Λειτουργικό σύστημα MeeGo

Η Nokia και η Intel είχαν κάτι ξεχωριστό να μας δείξουν στο φετινό Mobile World Congress ή μάλλον να μας πουν αφού όλα τα ακούσαμε αλλά τίποτα δεν είδαμε. Πρόκειται για ένα νέο, βασισμένο σε Linux, λειτουργικό σύστημα που θα χρησιμοποιείται όχι μόνο σε κινητά τηλέφωνα, όπως δήλωσε η εταιρία, αλλά και σε άλλες συσκευές όπως netbooks/tablets/τηλεοράσεις κτλ! Τελικά, αφήνοντας τα πολλά πολλά, το βάφτισαν MeeGo.

Το Open Source λειτουργικό σύστημα MeeGo, είναι ένας συνδυασμός δύο λειτουργικών συστημάτων που είδαμε παλιότερα από τις εταιρίες, το πολλά υποσχόμενο Maemo (που υπάρχει μέχρι στιγμής στο Nokia N900) και το Moblin που κατασκεύασε η Intel για κινητά τηλέφωνα. Παίρνοντας τα πλεονεκτήματα κάθε λειτουργικού και βάζοντας τα μαζί η Nokia και η Intel δημιούργησαν ένα OS που ευελπιστεί ότι θα προσφέρει την καλύτερη εμπειρία στους καταναλωτές με την βοήθεια των Developers και των Hackers που είναι ευπρόσδεκτοι όπως πάντα σε κάθε νέα προσπάθεια. Για τους developers το QT δίνει το παρόν του, έτσι ώστε να μπορούμε ύστερα εμείς να χρησιμοποιούμε τις εφαρμογές που έφτιαξαν τόσο στο MeeGo όσο και σε άλλες πλατφόρμες ενώ οι εφαρμογές θα βρίσκονται διαθέσιμες στο Ovi Store της Nokia ενώ άλλες στο AppUpSM Center της Intel.

Όπως ήδη θα ξέρετε το Symbian^3 είναι στα σκαριά, τα Windows Mobile 7 είναι μόλις στην αρχή της ακμής τους ενώ το Bada OS θα αρχίσει με 100 εφαρμογές στο App Store του άρα το MeeGo την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δύσκολο είναι να τα ξεπεράσει όλα. Βέβαια το ότι θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες συσκευές του δίνει το προβάδισμα, όπως επίσης του δίνουν προβάδισμα και οι εταιρίες που είναι πίσω του! Προς το παρών δεν μπορούμε να πούμε τίποτα παραπάνω εκτός από το ότι οι πρώτες συσκευές θα κυκλοφορήσουν το 2 τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Επεξεργάστηκε την 18 Ιανουαρίου 2022 14:18

Σχόλια

  • Αν δεν κάνω λάθος το Moblin ήταν διανομή Linux για netbooks. Το Meego προορίζεται για κινητά netbooks desktops tablets αυτοκίνητα τηλεοράσεις media centers. All-in-one OS!!! Meego 1.0 θα είναι το νέο όνομα του Maemo 6.0 (αναμένεται παρουσίαση μεσα στο 2010 του Meego οπότε κάπου πρέπει να στηρίζεται) και κατά την άποψη μου πειράματα τύπου Nokia Booklet3G θα συνοδεύονται με την έκδοση για desktop του Meego. Ελπίζω και σε tablet με καλούδια nokia τύπου iPad...

  • Εγώ πιστεύω πως το MeeGo δεν θα πετύχει! Ο λόγος απλός. Πάει να καλύψει μεγάλο εύρος συσκευών και θα γίνει πολύ δυσκίνητο.

  • Λένε το δεύτερο 6μηνο του τρέχοντος έτους, που σημαίνει από καλοκαίρι και μετά.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αλέξανδρος Παππάς

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.