HP Color Match: Η τεχνολογία στην υπηρεσία της γυναίκας

Εκτός από το κινητό τηλέφωνο, λίγες είναι οι καθημερινές εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας που αγγίζουν άμεσα τις γυναίκες. Αλλά και το κινητό τηλέφωνο τον χρησιμοποιούν περισσότερο σαν μέσο επικοινωνίας χωρίς να υπάρχει περαιτέρω ενδιαφέρον για τις επιμέρους λειτουργίες, παρά μόνο ίσως για τον εξωτερικό του σχεδιασμό. Με όχημα το κινητό τηλέφωνο, η HP, η γνωστή Αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, ανέπτυξε μια πρωτοπόρα εφαρμογή που θα έχει μεγάλο impact στο γυναικείο πληθυσμό.

Στο εργαστήριο
Οι επιστήμονες στα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης της HP στη Santa Monica, εξέτασαν τις εξής παραδοχές.
-Το 2010 αναμένεται να διατεθούν πάνω από 900 εκ. κινητά τηλέφωνα εκ των οποίων το 87% εξ’ αυτών έχουν κάμερα.
-Το 80% των γυναικών τραβάει φωτογραφίες και το 68% των αντρών.
-Οι γυναίκες δυσκολεύονται να βρουν το κατάλληλο καλλυντικό (makeup, κραγιόν, μανό) όταν πάνε στα καταστήματα.
Και κατέληξαν στη δημιουργία μιας πλατφόρμας όπου θα δέχεται πληροφορίες σχετικά με το χρώμα του δέρματος του προσώπου και θα υποδεικνύει το κατάλληλο νούμερο (χρώμα) makeup.

Πως γίνεται αυτό
Η διαδικασία είναι πολύ απλή για τον καταναλωτή. Απλά στέλνει με MMS στην υπηρεσία μια φωτογραφία του προσώπου του και μέσα σε λίγα λεπτά λαμβάνει ένα SMS με τον τύπο του makeup που θα ταιριάζει σε αυτόν. Όπως γίνεται αντιληπτό, η ποιότητα της εκάστοτε φωτογραφίας εξαρτάτε από την κάμερα του κινητού αλλά και της συνθήκες φωτογράφισης, π.χ. εξωτερικός χώρος, φωτισμός κ.τ.λ. Για να παρακάμψει αυτό το εμπόδιο η HP έχει δημιουργήσει μια ειδική καρτέλα με 24 διαφορετικά χρωματισμένα κουτάκια. Αυτή η καρτέλα περιλαμβάνει τα τρία βασικά χρώματα, τρία δευτερεύοντα, 4 μονόχρωμα (ασπρόμαυρα) και 16 χρωματικούς τόνου προσώπου. Η γυναίκα (ή γιατί όχι και ο άντρας, τα ήθη έχουν «χαλαρώσει»!) φωτογραφίζεται κρατώντας κάτω από το πρόσωπό του την καρτέλα και την στέλνει με MMS στην υπηρεσία. Η εκάστοτε υπηρεσία αλλά και οι χρεώσεις της, διαφοροποιούνται ανάλογος με την εταιρεία καλλυντικών που την παρέχει. Τις καρτέλες ο καταναλωτής θα μπορεί να τις βρίσκει μέσα στα καταστήματα καλλυντικών, ή σε άλλους χώρους προώθησης προϊόντων.

Τι γίνεται μετά
Η φωτογραφία λαμβάνεται από την πλατφόρμα της HP και απομονώνεται η περιοχή με το πρόσωπο. Αναγνωρίζονται τα 24 χρωματισμένα κουτάκια της καρτέλας και διορθώνεται ο φωτισμός της φωτογραφίας. Πάνω στο πρόσωπο εφαρμόζονται φίλτρα και αφαιρούνται τα pixels με σκιές και σκούρα χρώματα (οι περιοχές κάτω από τα μάτια, τα φρύδια, τα χείλη, ή και γύρω από τη μύτη). Τέλος οι πληροφορίες «περνάνε» μέσα από το λογισμικό – βάση δεδομένων που έχει αναπτύξει η HP με τις φωτογραφίες 108 μέχρι σήμερα προσώπων και προκύπτει το αποτέλεσμα, το οποίο στέλνεται πίσω στον καταναλωτή. Συνολικά το ποσοστό λάθους έχει υπολογιστεί σε 1,17%, ιδιαίτερα χαμηλό.

Επεξεργάστηκε την 9 Φεβρουαρίου 2008 10:30

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Κώστας Βλαχάκης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.