ΕΕΤΤ | Πρόστιμα στον ΟΤΕ για την στάση του απέναντι στο Double Play της Tellas

0

EETTKατά τη συνεδρίασή της στις 25 Ιουλίου, η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ αποφάσισε την επιβολή διοικητικών προστίμων συνολικού ύψους 9.000.000 ευρώ στην εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. για παράβαση της νομοθεσίας περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών (πρόστιμο 1.000.000 ευρώ) καθώς και της νομοθεσίας περί προστασίας του ανταγωνισμού (πρόστιμο 8.000.000 ευρώ).

Η απόφαση αυτή ελήφθη για το λόγο ότι η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε. παρενέβαλε ανυπέρβλητα προσκόμματα στο πρώτο εγχείρημα εμπορικής προώθησης στην ελληνική αγορά από την εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ Α.Ε. της υπηρεσίας double play (συνδυασμός σταθερής τηλεφωνίας με γρήγορο Ίντερνετ). Η ΕΕΤΤ έκρινε ότι η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε., με την ιδιότητά της ως ο αποκλειστικός πάροχος του βασικού δικτύου πρόσβασης, παραβίασε τις σχετικές διατάξεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί παροχής «ανοικτού δικτύου», καθώς επίσης και καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην τηλεπικοινωνιακή αγορά, καθόσον υπαιτίως δεν επέτρεψε στην ανταγωνίστριά της εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ Α.Ε. να προωθήσει μια καινοτόμο υπηρεσία, με το να μην της παρέχει — ως όφειλε — πρόσβαση στο δίκτυο μέσω συνεγκατάστασης και συναφών ευκολιών, για την εξυπηρέτηση των πελατών της. Αποτέλεσμα αυτού ήταν να υποχρεωθεί η εταιρεία ΤΕΛΛΑΣ Α.Ε. να αναστείλει την εμπορική προώθηση της συγκεκριμένης υπηρεσίας, να υποστεί σημαντική οικονομική ζημία και να δυσφημιστεί σε χιλιάδες πελάτες της. Επιπλέον, δυσφήμιση επήλθε και στο σύνολο της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, το ευεργετικό για τους καταναλωτές άνοιγμα της οποίας δυσχέρανε με τη συμπεριφορά της αυτή η εταιρεία ΟΤΕ Α.Ε.

Ανάλογες καταγγελίες εναντίον της ΟΤΕ Α.Ε. έχουν κατατεθεί στην ΕΕΤΤ και από άλλες τηλεπικοινωνιακές εταιρείες. Οι ακροάσεις για τα εν λόγω θέματα έχουν ολοκληρωθεί, ενώ αναμένεται η κατάθεση στην Ολομέλεια της ΕΕΤΤ των πορισμάτων για τη λήψη των σχετικών αποφάσεων.

Ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Καθηγητής Νικήτας Αλεξανδρίδης, έκανε την εξής δήλωση: «Οι δομικές αδυναμίες του ΟΤΕ και η μέχρι τώρα μονοπωλιακή του συμπεριφορά, αποδεικνύουν ότι η εθνική (ευρυζωνική) προσπάθεια που βασίζεται στο μοντέλο του ενός και μοναδικού δημόσιου δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ – το οποίο αποτελεί το βασικό ανασταλτικό παράγοντας (bottleneck) ανάπτυξης της αγοράς και που ο ΟΤΕ υποχρεώνεται με νόμους να το μοιράζεται επί ίσοις όροις με τους ανταγωνιστές του — δεν έχει κατορθώσει να απομακρύνει την χώρα μας από τις τελευταίες θέσεις της ΕΕ. Μια ψηφιακή στρατηγική της Πολιτείας που θα συνεχίσει να βασίζεται σ’ αυτό το μη-αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης, όχι μόνον δεν θα μπορέσει να φέρει τα θεαματικά αποτελέσματα τεχνολογικής προόδου που χρειάζεται η Ελλάδα για να καταταγεί σύντομα ανάμεσα στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες της ΕΕ, αλλά ούτε και προβλέπεται να έχει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης επιτυχίας.»

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα