waiz: Όλοι οι λογαριασμοί σου σε ένα application

Δεν είναι λίγοι καταναλωτές που διαθέτουν παραπάνω από έναν τραπεζικό λογαριασμό σε μία τράπεζα, κάτι που σημαίνει και την ύπαρξη παραπάνω από ενός application για τον καθένα. Πλέον, με το waiz, όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί μπαίνουν κάτω από ένα application, σε ένα περιβάλλον χρήσης άμεσο, έξυπνο και εύκολο που δεν θυμίζει σε τίποτα τα γνωστά μας τραπεζικά apps.

Αυτό ήταν που κατάλαβα και από τα πρώτα λεπτά χρήσης του waiz, το οποίο εγκατέστησα με προσμονή για κάτι πραγματικά ξεχωριστό, ενώ ήθελα να διαπιστώσω πόσο γρήγορα θα ξεπερνούσα τις αρχικές διαδικασίες για να συνδεθώ και να καταχωρήσω τους τραπεζικούς μου λογαριασμούς. Ήταν πραγματικά μια ευχάριστη έκπληξη το ότι δημιούργησα το λογαριασμό μου μέσα σε λίγα λεπτά αφού χρειάστηκε απλά να καταχωρήσω ένα e-mail, να κάνω την επαλήθευσή του και στη συνέχεια να δημιουργήσω τον κωδικό πρόσβασης. Και αυτό ήταν όλο!

, waiz: Όλοι οι λογαριασμοί σου σε ένα application

Δημιουργία χρήστη

Το μόνο που είχα να κάνω σαν επόμενο βήμα, ήταν να συνδέσω τις τράπεζες που επιθυμούσα. Συνολικά, ολόκληρη η διαδικασία δεν μου πήρε πάνω από 5 λεπτά, και έτσι, σε ένα όμορφο και ξεκούραστο περιβάλλον μίας και μόνο εφαρμογής, είχα τώρα τους λογαριασμούς μου! Και το καλύτερο; Εκτός από το ότι δεν χρειάζεται να βάζω τους κωδικούς του e-banking μου για κάθε τράπεζα, επέλεξα να συνδέομαι στο waiz μέσω αναγνώρισης δακτυλικού αποτυπώματος μιας και υποστηρίζεται από το κινητό μου.

Όσον αφορά το ποιες τράπεζες υποστηρίζει το waiz, υπάρχει η δυνατότητα καταχώρησης λογαριασμών από τις τράπεζες ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ALPHA BANK, EUROBANK, ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ και N26, αν και κάτι μου λέει ότι θα προστεθούν κι άλλες. Για να καταχωρηθεί ένας λογαριασμός θα πρέπει ο χρήστης να χρησιμοποιήσει το username και τον κωδικό που χρησιμοποιεί στο e-banking του λογαριασμού που έχει.

Χαρακτηριστικά

Η εφαρμογή, εκτός από το βασικό της πλεονέκτημα, ότι βλέπεις συνολικά τους λογαριασμούς σου και αναλυτικά τα έσοδα και τα έξοδά σου, χωρίς να χρειάζεται να συνδέεσαι ξεχωριστά στο κάθε e-banking app κάθε τράπεζάς, έχει και κάποια άλλα πολύ ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά.

Η κεντρική σελίδα του waiz είναι η «Ροή», εκεί όπου ο χρήστης μπορεί να δει συγκεντρωμένες όλες του τις συναλλαγές (έσοδα & έξοδα) στη χρονολογική ροή που εμφανίζονται μέσα στο λογαριασμό τους. Οι συναλλαγές έχουν έναν χρωματικό κώδικα, που δίνει μια ευχάριστη νότα στη διαχείριση των οικονομικών. Έτσι, με μωβ εμφανίζονται τα έσοδα, με πράσινο τα έξοδα που έχουν αναγνωριστεί ότι ανήκουν σε μία από τις κατηγορίες εξόδων (πχ. Σκλαβενίτης > Σούπερ μάρκετ) και με πορτοκαλί οι συναλλαγές που χρειάζονται την επαλήθευση του χρήστη ώστε να κατηγοριοποιηθούν.

Στη «Σύνοψη» ο χρήστης μπορεί να δει τους συνδεδεμένους λογαριασμούς αλλά και το «Πορτοφόλι», όπου από εκεί μπορεί να καταχωρήσει συναλλαγές που έχει κάνει με μετρητά αλλά θέλει να συμπεριλάβει στο waiz. Επίσης, πατώντας σε κάθε λογαριασμό μπορεί να δει τις συναλλαγές ανά λογαριασμό.

