χρησιμοποιείται σωστά από τους αρθρογράφους.

  • @Theo

    Θεωρώ οτι είναι τουλάχιστον ανόητο να κάνεις υποδείξεις ( παρόλο που είναι σωστές ) όταν δεν είσαι ικανός να δημιουργίσεις σωστές προτάσεις. Κάτι κεφαλαία γράμματα στην αρχή κάθε πρότασης... Λέω εγώ τώρα...

  • @Theo εξαρτάται πως ορίζεις την Γη, αν ορίζεις την γη ως το "χώμα" που πατάς ναι έχεις δίκιο αν την ορίζεις ως ουράνιο σώμα τότε οτιδήποτε είναι επάνω της είναι μέρος της οπότε αφού ο πύραυλος προσγειώθηκε οπουδήποτε πάνω στην γη ο ορισμός προσγείωση στέκει με άνεση. Υπάρχει λόγος που μερικές λέξεις δεν χρησιμοποιούνται, η γλώσσα είναι ένα μεταβλητό εργαλείο που μας βοηθά στην επικοινωνία μας, γι'αυτό και όσες γλώσσες είναι ζωντανές μεταβάλλονται με το χρόνο για να ταιριάξουν στις ανάγκες της εκάστοτε εποχής. Χάνουμε την σημασία του άρθου όμως η οποία έχει να κάνει με ένα σημαντικό επίτευγμα προκειμένου να κάνουμε ανούσιες παρατηρήσεις.

  • Darth εσύ να περάσεις όπου θέλεις εμείς θα συνεχίσουμε να μιλάμε τα ελληνικά μας πάντως.

  • o Τheo λέει: "αν η προσεδάφιση γίνεται σε θάλασσα ο όρος είναι προσνήωση" κάνει στην ουσία το ίδιο λάθος με τον δημοσιογράφο. Έχω βαρεθεί τους εξυπνάκιες, που πάντα προσπαθούν να πουλήσουν μούρη.

  • Ρε σεις, πάμε καλά?
    Αγαπάμε Λορένα; Ναι, αγαπάμε!
    Αγαπάμε techblog και Κώστα; Ναι, αγαπάμε!
    Είναι λάθος το προσγείωση και σωστό το προσνήωση; Ναι, είναι!
    Μην πάμε να κάνουμε και το άσπρο μαύρο.

  • Λοιπόν...επειδή εγώ φιλόλογος δεν είμαι το σχόλιο του Theo έχει δίκιο και νομίζω πως όλοι πρέπει να σταματήσουμε εκεί ως διαπίστωση.τέλος.σχολιάστε και κάτι για το άρθρο...έλεος.δεν θα δημιουργήσουμε Κυπριακό με το προσγείωση και προσνήωση.ναι,η Ελληνική γλώσσα είναι φανταστική απο κάθε άποψη.αλλά εδώ να λέμε και τίποτε επι του θέματος ξεκινώντας εγώ λέγοντας ότι,το κέρδος στο κατασκευαστικό κομμάτι θα είναι αρκετά μεγάλο,αλλά με τέτοιους συμβατικούς κινητήρες που καίνε "μαζούτ"(αστειευόμενος το λέω)δεν πρόκειται να πάει κανείς πουθενά.για τον πλανήτη Γή μιά χαρά,για εξωπλανητικά ζητήματα μία τρύπα στο νερό.200,000 δολάρια για κάυσιμα...τι να λέμε...

  • Από τη στιγμή που προσγειωνεται σε πλατφόρμα, που μπορεί να θεωρηθεί ξηρα, εμενα μια χαρα μου ακούγεται η προσγείωση..

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.