ΕΕΤΤ | Πτωτική τάση στις τιμές των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών

EETTΣχετικά με όσα ακούγονται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την εξέλιξη των τιμών των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) επισημαίνει τα παρακάτω.

• Η λειτουργία του υγιούς του ανταγωνισμού επιδρά θετικά στη διαμόρφωση τιμών και έχει ως αποτέλεσμα μία πτωτική τάση προς όφελος των καταναλωτών, όπως αναλύεται στη συνέχεια.
• Ο ρόλος της ΕΕΤΤ είναι να διασφαλίζει τη λειτουργία του υγιούς ανταγωνισμού μέσα από ρυθμιστικές και εποπτικές παρεμβάσεις, με βάση την ισχύουσα Ελληνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

Α. Λιανική τιμή αστικών και υπεραστικών κλήσεων σε ώρες αιχμής για οικιακούς συνδρομητές του ΟΤΕ
Από το 2002, το κόστος των αστικών κλήσεων σε ώρες αιχμής παραμένει σταθερό, ενώ το κόστος των υπεραστικών κλήσεων σε ώρες αιχμής παρουσιάζει πτώση μέχρι το 2003 και στη συνέχεια παραμένει σταθερό.

Β. Κόστος Κλήσεων προς Κινητά
Το κόστος κλήσεων προς κινητά εξαρτάται κυρίως από τα τέλη τερματισμού στα δίκτυα των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας. Από τις αρχές του 2001 μέχρι σήμερα τα τέλη αυτά παρουσιάζουν συνεχή πτώση, συμπαρασύροντας το κόστος κλήσεων από σταθερά προς κινητά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το μέσο κόστος κλήσης από συνδρομητή του ΟΤΕ προς κινητό ήταν στο τέλος του 2005 0,22 ευρώ/λεπτό, στο τέλος του 2006 0,19 ευρώ/λεπτό και στο τέλος του 2007 0,16 ευρώ/ λεπτό.

Γ. Λιανικό κόστος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας
Το κόστος των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας παρουσιάζει πτωτική τάση, όπως προκύπτει και από την εξέλιξη του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – Υποδείκτη Κινητής Τηλεφωνίας, ο οποίος κυμαινόταν στις 144 μονάδες το Δεκέμβριο 2000, στις 133 μονάδες το Δεκέμβριο 2001, στις 117 μονάδες το Δεκέμβριο 2002, στις 101 μονάδες το Δεκέμβριο 2003 και έκτοτε παρουσιάζει σχετική σταθερότητα.

Δ. Μέσο κόστος πακέτων ευρυζωνικών υπηρεσιών
Παρουσιάζουν ταχεία μείωση από το 2004 μέχρι σήμερα.
Ενδεικτικά, το μέσο κόστος των πακέτων χαμηλής ταχύτητας ήταν 75 ευρώ/ μήνα στις αρχές του 2004, 43,2 ευρώ/μήνα στις αρχές του 2006 (μείωση 42% κατά τη διετία) και 19,7 ευρώ/ μήνα στις αρχές του 2008 (μείωση 54% κατά τη διετία).
Το μέσο κόστος των πακέτων μεσαίας ταχύτητας ήταν 118 ευρώ/ μήνα στις αρχές του 2004, 61 ευρώ/ μήνα στις αρχές του 2006 (μείωση 48% κατά τη διετία) και 21,2 ευρώ/μήνα στις αρχές του 2008 (μείωση 65% κατά τη διετία).
Το μέσο κόστος των πακέτων υψηλής ταχύτητας ήταν 217 ευρώ/μήνα στις αρχές του 2004, 106 ευρώ/μήνα στις αρχές του 2006 (μείωση 51% κατά τη διετία) και 25,3 ευρώ/μήνα στις αρχές του 2008 (μείωση 76% κατά τη διετία).

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Smartphones roaming

Τέλος από σήμερα στα τέλη περιαγωγής στην Ε.Ε.

Καταργούνται από σήμερα επίσημα οι χρεώσεις περιαγωγής κινητής ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε., βάσει του νέου Ευρωπαϊκού κανονισμού.

Internet

inath.gr, Ηλεκτρονικός Πολυχώρος για την πόλη της Αθήνας

Το inath.gr είναι ένα νέο Αθηναϊκό portal, ένας ηλεκτρονικός πολυχώρος, που μέσα του μπορείς να βρεις ό,τι ακριβώς ψάχνεις κι ό,τι οι άλλοι αδυνατούν να σου προσφέρουν. Ένα portal νεανικό και φρέσκο, σχεδιασμένο να καλύπτει κάθε ανάγκη της αθηναϊκής κοινωνίας και να αφουγκράζεται το παλμό της. Η ομάδα του inath.gr, με αγάπη για την Αθήνα […]

Telecoms COSMOTE

COSMOTE | Από τα αυστηρότερα όρια η Ελλάδα στην έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

Δεν απαιτείται περαιτέρω μείωση των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τα αυστηρότερα όρια η Ελλάδα, 60-70% χαμηλότερα από τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρόσφατη έκθεσή της που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνεται ότι τα όρια ασφαλούς έκθεσης, όπως υπάρχουν στη σύσταση 1999/519/EC, δεν […]

Telecoms OTE

ΟΤΕ | Εγκαθιστά ασύρματο δίκτυο WiMax στο Άγιον Όρος

Ο ΟΤΕ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση του πιλοτικού δικτύου WiMAX στο Άγιον Όρος. Ήδη οι πρώτοι χρήστες έχουν συνδεθεί χρησιμοποιώντας το ασύρματο δίκτυο για ευρυζωνική πρόσβαση. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο για τον ΟΤΕ, καθώς, με καινοτόμες τεχνολογικά λύσεις πρόσβασης, δημιουργεί τη δυνατότητα παροχής σύγχρονων υπηρεσιών ευρυζωνικότητας σε έναν τόπο ξεχωριστής θρησκευτικής και πολιτιστικής […]