, waiz: Όλοι οι λογαριασμοί σου σε ένα application

Και φυσικά οι προκλήσεις (challenge)! Το waiz, προτείνει στο χρήστη προσωποποιημένες συμβουλές για αποταμίευση που βασίζονται στις συναλλαγές που κάνει, ώστε να διαχειρίζεται καλύτερα τα οικονομικά του και να κάνει αποταμίευση. Έτσι, αν εντοπίσει ότι δαπανάς πολλά χρήματα για παράδειγμα στην κατηγορία Ρούχα & Παπούτσια, θα σου εμφανίσει την αντίστοιχη πρόκληση, θέτοντάς σου το challenge να ξοδέψεις το ποσό που σου προτείνει. Επίσης, σου δίνει την επιλογή, να «βάλεις ταβάνι» στα συνολικά σου έξοδα, με τον Μετρητή εξόδων, όπου θέτεις το όριο των εξόδων σου και ειδοποιείσαι όταν το πλησιάσεις.

, waiz: Όλοι οι λογαριασμοί σου σε ένα application

Προφίλ χρήστη

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της εφαρμογής βρίσκεται στην καρτέλα “Προφίλ”, όπου διαμορφώνεται το προφίλ του χρήστη ανάλογα με τις κινήσεις που πραγματοποιεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει συνδέσει. Μόλις ενημερωθούν τα στοιχεία, ο χρήστης έχει αυτόματα στην οθόνη του, μια λίστα όπου αναφέρεται το πώς ξοδεύει τα χρήματά του, το πλάνο εσόδων, δαπανών και αποταμίευσης, ενώ πολύ χρήσιμη είναι και η επιλογή για εμφάνιση των δαπανών ανά tags, τα οποία κατηγοριοποιούνται σε τρέχουσες δαπάνες, δαπάνες ενός μήνα πριν αλλά και σε βάθος τριμήνου, εξαμήνου, χρόνου αλλά και για όλη την προηγούμενη χρονιά. Αν και αρχικά νόμιζα πως ξόδευα ένα ποσό κάθε μήνα για τις υποχρεώσεις και τις προσωπικές μου ανάγκες, διαπίστωσα τελικά πως ξοδεύω παραπάνω από όσα πίστευα.

Βλέποντας τα έξοδα μαζί με τα έσοδα στην οθόνη του smartphone μου, κατάλαβα το πόσο χρήσιμο είναι το waiz μιας και άρχισα να οργανώνω τα πάντα και να εντοπίζω «μικροέξοδα» που σχεδόν αγνοούσα. Μια λειτουργία την οποία όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πολύ με χαροποιεί που έχει ενσωματωθεί μιας και καταφέρνω σταδιακά και οργανώνω τα οικονομικά μου εξοικονομώντας χρήματα, και είναι κάτι που δεν περίμενα πως θα το κατάφερνα με ένα application.

Ασφάλεια

Φυσικά, πριν αποφασίσω να περάσω τους κωδικούς του e-banking μου, έκανα και τη σχετική αναζήτηση. Βρήκα αρκετές πληροφορίες στο site της εφαρμογής όπου έμαθα ότι υπάρχει σχετική νομοθεσία που προβλέπει πρότυπα ασφαλείας και διασύνδεσης ενώ υπεύθυνη αρχή είναι η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών και την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία ρυθμίζει το νομικό πλαίσιο και για αντίστοιχες εφαρμογές στην Ευρώπη. Επίσης, τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι κρυπτογραφημένα και δεν μοιράζονται σε τρίτους.

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Manos Karadimos

Ερώτηση. Πως θα “πληρώσουμε” για αυτό το προιόν της Εθνικής; Ads, commissions, κάτι άλλο που δεν μας έχει βγει ακόμη;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy Z Flip 6: Λίστα benchmark επιβεβαιώνει specs

Μια νέα λίστα benchmark επιβεβαιώνει κάποιες από τις προδιαγραφές που περιμέναμε για το Samsung Galaxy Z Flip 6.

Smartphones featured Galaxy Samsung

Samsung Galaxy M15: Αυτή θα είναι η τιμή του στην Ευρώπη

Το Galaxy M15 της Samsung έγινε επίσημο τον περασμένο Μάρτιο, στη συνέχεια έφτασε στην Ινδία και τώρα ετοιμάζεται για την Ευρώπη.

Smartphones featured Nothing

H Nothing ενσωματώνει το ChatGPT της OpenAI στα τηλέφωνά της με το Nothing OS 2.5.5

Το Nothing Phone (2a) έχει ήδη πάρει το Nothing OS 2.5.5 με βελτιώσεις κάμερας, διορθώσεις σφαλμάτων και το security patch Απριλίου.

Smartphones featured Sony Sony Xperia

Sony Xperia 1 VI: Αυτή θα είναι μάλλον η ημερομηνία αποκάλυψης της συσκευής

Πέρυσι, η Sony ανακοίνωσε το Xperia 1 V στις 11 Μαΐου πέρυσι και φαίνεται ότι και φέτος θα τηρήσει σχεδόν ακριβώς το ίδιο χρονοδιάγραμμα.