Τα Huawei smartphones συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τα Android services δηλώνει η Google [updated]

Huawei Android Αμερική, Τα Huawei smartphones συνεχίζουν να υποστηρίζονται από τα Android services δηλώνει η Google [updated]

Σε επίσημη ανακοίνωσή η Google μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter ενημερώνει τους καταναλωτές και χρήστες του λειτουργικού συστήματος Android σε Huawei συσκευές (smartphones, tablets, smartwatches) ότι εγγυάται την συνέχιση της λειτουργίας των υπηρεσιών Google Play και Google Play Protect, ενώ παράλληλα συμορφώνεται με τις απαιτήσεις της κυβέρνησης της Αμερικής.

Update: Επίσημη αντίδραση της Huawei για τον αποκλεισμό της από το Android με απόφαση Τραμπ

Το πρόσφατο περιστατικό

Εχθές το βράδυ πρώτο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters δημοσίευσε την είδηση ότι η κυβέρνηση Τράμπ απαίτησε από την Google να διακόψει τη συνεργασία της με τη Huawei σε οτι αφορά το λειτουργικό σύστημα Android στα Huawei smartphones και να σταματήσει να ανταλλάσει πληροφορίες σχετικά με hardware και λογισμικό εκτός από αυτά που είναι ήδη δημόσια διαθέσιμα μέσω αδειών open source.

Στην συνέχεια με δημοσίευμα του το Bloomberg έκανε γνωστό ότι οι κατασκευαστές chip Intel, Qualcomm, Xilinx και Broadcom ζήτησαν άμεσα από τους υπαλλήλους τους να σταματήσουν να παρέχουν πληροφορίες στην Huawei σχετικά με τα προϊόντα που αναπτύσσουν μέχρι νεοτέρας.

Η ιστορία του πρόβληματος

Η κινέζικη Huawei βρίσκεται υπό αυξανόμενη πίεση από τον αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ και την κυβέρνησή του με την δικαιολογία ότι ο τηλεπικοινωνιακός εξοπλισμός που κατασκευάζει και πουλάει μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκοπεία αμερικανικών εταιρειών αλλά και της ίδια της κυβέρνησης. Η ιστορία έχει ξεκινήσει το 2018 όταν η CIA και οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ προειδοποίησαν για το ενδεχόμενο η Κίνα να κατασκοπεύει την Αμερική με Δούρειο Ίππο τον εξοπλισμό της Huawei.

Η Huawei έχει ετοιμάσει το δικό της λειτουργικό σύστημα για smartphones και laptop

Τι σημαίνει η απόφαση Τραμπ για τους χρήστες Huawei

Οι κάτοχοι συσκευών Huawei με λειτουργικό σύστημα Android θα συνεχίσουν να μπορούν να αναβαθμίσουν τις εφαρμογές τους μέσα από το Google Play και να λάβουν ενημερώσεις ασφάλειας αλλά και updates στις υπηρεσίες του Google Play. Όταν όμως η Google διαθέσει την επόμενη έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android μέσα στο έτος δεν είναι ξεκάθαρο το αν αυτή θα γίνει διαθέσιμη και για τις Huawei συσκευές.

Πηγή

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

30 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
dimitris

Αυτο το θεμα μπορει να γινει και με αλλες κινεζικες εταιριες πχ xiaomi? ή φταιει το οτι η huawei ειναι στις τοπ οποτε να την ριξει να ξεμπερδευει?επισης δεν καταλαβαινω γιατι αυτο να δημιουργει προβλημα στους χρηστες του κοσμου πλην της αμερικης..

ΚA Dioraticos

Η xiaomi δεν αναπτύσσει δίκτυα 5G κτλ ούτε δίκτυα σε κυβερνήσεις. Θα βγουν μπροστά τα honor και όλα όπως πριν.

Darth

και τα honor ειναι μπαναρισμενα btw

Αλεξάνδρα

Ερωτηση: εγώ που περιμένω από μέρα σε μέρα να παραλάβω το καινούριο μου Huawei p30 lite θα έχω πρόβλημα με τις εφαρμογές της Google? Θα μπορώ δηλαδή να χρησιμοποιώ κανονικά Gmail, Google Play κλπ? Ευχαριστώ!

Στέφανος

Αυτό ισχύει για τις ΗΠΑ

ΚώσταςD.

