(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ΕΕΤΤ | Πρόστιμα στον ΟΤΕ για την στάση του απέναντι στο Double Play της Tellas

, ΕΕΤΤ | Πρόστιμα στον ΟΤΕ για την στάση του απέναντι στο Double Play της TellasKατά τη συνεδρίασή της στις 25 Ιουλίου, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ αποφάσισε την επιβολή διοικητικών προστίμων συνολικού ύψους 9.000.000 ευρώ στην εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών (πρόστιμο 1.000.000 ευρώ) καθώς και της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού (πρόστιμο 8.000.000 ευρώ).

Η απόφαση αυτή ελήφθη για το λόγο ότι η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. παρενέβαλε ανυπέρβλητα προσκόμματα στο πρώτο εγχείρημα εμπορικής προώθησης στην ελληνική αγορά από την εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ Α.Ε. της υπηρεσίας double play (συνδυασμός σταθερής τηλεφωνίας με γρήγορο Ίντερνετ). Η ΕΕΤΤ έκρινε ότι η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε., με την ιδιότητά της ως ο αποκλειστικός πάροχος του βασικού δικτύου πρόσβασης, παραβίασε τις σχετικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί παροχής «ανοικτού δικτύου», καθώς επίσης και καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, καθόσον υπαιτίως δεν επέτρεψε στην ανταγωνίστριά της εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ Α.Ε. να προωθήσει μια καινοτόμο υπηρεσία, με το να μην της παρέχει — ως όφειλε — πρόσβαση στο δίκτυο μέσω συνεγκατάστασης και συναφών ευκολιών, για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υποχρεωθεί η εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ Α.Ε. να αναστείλει την εμπορική προώθηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, να υποστεί σημαντική οικονομική ζημία και να δυσφημιστεί σε χιλιάδες πελάτες της. Επιπλέον, δυσφήμιση επήλθε και στο σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, το ευεργετικό για τους καταναλωτές άνοιγμα της οποίας δυσχέρανε με τη συμπεριφορά της αυτή η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε.

Ανάλογες καταγγελίες εναντίον της ΟΤΕ Α.Ε. έχουν κατατεθεί στην ΕΕΤΤ και από άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Οι ακροάσεις για τα εν λόγω θέματα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται η κατάθεση στην Ολομέλεια της ΕΕΤΤ των πορισμάτων για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, έκανε την εξής δήλωση: «Οι δομικές αδυναμίες του ΟΤΕ και η μέχρι τώρα μονοπωλιακή του συμπεριφορά, αποδεικνύουν ότι η εθνική (ευρυζωνική) προσπάθεια που βασίζεται στο μοντέλο του ενός και μοναδικού δημόσιου δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ – το οποίο αποτελεί το βασικό ανασταλτικό παράγοντας (bottleneck) ανάπτυξης της αγοράς και που ο ΟΤΕ υποχρεώνεται με νόμους να το μοιράζεται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές του — δεν έχει κατορθώσει να απομακρύνει την χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ. Μια ψηφιακή στρατηγική της Πολιτείας που θα συνεχίσει να βασίζεται σ’ αυτό το μη-αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης, όχι μόνον δεν θα μπορέσει να φέρει τα θεαματικά αποτελέσματα τεχνολογικής προόδου που χρειάζεται η Ελλάδα για να καταταγεί σύντομα ανάμεσα στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, αλλά ούτε και προβλέπεται να έχει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης επιτυχίας.»

Ο Κώστας Βλαχάκης είναι δημοσιογράφος τεχνολογίας, αρθρογραφεί από το 1999 και είναι δημιουργός των site τεχνολογίας Techblog.gr και Autonomous.gr. Έχει συνεργαστεί με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, ήταν συμπαρουσιαστής στην εκπομπή τεχνολογίας Escape στην ΕΤ1 και ραδιοφωνικός παραγωγός στο σταθμό Αθήνα 984. Επίσης έχει αρθρογραφήσει στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Καθημερινή και Παραπολιτικά, πάντα για θέματα τεχνολογίας. Μάθετε περισσότερα για τον Κώστα στο Magikokopidi.gr.
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Internet EETT featured

Τηλεπικοινωνίες Ελλάδα: Στα σκαριά επιπλέον χρεώσεις των καταναλωτών

Η ΕΕΚΕ (Ένωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας) εξέδωσε Δελτίο Τύπου μέσα από το οποίο κατηγορεί την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (EETT).

Gear EETT

Απαγόρευση κυκλοφορίας του αφυγραντήρα Juro-Pro Ruby 30L WiFi και λάμπας WiFi

Απαγόρευση διάθεσης στην ελληνική αγορά των ραδιοεξοπλισμών COOLSEER RGB WIFI GU10 SMART SPOTLIGHT και “Αφυγραντήρας, Καθαριστής αέρα Ιονιστής Juro-Pro Ruby 30L WiFi.

Gear Black Friday 2022

Black Friday 2022: Τι προσέχω στα courrier όταν παραλαμβάνω αγορές μέσω Internet

Λόγω της αυξημένης ζήτησης για υπηρεσίες courrier που παρατηρείται τη Black Friday 2022, δείτε αυτό το βίντεο για την αποφυγή τυχόν προβλημάτων κατά τη διαδικασία παραλαβής των παραγγελιών σας.

Internet EETT featured

Δικαιώματα καταναλωτή για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών

Η ΕΕΤΤ εξέδωσε, σε συνέχεια σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, τον νέο Κώδικα Δεοντολογίας για την παροχή υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών στους καταναλωτές.