Apple και Google μαζεύουν δεδομένα τηλεμετρίας των χρηστών

, Apple και Google μαζεύουν δεδομένα τηλεμετρίας των χρηστών

Εάν προσπαθείς να βρεις ποιος από τους δύο τεχνολογικούς κολοσσούς προστατεύει περισσότερο τα δεδομένα σου… ατύχησες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τόσο η Apple όσο και η Google μαζεύουν δεδομένα τηλεμετρίας των χρηστών τους, χωρίς συναίνεση.

Μία πρόσφατη έρευνα που έγινε από τους ερευνητές του Trinity College στην Ιρλανδία πιστοποιεί ότι τόσο το iOS της Apple όσο και το Android της Google μεταδίδουν δεδομένα τηλεμετρίας των κατόχων των αντίστοιχων συσκευών, χωρίς προηγουμένως να έχουν ζητήσει τη συναίνεση των χρηστών για την μετάδοση αυτή. Η έρευνα και το αντίστοιχο άρθρο που προέκυψε από αυτή έχει ως τίτλο “Mobile Handset Privacy: Measuring The Data iOS and Android Send to Apple And Google”.

Εάν αναρωτιέσαι ποια είναι τα δεδομένα τηλεμετρίας που μεταδίδονται χωρίς τη συναίνεσή σου, αρκεί να αναφέρουμε ότι πρόκειται για τον IMEI του τηλεφώνου, το serial number του hardware που χρησιμοποιείται, τον serial number της κάρτας SIM, τον IMSI, τον αριθμό τηλεφώνου και πολλά άλλα. Στην περίπτωση της Apple, μάλιστα αποστέλλεται η γεωγραφική θέση του GPS, καθώς και οι διευθύνσεις MAC των κοντινών συσκευών…

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έρευνα δεν έλαβε υπόψη άλλα δεδομένα που ενδέχεται να συλλέγουν οι προεγκατεστημένες εφαρμογές του κάθε λειτουργικού συστήματος. Η Apple δεν φέρεται να σχολίασε τα αποτελέσματα της έρευνας, ενώ η Google αμφισβήτησε τη μεθοδολογία της.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
βυρωνας

χωρις συναινεση??? ειανι στα terms and conditions… επισης δεν αναφερεται πως η γκουγκλ μαζευει πολλαααα παραπανω απο την απλ. το ειχε στην ερευνα

SUPS 👨‍⚖️

η φάση ειναι οτι αν ζηταγε το φβ μια ελάχιστη συνδρομή με ταυτόγχρονη αμεση παυση πωλησης στοιχειων για διαφημιστικους σκοπους,ζητημα ειναι αν θα κρατουσε το 10% των χρηστων του..

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones Google Google Pixel Pixel

Google Pixel 8a: Διέρρευσαν εικόνες υψηλής ανάλυσης που αναδεικνύουν τις καμπύλες του

Kι όμως το Pixel 8a διέρρευσε ξανά αλλά αυτή τη φορά οι εικόνες είναι οι πιο υψηλής ανάλυσης φωτογραφίες που έχουμε δει μέχρι σήμερα.

Gear Google Google Pixel

Google Pixel Tablet: Διέρρευσε η τιμή για το μοντέλο χωρίς dock

Mια φήμη που κυκλοφορεί υποστηρίζει ότι η Google ετοιμάζεται να λανσάρει μια έκδοση του Pixel Tablet χωρίς το Charging Speaker Dock στο κουτί.

Software AI featured Google

One UI 6.1.1: Φήμες ότι θα φέρει το “βίντεο ΑΙ” στις συσκευές Samsung

To One UI 6.1.1 φημολογείται ότι θα φέρει μια νέα δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της Samsung.

Smartphones Apple featured iPhone

iPhone: 6 tips για την κάμερα που πρέπει να γνωρίζει κάθε χρήστης

Τα πιο πρόσφατα iPhone έχουν πολλά χαρακτηριστικά κάμερας που αξίζει να χρησιμοποιήσετε, όπως Λειτουργία Πορτραίτου και Στυλ Φωτογραφίας.