Software

Huawei: Στα βήματα της Samsung με την ανάπτυξη mobile OS

Η Samsung δεν είναι η μόνη που έχει αρχίσει να επενδύει όλο και περισσότερο στο δικό της Tizen mobile OS, προκειμένου να μην εξαρτάται απόλυτα από την Google. Σειρά παίρνει και η κινέζικη Huawei με το δικό της mobile OS.

Εκτός από την ανάπτυξη του EMUI 5.0 skin για Android, ο Abagail Brody, ο οποίος ήταν designer που εργάστηκε για την ανάπτυξη του iOS 1 και προσελήφθη πέρυσι από την Huawei, εργάζεται στο δικό τους OS.

Στόχος της Huawei είναι να διασφαλιστεί στην περίπτωση που κάτι πάει στραβά με την Google, μπορεί να αποφασίσει να μην παρέχει πλέον υποστήριξη σε third-party συσκευές ή να περιορίσει την ελευθερία των κατασκευαστών.

Οι πληροφορίες έρχονται από το The Information, το οποίο επικαλείται τρία άτομα που ενημερώθηκαν για τα σχέδια της Huawei. Αναφέρεται ότι η ανάπτυξη του OS είναι σε αρχικό στάδιο και πραγματοποιείται στη Σκανδιναβία από developers που κάποτε δούλευαν για τη Nokia.

Δεν γνωρίζουμε αν τελικά θα χρησιμοποιήσει ποτέ το δικό της OS, αλλά σε κάθε περίπτωση θέλει να είναι προετοιμασμένη.

Πηγή

Σχόλια

  • Αντε να δούμε που θα βγει...δύσκολα όμως να φτάσει το Tizen πόσο μάλλον τα άλλα 2 λειτουργικά

  • @dark_master τι να φτάσει; Γιατί ως τώρα είναι ανύπαρκτο, στο μέλλον και αν.......
    Τώρα για τους κατασκευαστές είναι καλή κίνηση γιατί μπορεί το android να είναι το πιο δυνατό mobile os αλλά επειδή δεν υπάρχει ανταγωνισμός από το android kitkat και μετά δεν είχαμε ουσιαστικές αλλαγές για να δυναμώσει και άλλο ( όχι ότι με το γλειφιτζούρι δεν είχαμε σημαντικές αλλαγές αλλά δεν φτάνουν αυτές ).
    Από την μια μου φαίνεται λίγο αστείο το όλο θέμα γιατί αυτό δύσκολα γίνεται ( εφαρμογές, να το στηρίξουν οι devs και τι χρήμα πρέπει να ρίξεις ) αλλά από την άλλη αυτό θα έκανε καλό σε εμάς ( λέμε τώρα ). Αν αυτό ήταν εφικτό θα γινόταν και στα pc μας που τα Windows είναι κυρίαρχος, τα linux με δεκάδες εκδόσεις και free έχουν ένα μηδαμινό ποσοστό ( αν και για τα ubuntu υπάρχει από πίσω η canonical που τα στηρίζει ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ.... ) και φυσικά και το mac της apple που είναι μια από τα ίδια ( αλλά επειδή είναι ακριβοί και όχι γιατί είναι ένα χάος ).
    Προσωπικά καλό είναι να υπάρχει ένα κοινό os γιατί ο καταναλωτής μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε πολλές συσκευές όπως ακριβώς την γουστάρει ( μεγάλη-μικρή, με 2 gb ram ή 4, αδιάβροχο ή μη, Sony ή ένα τσαν τσουν από τα βάθη της Κίνας ) και έτσι μια εταιρεία που δεν την γουστάρει θα πάρει μια συσκευή της γιατί μέσα έχει το λειτουργικό που του αρέσει. Για φανταστείτε να μην έχει κάτι που δεν έχουν οι άλλοι. Το ίδιο ισχύει να μου πεις για την apple αλλά η apple απευθύνεται "σε άλλο κοινό".
    Προσωπικά νομίζω καλό θα ήταν να επενδύσουν σε ένα τρίτο mobile os π.χ. της Ms ή της Canonical αντί ο κάθε κατασκευαστής να βγάλει το δικό του mobile os γιατί θα δημιουργηθεί μια σύγχυση. Σε αντίθεση με εμάς ο απλός κόσμος θέλει κάτι που ξέρει και αναφέρομαι στο λειτουργικό, π.χ. ο μικρός μου αδερφός όταν ήθελε κινητό πριν 2 χρόνια, του είχα πει δοκίμασε τα windows mobile ούτως ή άλλως δεν έχεις ιδιαίτερες απαιτήσεις. Η απάντηση ήταν: μόνο android, αυτό ξέρω αυτό εμπιστεύομαι. Έτσι σκέφτεται το σύνολο.

