Διάδοση malware με τη χρήση fake εφαρμογών στο Android

, Διάδοση malware με τη χρήση fake εφαρμογών στο Android

Ένα μεγάλο ζήτημα που απασχολεί πολλούς Android χρήστες είναι το γεγονός ότι πολλοί εγκαθιστούν fake apps που βασική λειτουργία τους είναι η διάδοση malware. Δεν είναι λίγοι όσοι εκτιμούν ότι κάτι τέτοιο θα συνεχίσει να συμβαίνει όσο θα επιτρέπεται η εγκατάσταση από τρίτες πηγές.

Οι ειδικοί έχουν κρούσει πολλές φορές τον κώδωνα του κινδύνου για τις εφαρμογές που μπορεί να εγκαταστήσει κανείς από πηγές πέρα από το Google Play Store. Μία πρακτική που ακολουθούν οι κακοποιοί είναι να προτρέπουν στους Android χρήστες να εγκαταστήσουν ψεύτικες εφαρμογές στο smartphone τους, έτσι ώστε να διαδοθεί το malware που έχουν ετοιμάσει μέσω αυτών των εφαρμογών, χωρίς να το αντιλαμβάνεται ο χρήστης.

Οι ειδικοί της εταιρείας λογισμικού ασφαλείας Bitdefender έχουν εντοπίσει τα malware Teabot και Flubot, τα οποία φέρονται να χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο μέσα από ψεύτικες εφαρμογές. Τουλάχιστον 5 διαφορετικές ψεύτικες εφαρμογές έχουν εντοπιστεί να περιέχουν το συγκεκριμένο malware από τους ειδικούς του Bitdefender.

Ένα στοιχείο που θα πρέπει να έχουν κατά νου όλοι οι κάτοχοι Android smartphones είναι ότι το malware που διαδίδεται μέσω των fake apps κάνει αρκετή ζημιά και δεν πρέπει κανείς να το παίρνει αψήφιστα.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Android Malware

Προσοχή: Βρέθηκε malware στο APKPure app store

Το APKPure app store, στο οποίο βρίσκει κανείς APK για Android smartphones διαγνώστηκε με malware.

Software Android Malware

Προσοχή: Νέο Android malware μέσω αυτόματων απαντήσεων στο WhatsApp

To νέο Android malware είναι κρυμμένο στην εφαρμογή FlixOnline που μπορεί να βρει κανείς στο Google Play Store.

Software Android Android Malware

Προσοχή! Android spyware κρύβεται ως System Update

Ειδικοί ασφαλείας προειδοποιούν για την ύπαρξη ενός Android spyware που παρουσιάζεται ως ένα τυπικό System Update.

Software Android Android Malware malware

Malware στο Android μπορεί να κλέψει κωδικούς pin, μοτίβο και ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων

Ένα από τα πιο επικίνδυνα malware μπορεί να κλέψει κωδικούς PIN, μοτίβο και ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων εντοπίστηκε στο Android.