Οπτικές ίνες χαρτογραφούν τα ερεθίσματα του εγκεφάλου μας

Μια νέα σημαντική ανακάλυψη μας παρουσίασε ο επιστήμονας Ed Boyden του MIT που κατάφερε να ελέγξει το μυαλό του ανθρώπου με το φως ενσωματώνοντας μέσα σε αυτό οπτικές ίνες. Η τεχνολογία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για να γιατρέψει κάποιες ανίατες αρρώστιες αλλά και ως έρευνα για τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

Ο Ed Boyden χρησιμοποίησε την τεχνολογία αυτή για να καταλάβει τα διάφορα ερεθίσματα του μυαλού και να τα χαρτογραφήσει όπως επίσης κατάφερε να γιατρέψει την τύφλωση αλλά και το μετατραυματικό στρες στα ποντίκια. Στο μέλλον ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ώστε συνάνθρωποι μας με αναπηρίες να μπορούν να ελέγχουν τα προσθετικά τους μέλη με το μυαλό τους μέσω των οπτικών ινών.

Κατά καιρούς βλέπουμε διάφορες ταινίες και σειρές που κάνουν πράγματα με την τεχνολογία που μας φαίνονται απίστευτα όπως robots ή και ανθρώπους με ρομποτικά μέλη. Η τεχνολογία μας έχει δείξει ότι αναπτύσσετε ραγδαία και υλοποιούνται διάφορες τεχνολογίες σε χρόνο μηδέν που εμείς θεωρούσαμε ότι δεν θα προφταίναμε να δούμε.

Πηγή

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.