    Sorry για το μεγάλο σχόλιο και δεν θέλω να κουράσω αλλά πρέπει να τα πούμε και αυτά. Όλα τα παραπάνω είναι προσωπική άποψη και φυσικά δεν είναι απόλυτη αλλά τα παραδείγματα υπάρχουν ( Nokia, blackberry ακόμη και η Ms που αν θυμάστε τι έκανε στην αρχή. Δεν έδινε την άδεια δωρεάν και φυσικά επειδή είχε την Nokia με τόσα μοντέλα στην αγορά πήγαινε σαν μονοπώλιο στο ίδιο της το λειτουργικό και δεν άφηνε χώρο για άλλους. Τώρα έβαλε μυαλό αλλά είναι ίσως αργά ).

  • @Aλέξανδρε, το Tizen είναι επίσημα το 3ο μεγαλύτερο λειτουργικό, με μεγάλο μερίδιο σε Ινδια, Μπαγκλαντες κτλ.
    Από τα υπάρχων λειτουργικά, το BB δεν πουλήθηκε όταν κάποια στιγμή το ζήτησε η Huawei και η Samsung.
    η LG έχει το web os Και αυτό μόνο στις τηλεοράσεις της (και φημολογείται ότι σιγα σιγά το αφήνει).
    Ήταν η μόνη εναλλακτική επιλογή έναντι του Android σε ταχύτητα. (όσοι είχαν δουλέψει Palm το ξέρουν).
    To Μaemo είναι πλέον open source, οπότε για να χτίσεις ένα λειτουργικό απο την αρχή θα πρέπει να βάλεις πόρους κτλ για να ελκύσεις προγραμματιστές. Η Huawei δεν μπορεί να το κάνει (εδώ δεν τα κατάφερε η MS που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στα PC).
    Καλώς η κακώς ένα από τα μυστικά για να πετύχει το λειτουργικό είναι κ οι εφαρμογές. Ποιος πιστεύει ότι στη παρούσα κατάσταση να σπάσει τη μονοκρατορία του Android?Ακόμα και η Apple αν έκανε αυτή τη στιγμή νέο λειτουργικό, με το καλύτερο marketing της αγοράς και πιστεύω ότι θα δυσκολευότανε.
    Επίσης για να το πετύχει αυτό η Huawei θα έπρεπε το λειτουργικό της να έχει ταυτότητα. Αν και ξέρω ότι θα δυσαρεστήσω πολλούς το λογισμικό της είναι αντιγραφή του Miui και του iOs. Που είναι η μοναδικότητα της? Αν δεις το λειτουργικό σε ένα HTC,Samsung, LG, Sony το καταλαβαίνεις απο μακρυά και το ξεχωρίζεις παρόλο που είναι Android. Στο Huawei όμως μπορείς?

  • Ποιο tizen χριστιανέ μου, μέχρι και η Samsung κοντεύει να το ξεχάσει! Και για να ενημερωνεσαι το 3ο μεγαλύτερο λειτουργικό είναι το Windows mobile.

  • Mary τρίτο είναι τα Windows όπως πολύ σωστά ανέφερες και τέταρτο το Tizen (με λιγότερο χρόνο παραμονής στην αγορά).
    Εσύ πιστεύεις ότι σύντομα δεν θα ξεπεράσει τα WP ειδικά απο τη στιγμή που σύμφωνα με μεγάλα sites η MS θα παρουσιάσει νέα μοντέλα με WP το 2017 ενώ η Samsung τουλάχιστον ένα μοντέλο (και μάλιστα low end) στα σκαριά απευθυνόμενο μάλιστα σε αγορές όπως η Ινδία? (Νομίζω οτι είναι ο αντικαταστάστης του Ζ3).
    Σε παλιότερο άρθρο εδώ είχε αναφερθεί ότι τα WP το τελευταίο χρόνο έχασαν πάνω απο το 50% του μεριδίου τους στην αγορά (από 3,5% αν δεν κάνω λάθος βρέθηκαν στο 1% παγκοσμίως).

    https://techblog.gr/b2b/windows-phone-market-share-below-1-percenr-8212/

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.