ΕΕΤΤ | Πρόστιμα στον ΟΤΕ για την στάση του απέναντι στο Double Play της Tellas

EETTKατά τη συνεδρίασή της στις 25 Ιουλίου, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ αποφάσισε την επιβολή διοικητικών προστίμων συνολικού ύψους 9.000.000 ευρώ στην εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών (πρόστιμο 1.000.000 ευρώ) καθώς και της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού (πρόστιμο 8.000.000 ευρώ).

Η απόφαση αυτή ελήφθη για το λόγο ότι η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. παρενέβαλε ανυπέρβλητα προσκόμματα στο πρώτο εγχείρημα εμπορικής προώθησης στην ελληνική αγορά από την εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ Α.Ε. της υπηρεσίας double play (συνδυασμός σταθερής τηλεφωνίας με γρήγορο Ίντερνετ). Η ΕΕΤΤ έκρινε ότι η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε., με την ιδιότητά της ως ο αποκλειστικός πάροχος του βασικού δικτύου πρόσβασης, παραβίασε τις σχετικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί παροχής «ανοικτού δικτύου», καθώς επίσης και καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, καθόσον υπαιτίως δεν επέτρεψε στην ανταγωνίστριά της εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ Α.Ε. να προωθήσει μια καινοτόμο υπηρεσία, με το να μην της παρέχει — ως όφειλε — πρόσβαση στο δίκτυο μέσω συνεγκατάστασης και συναφών ευκολιών, για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υποχρεωθεί η εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ Α.Ε. να αναστείλει την εμπορική προώθηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, να υποστεί σημαντική οικονομική ζημία και να δυσφημιστεί σε χιλιάδες πελάτες της. Επιπλέον, δυσφήμιση επήλθε και στο σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, το ευεργετικό για τους καταναλωτές άνοιγμα της οποίας δυσχέρανε με τη συμπεριφορά της αυτή η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε.

Ανάλογες καταγγελίες εναντίον της ΟΤΕ Α.Ε. έχουν κατατεθεί στην ΕΕΤΤ και από άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Οι ακροάσεις για τα εν λόγω θέματα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται η κατάθεση στην Ολομέλεια της ΕΕΤΤ των πορισμάτων για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, έκανε την εξής δήλωση: «Οι δομικές αδυναμίες του ΟΤΕ και η μέχρι τώρα μονοπωλιακή του συμπεριφορά, αποδεικνύουν ότι η εθνική (ευρυζωνική) προσπάθεια που βασίζεται στο μοντέλο του ενός και μοναδικού δημόσιου δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ – το οποίο αποτελεί το βασικό ανασταλτικό παράγοντας (bottleneck) ανάπτυξης της αγοράς και που ο ΟΤΕ υποχρεώνεται με νόμους να το μοιράζεται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές του — δεν έχει κατορθώσει να απομακρύνει την χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ. Μια ψηφιακή στρατηγική της Πολιτείας που θα συνεχίσει να βασίζεται σ’ αυτό το μη-αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης, όχι μόνον δεν θα μπορέσει να φέρει τα θεαματικά αποτελέσματα τεχνολογικής προόδου που χρειάζεται η Ελλάδα για να καταταγεί σύντομα ανάμεσα στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, αλλά ούτε και προβλέπεται να έχει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης επιτυχίας.»

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones roaming

Τέλος από σήμερα στα τέλη περιαγωγής στην Ε.Ε.

Καταργούνται από σήμερα επίσημα οι χρεώσεις περιαγωγής κινητής ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., βάσει του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού.

Internet

inath.gr, Ηλεκτρονικός Πολυχώρος για την πόλη της Αθήνας

Το inath.gr είναι ένα νέο Αθηναϊκό portal, ένας ηλεκτρονικός πολυχώρος, που μέσα του μπορείς να βρεις ό,τι ακριβώς ψάχνεις κι ό,τι οι άλλοι αδυνατούν να σου προσφέρουν. Ένα portal νεανικό και φρέσκο, σχεδιασμένο να καλύπτει κάθε ανάγκη της αθηναϊκής κοινωνίας και να αφουγκράζεται το παλμό της. Η ομάδα του inath.gr, με αγάπη για την Αθήνα […]

Telecoms COSMOTE

COSMOTE | Από τα αυστηρότερα όρια η Ελλάδα στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Δεν απαιτείται περαιτέρω μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα αυστηρότερα όρια η Ελλάδα, 60-70% χαμηλότερα από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρόσφατη έκθεσή της που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνεται ότι τα όρια ασφαλούς έκθεσης, όπως υπάρχουν στη σύσταση 1999/519/EC, δεν […]

Telecoms OTE

ΟΤΕ | Εγκαθιστά ασύρματο δίκτυο WiMax στο Άγιον Όρος

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του πιλοτικού δικτύου WiMAX στο Άγιον Όρος. Ήδη οι πρώτοι χρήστες έχουν συνδεθεί χρησιμοποιώντας το ασύρματο δίκτυο για ευρυζωνική πρόσβαση. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον ΟΤΕ, καθώς, με καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις πρόσβασης, δημιουργεί τη δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών ευρυζωνικότητας σε έναν τόπο ξεχωριστής θρησκευτικής και πολιτιστικής […]