waiz: Όλοι οι λογαριασμοί σου σε ένα application

Δεν είναι λίγοι καταναλωτές που διαθέτουν παραπάνω από έναν τραπεζικό λογαριασμό σε μία τράπεζα, κάτι που σημαίνει και την ύπαρξη παραπάνω από ενός application για τον καθένα. Πλέον, με το waiz, όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί μπαίνουν κάτω από ένα application, σε ένα περιβάλλον χρήσης άμεσο, έξυπνο και εύκολο που δεν θυμίζει σε τίποτα τα γνωστά μας τραπεζικά apps.

Αυτό ήταν που κατάλαβα και από τα πρώτα λεπτά χρήσης του waiz, το οποίο εγκατέστησα με προσμονή για κάτι πραγματικά ξεχωριστό, ενώ ήθελα να διαπιστώσω πόσο γρήγορα θα ξεπερνούσα τις αρχικές διαδικασίες για να συνδεθώ και να καταχωρήσω τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς. Ήταν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη το ότι δημιούργησα το λογαριασμό μου μέσα σε λίγα λεπτά αφού χρειάστηκε απλά να καταχωρήσω ένα e-mail, να κάνω την επαλήθευσή του και στη συνέχεια να δημιουργήσω τον κωδικό πρόσβασης. Και αυτό ήταν όλο!

Δημιουργία χρήστη

Το μόνο που είχα να κάνω σαν επόμενο βήμα, ήταν να συνδέσω τις τράπεζες που επιθυμούσα. Συνολικά, ολόκληρη η διαδικασία δεν μου πήρε πάνω από 5 λεπτά, και έτσι, σε ένα όμορφο και ξεκούραστο περιβάλλον μίας και μόνο εφαρμογής, είχα τώρα τους λογαριασμούς μου! Και το καλύτερο; Εκτός από το ότι δεν χρειάζεται να βάζω τους κωδικούς του e-banking μου για κάθε τράπεζα, επέλεξα να συνδέομαι στο waiz μέσω αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος μιας και υποστηρίζεται από το κινητό μου.

Όσον αφορά το ποιες τράπεζες υποστηρίζει το waiz, υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης λογαριασμών από τις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ALPHA BANK, EUROBANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και N26, αν και κάτι μου λέει ότι θα προστεθούν κι άλλες. Για να καταχωρηθεί ένας λογαριασμός θα πρέπει ο χρήστης να χρησιμοποιήσει το username και τον κωδικό που χρησιμοποιεί στο e-banking του λογαριασμού που έχει.

Χαρακτηριστικά

Η εφαρμογή, εκτός από το βασικό της πλεονέκτημα, ότι βλέπεις συνολικά τους λογαριασμούς σου και αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδά σου, χωρίς να χρειάζεται να συνδέεσαι ξεχωριστά στο κάθε e-banking app κάθε τράπεζάς, έχει και κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Η κεντρική σελίδα του waiz είναι η «Ροή», εκεί όπου ο χρήστης μπορεί να δει συγκεντρωμένες όλες του τις συναλλαγές (έσοδα & έξοδα) στη χρονολογική ροή που εμφανίζονται μέσα στο λογαριασμό τους. Οι συναλλαγές έχουν έναν χρωματικό κώδικα, που δίνει μια ευχάριστη νότα στη διαχείριση των οικονομικών. Έτσι, με μωβ εμφανίζονται τα έσοδα, με πράσινο τα έξοδα που έχουν αναγνωριστεί ότι ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες εξόδων (πχ. Σκλαβενίτης > Σούπερ μάρκετ) και με πορτοκαλί οι συναλλαγές που χρειάζονται την επαλήθευση του χρήστη ώστε να κατηγοριοποιηθούν.

Στη «Σύνοψη» ο χρήστης μπορεί να δει τους συνδεδεμένους λογαριασμούς αλλά και το «Πορτοφόλι», όπου από εκεί μπορεί να καταχωρήσει συναλλαγές που έχει κάνει με μετρητά αλλά θέλει να συμπεριλάβει στο waiz. Επίσης, πατώντας σε κάθε λογαριασμό μπορεί να δει τις συναλλαγές ανά λογαριασμό.

Waiz: Όλοι οι λογαριασμοί σου σε ένα application

Και φυσικά οι προκλήσεις (challenge)! Το waiz, προτείνει στο χρήστη προσωποποιημένες συμβουλές για αποταμίευση που βασίζονται στις συναλλαγές που κάνει, ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα τα οικονομικά του και να κάνει αποταμίευση. Έτσι, αν εντοπίσει ότι δαπανάς πολλά χρήματα για παράδειγμα στην κατηγορία Ρούχα & Παπούτσια, θα σου εμφανίσει την αντίστοιχη πρόκληση, θέτοντάς σου το challenge να ξοδέψεις το ποσό που σου προτείνει. Επίσης, σου δίνει την επιλογή, να «βάλεις ταβάνι» στα συνολικά σου έξοδα, με τον Μετρητή εξόδων, όπου θέτεις το όριο των εξόδων σου και ειδοποιείσαι όταν το πλησιάσεις.

