News

Whatismymovie: Η σελίδα που βρίσκει τις ταινίες από την περιγραφή

Σε όλους έχει τύχει έστω και μια φορά να προσπαθούμε να μιλήσουμε για μια ταινία από την οποία όμως δεν θυμόμαστε τίτλο ή τους ηθοποιούς που συμμετέχουν. Αν δεν έχεις απέναντί σου κάποιον fan του σινεμά ή έστω να έχει δει την ταινία, το πιο πιθανό είναι να μην τη θυμηθείς ποτέ.

Φινλανδοί ερευνητές δημιούργησαν αυτό που χαρακτηρίζουν ως την “πρώτη περιγραφική μηχανή αναζήτησης ταινιών”, η οποία υπόσχεται να λύσει το πρόβλημα σε όσους έχουν αδύναμη μνήμη και δεν μπορούν να θυμηθούν τίτλους ταινιών.

Η Valossa, που έχει ως βάση το Πανεπιστήμιο του Oulu στην Φινλανδία, πήρε το ποσό των 650.000 δολ. για να δημιουργήσει τη σελίδα whatismymovie.com που ουσιαστικά κάνει ότι και το Shazam για τη μουσική. Οι χρήστες μπορούν να περιγράψουν κάποιες σκηνές από ταινίες, να βάλουν συγκεκριμένους όρους στην αναζήτηση και η μηχανή θα ψάξει να βγει τους τίτλους που ταιριάζουν. Αυτή τη στιγμή η βάση αποτελείται από 45.000 αγγλόφωνες ταινίες.

Τα αρχεία σε μορφή video διαβάζονται μέσω ενός συνδυασμού επεξεργασίας φυσικής γλώσσας και αναγνώρισης προτύπων τεχνητής νοημοσύνης. Η τεχνολογία αναλύει σε πραγματικό χρόνο video streams για να αναγνωρίσει πάνω από χίλιες έννοιες (μέρη, αντικείμενα, ανθρώπους κλπ.) από σκηνές ταινιών.

Η σελίδα βρίσκεται υπό ανάπτυξη και σε δοκιμαστική φάση, αλλά είναι αρκετά αποτελεσματική. Μπορείτε να κάνετε μια δοκιμή εδώ: whatismymovie.com

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.