Μικρό λεξικό όρων High-Definition

0

Glossary HDΤί είναι το HDMI, πως μπορεί να βελτιώσει την εικόνα και τον ήχο μου. Γιατί πρέπει η τηλεόρασή μου να είναι HD ready. Τι είναι το Full HD, το χρειάζομαι από τώρα; Πως μπορώ να πιάσω και εγώ τα νέα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ Digital. Απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα προσπαθεί να δώσει το μικρό λεξικών όρων High-Definition που ακολουθεί…

HD readyHD ready
Το λογότυπο HD ready δημιουργήθηκε για να διαφοροποιήσει τα μέσα προβολής (τηλεοράσεις, projectors) που είναι ικανά να απεικονίσουν σήματα HD (High Definition) υψηλής ευκρίνειας και δίνεται ως πιστοποίηση σε όσα από αυτά πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις που καθόρισε ο ευρωπαϊκός σύνδεσμος EICTA. Το λογότυπο δημιουργήθηκε για να προσφέρει εμπιστοσύνη στον καταναλωτή, ότι αυτό είναι έτοιμο για χρήση με εκπομπές HD, αλλά και άλλο εξοπλισμό υψηλής ευκρίνειας.

HDMIHDMI
Το HDMI (High Definition Multimedia Interface) είναι ένα τύπος διασύνδεσης για τη ψηφιακή μεταφορά εικόνας και ήχου. Πολύ το αναφέρουν και ως το ψηφιακό Scart. Υποστηρίζεται από όλους τους κατασκευαστές τηλεοράσεων και πηγών (DVD players) και συναντάτε ακόμα και σε κάρτες γραφικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η εν λόγο ψηφιακή διασύνδεση προσφέρει μεγάλες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων και κρίνεται ιδανική για την εποχή της υψηλής ευκρίνειας στην εικόνα και τον ήχο. Με ένα μόνο καλώδιο μπορούμε να συνδέσουμε για παράδειγμα την τηλεόραση με το DVD player και να απολαύσουμε το ψηφιακό αποτέλεσμα.

Full HDFull HD
Η νέα κατηγορία τηλεοράσεων και βιντεοπροβολέων ονομάζεται Full HD. Ενώ οι τηλεοράσεις HD ready δεν έχουν μεγαλύτερη ανάλυση από 1366×768 pixels, τα μοντέλα Full HD εκτοξεύουν την ανάλυση στο εξωπραγματικό νούμερο των 1920×1080 pixels. Αν πλησιάσετε πολύ κοντά στην οθόνη της τηλεόρασής σας θα δείτε ότι η εικόνα αποτελείτε από οριζόντιες και κάθετες γραμμές. Στην περίπτωση των Full HD αν καταφέρνατε να μετρήσετε(!) τις γραμμές, θα διαπιστώνατε ότι είναι 1920 οριζόντιες και 1080 κάθετες. Όσο περισσότερες είναι οι γραμμές που δημιουργούν την εικόνα μας τόσο καλύτερη είναι και η ποιότητά της.

DVB-TDVB-T
Ξεχάστε την τηλεόραση όπως τη γνωρίζατε μέχρι σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αποφασίσει τα επόμενα χρόνια, τα κράτη μέλη της να διακόψουν τις εκπομπές αναλογικού σήματος και να προχωρήσουν αμιγώς στο ψηφιακό. Το πρωτόκολλο DVB-T (Digital Video Broadcast Terrestrial) αναφέρεται στη λήψη ψηφιακού τηλεοπτικού σήματος από την τηλεόρασή μας και είναι το επόμενο στάνταρτ. Σήμερα η ΕΡΤ εκπέμπει τέσσερα ψηφιακά κανάλια μέσω DVB-T ενώ όταν θα ετοιμαστεί και το ανάλογο νομοθετικό πλαίσιο, θα εισέλθουν στην ψηφιακή πλατφόρμα και τα ιδιωτικά κανάλια. Για να παρακολουθήσετε τα ψηφιακά κανάλια θα πρέπει να έχετε ένα δέκτη DVB-T.

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα