Τα Windows γίνονται 30: Η ιστορία τους σε εικόνες

Αυτή την εβδομάδα τα γνωστά σε όλους μας Windows τριανταρίζουν. Η πρώτη έκδοση των Windows κυκλοφόρησε 20 Νοεμβρίου του 1985 για να διαδεχτεί MS-DOS και να ξεκινήσει η επανάσταση στα PC. Ήταν σημείο ορόσημο που άνοιξε το δρόμο για τις μοντέρνες εκδόσεις των Windows όπως τα γνωρίζουμε και τα χρησιμοποιούμε σήμερα.

Αν και τα σημερινά Windows 10 δεν θυμίζουν σε τίποτα την πρώτη έκδοση των Windows 1.0, πολλές από τις βασικές αρχές παραμένουν ίδιες, όπως μπάρες, εικονίδια, εφαρμογές όπως Notepad και MS paint, dialog boxes και άλλα.

Επίσης, τα Windows 1.0 άνοιξαν το δρόμο για το ποντίκι. Αν χρησιμοποιούσες το MS-DOS, μπορούσες να πληκτρολογήσεις μόνο εντολές, αλλά με τα Windows 1.0 είχες τη δυνατότητα να συνδέσεις ένα mouse και να περιηγηθείς στα παράθυρα. Μαζί με τα πρώτα Macintosh, το ποντίκι άλλαξε εντελώς τον τρόπο που αλληλεπιδρούν οι χρήστες με τους υπολογιστές. Τότε, πολλοί εξέφραζαν παράπινα ότι τα Windows 1.0 επικεντρώνονταν πολύ στην αλληλεπίδραση του mouse και όχι τόσο στις εντολές του πληκτρολογίου.

Η πρώτη έκδοση των Windows μπορεί να μην είχε ιδιαίτερα μεγάλη αποδοχή, αλλά η Microsoft έδωσε το έναυσμα για να ξεκινήσει η μάχη με Apple και IBM, για το ποιος θα προσέφερε τους υπολογιστές στη μάζα.

Το 1985 τα Windows 1.0 απαιτούσαν δυο floppy disks, 256 kilobytes μνήμη και μια κάρτα γραφικών. Αν ήθελες να τρέξεις πολλαπλά προγράμματα, τότε χρειαζόσουν ένα PC με σκληρό δίσκο και 512 kilobytes μνήμη.

WINDOWS 1.0 (1985)

WINDOWS 2.0 (1987)

WINDOWS 3.0 (1990)

WINDOWS NT 3.5 (1994)

WINDOWS 95 (1995)

WINDOWS 98 (1998)

WINDOWS ME (2000)

WINDOWS 2000 (2000)

WINDOWS XP (2001)

WINDOWS VISTA (2007)

WINDOWS 7 (2009)

WINDOWS 8 (2012)

WINDOWS 10 (2015)

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 20 Νοεμβρίου 2015 9:00

Σχόλια

  • Windows 7 και XP ηταν τα κορυφαια Windows
    Tα χειρωτερα vista και 8 , τα Windows 10 για την ωρα είναι αψογα

  • Πρωτη επαφη με υπολογιστες στην Α´ Γυμνασιου με windows 95 πως περασαν τα χρονια.
    Ποιο σταθερο λειτουργικο windows 98 και windows 7.

  • Windows Millenium. Τα πρώτα Windows που στον τότε υπολογιστή μου δεν ήταν crashfest όπως τα 98SE, και διαχειρίζονταν προβλήματα που είχαν να κάνουν πχ με το CD, εφαρμογές που κράσσαραν κλπ. χωρίς BSOD όλη την ώρα, και είχαν και σωστή αντιγραφή αρχείων.

  • Λέτε στο άρθρο το εξης : Αν χρησιμοποιούσες το MS-DOS, μπορούσες να πληκτρολογήσεις μόνο εντολές, αλλά με τα Windows 1.0 είχες τη δυνατότητα να συνδέσεις ένα mouse και να περιηγηθείς στα παράθυρα

    Και στα MS-DOS μπορούσες να χρησιμοποιήσεις το ποντίκι. Πρώτα με την QBASIC και μετά με την εντολή EDIT . Πριν γράψετε κάτι να είστε σίγουροι.

    Να περάσει παρακαλώ.

  • Βλέποντας την εξέλιξη των Windows, από απόσταση, διαπιστώνω ότι ουσιαστικά αυτό που τα έκανε επιτυχημένα ήταν ο τρόπος που προωθήθηκαν. Ποιός είχε υπολογιστή τις δεκαετίες πριν το 2000, στο σπίτι του; Σχεδόν κανείς. Τα Windows προωθήθηκαν, έγιναν συνήθεια ή/και αγαπήθηκαν μέσω της εκπαίδευσης, στα σχολεία δηλαδή. Τα Windows 95-2000, προσωπικά, δεν τα χρησιμοποίησα ποτέ ως οικιακός χρήστης. Τα θυμάμαι με νοσταλγία από τα σχολικά μου χρόνια. Έκανες την δουλειά σου, κι έφευγες. Δεν κολλούσαν, δεν κολλούσες. Ουσιαστικά, με το Μs office δουλεύαμε. Το internet μπήκε στις ζωές μας μετά το 2000. Σχεδόν παράλληλα με τα Xp. Θεωρούσα και θεωρώ μεγάλο λάθος της Ms, ως χρήστης και καταναλωτής, τον διαχωρισμό λειτουργικού και office. Σήμερα υπάρχουν εναλλακτικές (Οpen office), που δεν υπήρχαν όμως πριν την ευρεία χρήση του διαδικτύου. Ήσουν αναγκασμένος ν' αγοράσεις δύο προϊόντα της ίδιας εταιρίας, για τον ίδιο λόγο, ή να σπάσεις το ένα από τα δύο, ή και τα δύο (έτσι, για σπάσιμο). Μόνοι τους οδήγησαν την αγορά στην λαθρεμπορία του δικού τους λογισμικού. Για πολλά χρόνια είχα σπασμένο Ms office μέσα σε αυθεντικά Windows. Θα περίμενε κανείς να έχουν βρει τρόπο να διαβάζουν τα σπασμένα προγράμματα και να τα απορρίπτουν. Σήμερα αναβάθμισα αυθεντικά 7άρια, που συνεχίζουν να τα πουλάνε ενώ έχουν λήξει, σε 10άρια. Περιττό ν' αναφέρω τί έγινε στον υπολογιστή μου, όταν τα Χp έπαψαν να υποστηρίζονται. Σε επίπεδο εμφάνισης ξεχωρίζω τα Vista. Από εκεί και πέρα, είμαι εντελώς αντίθετος με τις κερδοσκοπικές πρακτικές μιας εταιρίας που απευθύνεται σε απλές καθημερινές ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους ζουν με λιγότερο από 1 δολλάριο την ημέρα.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.