Όχι από την επόμενη έκδοση πιθανώς… Αν διαβάσεις το άρθρο τελευταία παράγραφο.. Μέχρι τότε ίσως αλλάξουν βέβαια τα πράγματα… Ποιος ξέρει…

Παντελής

Δεν ισχύει για τις ΗΠΑ, ισχύει γενικώς. Απλά όπως διευκρίνισε η Google αφορά μελλοντικές εκδόσεις (άρα μάλλον όχι τα μοντέλα που ήδη κυκλοφορούν) και σε κάθε περίπτωση αφορά ενημερώσεις του Android δηλαδή θα παίρνεις κανονικά updates και εφαρμογές, απλά δεν θα διαθέσουν για την Huawei αναβάθμιση στο επόμενο Android major update.

Darth

σε κανα χρονο που θα ειναι απαραιτιτη η ενημεροση τον google play servisces θα εχεις αμεσα οχι

ΚώσταςD.

Η Huawei έχει ακουστεί ότι είναι “δημιούργημα” και ελέγχεται από το κράτος της Κίνας. Προσωπικά πιστεύω ότι 100% η Huawei δηλαδή το κράτος της Κίνας την έχει κάνει τη “λαμογιά” του… Σίγουρα οι ΗΠΑ έχουν βρει κατασκοπευτικό λογισμικό σε συσκευές της Huawei… Το θέμα είναι ότι μιλάει για κατασκοπεία η ΗΠΑ!!! που παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα… Αλλά όπως και να έχει θα κοιτάξει τα συμφέροντά της… (Παρασκηνιακά “παίζουν” πολλά με την Κίνα δεν είναι μόνο αυτό βέβαια…)

John Real

Αν η Κίνα μπλοκάρει σε αντίποινα την πώληση iPhone στην Κίνα ή ακόμη χειρότερα την κατασκευή τους τότε η Apple κινδυνεύει με χρεωκοπία. Οπότε είναι σίγουρο ότι θα βρεθεί συμβιβαστικη λύση.

Κινητομανής

Ειδικά με το σενάριο του παγώματος παραγωγής των μήλων θα τους έχει πιάσει κρύος ιδρώτας εκεί στην Apple…

Δημήτρης

Δεν το νομίζω γιατι Χρόνια θέλει να φέρει τα εργοστάσια στην Αμερική όποτε με τις κατάλληλες διευκολύνσεις θα γίνει.

Κινητομανής

Έχεις ιδέα πού θα φτάσουν οι τιμές των μήλων με τιμές παραγωγής ΗΠΑ;;; Αναλογίσου μόνο αυτό για μια στιγμή…

dimitris

εχει ηδη στην ινδια οποτε πιστευω θα βρει ακρη

Konstantinos

Δεν επρόκειτο να γίνει κάτι τέτοιο! Θα πρέπει η Huawei να έχει κάποιο νομικό λόγο για παραβίαση συνθηκών της Apple…άμα θέλει να τη διώξει! Δεν έχει κάτι τέτοιο και γι’αυτο δεν έχει προχωρήσει τόσο καιρό σε κάποια τέτοια πράξη! Επίσης η κοινά βγάζει πιο πολλά από την Apple παρα από τη Huawei! Και αυτό γιΤι τα εργοστάσια της Apple απασχολούν πολλούς περισσότερους υπαλλήλους κινέζους παρα η χουα

Nickolas

Ένας Θεός ξέρει τι θα γίνει, σίγουρα είναι πολλά που δε γνωρίζουμε. Αν πάρουμε όμως το χειρότερο σενάριο, οτι δηλαδή η Google αποσύρει τις υπηρεσίες της από τα κινητά της Huawei παγκοσμίως, τότε μιλάμε για μεγάλη ζημιά. Στην Κίνα σίγουρα δε θα υπάρχει πρόβλημα καθώς έχουν τις δικές τους εφαρμογές, αν πάρουμε όμως για παράδειγμα την Ευρώπη, οι περισσότεροι εξαρτώνται από τις υπηρεσίες της Google.
Επίσης αν χαθεί ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές, ποιος μου λέει οτι δε θα το εκμεταλλευτούν οι υπόλοιποι και δε θα ανεβάσουν τις τιμές τους, θα γίνει μεγάλο πανηγύρι.