Προφίλ χρήστη

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής βρίσκεται στην καρτέλα “Προφίλ”, όπου διαμορφώνεται το προφίλ του χρήστη ανάλογα με τις κινήσεις που πραγματοποιεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει συνδέσει. Μόλις ενημερωθούν τα στοιχεία, ο χρήστης έχει αυτόματα στην οθόνη του, μια λίστα όπου αναφέρεται το πώς ξοδεύει τα χρήματά του, το πλάνο εσόδων, δαπανών και αποταμίευσης, ενώ πολύ χρήσιμη είναι και η επιλογή για εμφάνιση των δαπανών ανά tags, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε τρέχουσες δαπάνες, δαπάνες ενός μήνα πριν αλλά και σε βάθος τριμήνου, εξαμήνου, χρόνου αλλά και για όλη την προηγούμενη χρονιά. Αν και αρχικά νόμιζα πως ξόδευα ένα ποσό κάθε μήνα για τις υποχρεώσεις και τις προσωπικές μου ανάγκες, διαπίστωσα τελικά πως ξοδεύω παραπάνω από όσα πίστευα.

Βλέποντας τα έξοδα μαζί με τα έσοδα στην οθόνη του smartphone μου, κατάλαβα το πόσο χρήσιμο είναι το waiz μιας και άρχισα να οργανώνω τα πάντα και να εντοπίζω «μικροέξοδα» που σχεδόν αγνοούσα. Μια λειτουργία την οποία όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ με χαροποιεί που έχει ενσωματωθεί μιας και καταφέρνω σταδιακά και οργανώνω τα οικονομικά μου εξοικονομώντας χρήματα, και είναι κάτι που δεν περίμενα πως θα το κατάφερνα με ένα application.

Ασφάλεια

Φυσικά, πριν αποφασίσω να περάσω τους κωδικούς του e-banking μου, έκανα και τη σχετική αναζήτηση. Βρήκα αρκετές πληροφορίες στο site της εφαρμογής (www.waiz.gr) όπου έμαθα ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει πρότυπα ασφαλείας και διασύνδεσης ενώ υπεύθυνη αρχή είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο και για αντίστοιχες εφαρμογές στην Ευρώπη. Επίσης, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι κρυπτογραφημένα και δεν μοιράζονται σε τρίτους.

Ένα νέο fintech προϊόν που ήρθε να μας λύσει τα χέρια και να μας βοηθήσει να αποταμιεύσουμε είναι πλεόν πραγματικότητα στην ελληνική αγορά. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για smartphones Android και iOS δωρεάν. Προτείνω να το δοκιμάσετε και να αφήσετε το… σοφό waiz να κάνει τα χρέη του προσωπικού σας συμβούλου!

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Manos Karadimos

Ερώτηση. Πως θα “πληρώσουμε” για αυτό το προιόν της Εθνικής; Ads, commissions, κάτι άλλο που δεν μας έχει βγει ακόμη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software

Python Programming and Git Certification Bundle: Ηρθε για να σε κάνει ειδικό

Το Python Programming and Git Certification Bundle περιλαμβάνει αρχάρια και προχωρημένη εκπαίδευση για το πώς να χρησιμοποιήσετε την Python για να κωδικοποιήσετε όλα τα μεγάλα πρότζεκτ προγραμματισμού σας.

Software Microsoft Windows 11

Τα νεα emoji των Windows 11 δεν είναι τόσο 3D όσο υποσχέθηκε η Μicrosoft

Η Microsoft είχε υποσχεθεί νέα emoji για τα Windows 11 μαζί με διάφορα άλλα προϊόντα, νωρίτερα αυτόν τον χρόνο.

Software Apple Apple iOS

iOS 15.1 και iPadOS 15.1: Αναμένεται να κυκλοφορήσουν στις 25 Οκτωβρίου

Αναμένεται να είναι διαθέσιμο το SharePlay, η υποστήριξη βίντεο ProRes που είναι ο νέος κωδικοποιητής βίντεο Apple, η υποστήριξη εγγράφων εμβολιασμού COVID-19 στην εφαρμογή Πορτοφόλι και οι διορθώσεις σφαλμάτων για τα γνωστά ζητήματα στο iOS 15.

Software Windows 11

Οι εκδόσεις Windows 11 που δεν υποστηρίζονται θα πάρουν updates

Παλαιότερα μηχανήματα στα οποία εγκαταστάθηκαν τα Windows 11, θα μπορέσουν να πάρουν κάποια updates.