Κινητομανής

Αν όντως η Huawei είναι όργανο της κινεζικής κυβέρνησης, νομίζεις οι κινέζοι θα το αφήσουν έτσι; Όλη η παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρονικών συσκευών είναι βασισμένη στη φτηνή παραγωγή στην Κίνα. Αν φταρνιστεί η Κίνα θα δημιουργηθεί παγκόσμιο οικονομικό κραχ, πόσο μάλλον αν θυμώσει…

merci

Ηρθε η ωρα για το δικο της λειτουργικο
https://techblog.gr/mobile/huawei-etoimasei-to-diko-tis-leitoyrgiko-systima-smartphones-laptop/

merci

Διορθωθηκε Κωστα, συγνωμη.

Greg

Για την Apple τα κάνεις όλα… Για την Apple δεν μ’αγαπάς… θα μπορούσε να λέει το τραγούδι σε αυτήν την περίπτωση, ο Τράμπ όμως στην προσπάθεια του να στηρίξει τα Αμερικάνικα προιόντα και να ανεβάσει της πωλήσεις της Apple και ταυτόχρονα να ρίξει αυτές της Huawei ξέχασε το βασικότερο, η δημιουργός του Android η Google δεν έχει κανενός είδους οικονομικού πάρε δώσε με την Apple, άρα γιατί η Google να χάσει την Huawei προκειμένου να μην χάσει οικονομικά η Apple ??? άρα καταλήγουμε στο γεγονός πως ότι και να γίνει η Google θα βρει την άκρη για να συνεχίσει να υποστηρίζει την Huawei. (υγ. όσο για τις δικαιολογίες Τραμπ περί κατασκοπίας της Huawei υπέρ του Κινέζικου κράτους ας κοιτάξει πρώτα την Apple, την Microsoft, το Facebook, το Google κλπ Αμερικάνικες εταιρίες που έχουν φακελώσει 6δις ανθρώπους και μετά ας ασχοληθεί και με την Huawei)

Κινητομανής

Μα τον αμερικάνο τον νοιάζει να μην κατασκοπεύει άλλος εκτός από τον ίδιο. Δε θέλει να υπάρχει άλλος που να κατασκοπεύει και να υποκλέπτει δεδομένα χρηστών. Γι’ αυτό άλλωστε και τσάκισαν οτιδήποτε άλλο λειτουργικό σύστημα υπήρχε στα mobiles και πλέον υπάρχει μόνο Android και iOS. Το όλο θέμα είναι στα προσωπικά μας δεδομένα και στον έλεγχο.

Μίνα

Τι σημαίνει αυτό δηλαδή για όσους έχουν Huawei? Στο μέλλον δεν θα έχουμε google και youtube…? Ή δεν θα μπορούν να ενημερωθούν οι εφαρμογές άλλο…?

forneverarrow

Δεν μπορώ να πω ό,τι λυπήθηκα ιδιαίτερα από την είδηση. Ποτέ δεν μου άρεσε σαν εταιρία η συγκεκριμένη, πάντα έβγαζε άσχημα κινητά και τα πουλούσε με πρόσχημα τη χαμηλή τιμή και τα specs. Όταν είδε ότι αυτό το μοντέλο δεν θα την ανεβάσει στην κορυφή απλά αντέγραψε τους άλλους (Samsung και Apple) τόσο σε εμφάνιση όσο και σε τιμές. Απλά δεν πάει το χέρι μου να πληρώσω τα ίδια χρήματα με ένα iPhone για να πάρω το P30 Pro μόνο και μόνο για μια κάμερα.

Μπορεί να μην είναι προς όφελος του ανταγωνισμού αλλά ας μην ξεχνάμε ότι η Huawei στην Κίνα δεν πουλάει κινητά με Play Store, κάτι δηλαδή αντίστοιχο με την απόφαση της Google να της το “κόψει” γενικά. Γιατί δηλαδή να έχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά? Τώρα για όσους τα έχουν ήδη λογικά θα δωθεί μια κάποια υποστήριξη για 1-2 χρόνια (εκτος βέβαια αν αλλάξουν τα πράγματα μεταξύ Αμερικής-Κίνας). Εξάλλου, είτε έτσι είτε αλλιώς κανένα Android δεν θα έπαιρνε παραπάνω υποστήριξη πλην των Pixel.

Κινητομανής

Απλά η Huawei ήταν που ενοχλούσε γιατί έκοβε πωλήσεις από την “Αγία Apple”, μιας και ανέβηκε στο #2 παγκοσμίως. Θα μπορούσε να ήταν οποιαδήποτε άλλη εταιρία στη θέση της. Και αν κάποια στιγμή βρεθεί κι άλλη εταιρία στο #2 παγκοσμίως, τα ίδια θα κάνει κι εκεί. Δε θα σε πείραζε να έκανε τα ίδια και στην Xiaomi, την One Plus κλπ;

forneverarrow

Να σου πω την αλήθεια, δεν θα με ενδιέφερε οτιδήποτε τρέχει android και να εξηγηθώ: κάποτε οι οπαδοί του android τα έχωναν στην Apple και τη Microsoft για το κλειστό λογισμικό. Το δήθεν open source (αλήθεια απο πότε;) android βλέπουμε τώρα ποσο open είναι. Και μη μου πείτε περί AOSP και root και αηδίες… Αν σταματήσει η Google τα δικά της services και το play store κανένας απο αυτούς που κάνουν τους έξυπνους δεν θα αγόραζε συσκευή android. Αυτά ας τα έχετε υπόψη για το μέλλον όσοι επενδύετε σε κινεζικά κινητά. Ναι, σαφώς θα προτιμήσω Apple και ας κοστίζει κάτι παραπάνω. Επίσης, δεν βλέπω να χάνει κάπου ο ανταγωνισμός αν πέσει η Huawei… Στην τελική, και αυτή στο χιλιάρικο πουλάει!

Γεωργιάδης Ιωάννης

Επιτέλους, μήπως δούμε κανένα καινούργιο λειτουργικό OS , γιατί μας ζάλισαν τον έρωτα με το Android και το ios τόσα χρόνια… Παίρνει αναβάθμιση, δεν παίρνει αναβάθμιση, αλλάζει το χρώμα δεν αλλάζει το χρώμα, μαύρο skin άσπρο skin να ‘χαμε να λέγαμε.. πάμε ρε Huawei βγάλε το δικό σου γιατί θα πεθάνουμε με android, Google, ios και έχω φάει τα 2/3 της ζωής μου..

Kώστας

Επειδή διαβάζω διάφορες ανακρίβειες, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα: Η Είδηση αφορά όλους τους χρήστες, τωρινούς και μελλοντικούς των συσκευών Huawei παγκοσμίως πλην αυτών στην Κίνα και φυσικά στην Αμερική όπου τα Huawei ΔΕΝ ΠΩΛΟΥΝΤΑΙ.
Οι υπάρχοντες χρήστες αλλά και αυτοί που θα πάρουν τα στοκ επηρεάζονται μόνο σε ότι έχει να κάνει με πιθανές αναβαθμίσεις του λειτουργικού και των εφαρμογών, ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΕΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ που θα συνεχίσουν να έρχονται κανονικά. Με λίγα λόγια αν τα πράγματα μείνουν έτσι, όσοι έχετε Huawei, ξεχάστε το android 10. Για τους μελλοντικούς χρήστες τα πράγματα είναι θολά.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα σοβαρότατο πλήγμα στην εταιρεία που αν τελικά αναγκαστεί να φορέσει δικό της λειτουργικό, σε χρόνο dt θα ακολουθήσει την πορεία της NOKIA.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Samsung Samsung Galaxy

Samsung Galaxy Z Fold 6: Η φθηνότερη έκδοση μπορεί να κοστίζει πολύ λιγότερο από όσο περιμέναμε

Εδώ και καιρό ακούγονται φήμες ότι η Samsung σχεδιάζει να κυκλοφορήσει το καλοκαίρι μια φθηνότερη έκδοση του Galaxy Z Fold 6.

Smartphones Apple featured iPhone 15

iPhone 15: Χιουμοριστική διαφήμιση της Apple για τον αποθηκευτικό χώρο – “128 GB είναι πολλά”

Η τελευταία διαφήμιση της Apple για τα μοντέλα iPhone 15 εστιάζει στον χώρο αποθήκευσης της βασικής συσκευής.

Business Apple featured Samsung

Διέρρευσε ο οδικός χάρτης της Apple για τα επόμενα τρία χρόνια – Αναδιπλούμενο iPhone, OLED iPad, φθηνότερο XR headset

Ένας οδικός χάρτης της Apple που περιγράφει ανακοινώσεις μεγάλων προϊόντων και αναβαθμίσεις χαρακτηριστικών έχει παραχθεί από τη Samsung.

Smartphones Apple Google Google AI

iOS 18: Η Apple συζητά με τη Google για να φέρει λειτουργίες του Gemini AI στο iPhone

H Apple βρίσκεται σε συζητήσεις με τη Google για να ενσωματώσει το εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης Gemini στο iPhone ως μέρος του iOS 18.