AMD Pro APUs: Με minimum κατανάλωση 12W

Οι APU (Accelerated Processing Unit) της AMD με την ονομασία Excavator επιδεικνύουν περίτρανα ότι το όνομα της AMD δε συνεπάγεται με υψηλή κατανάλωση ρεύματος και υψηλές θερμοκρασίες, αλλά μπορεί κάλλιστα να φτιάξει τον πιο «πράσινο» επεξεργαστή.

Ο Pro A12 «Carizzo» για τις φορητές συσκευές έχει εκτιμώμενη κατανάλωση στα 12W σε κανονική χρήση και σε μέγιστο φόρτο φτάνει ως τα 35W. Η κατανάλωση αυτή μπορεί να παραμετροποιηθεί μέσα από ρυθμίσεις συστήματος για σταθερή κατανάλωση. Η αρχιτεκτονική είναι στα 28nm και η κατανάλωση είναι όση και των αντίστοιχων Intel που είναι κατασκευασμένοι στα 22nm ή ακόμα και στα 14nm, κάτι που ίσως σημαίνει ότι σε περιπτώσεις υιοθέτησης fin/fet στα 14nm, ίσως η κατανάλωση φτάσει ακόμα πιο χαμηλά.

Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε μετά από μεγάλη έρευνα και μελέτη του τμήματος R&D της Advanced Micro Devices, αφαιρώντας όλα τα μη απαραίτητα τμήματα του επεξεργαστή και τοποθετώντας αρκετά συμπιεσμένες μηχανές καταγραφής και αποκωδικοποίησης.

Οι APU που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, της Α-Series Pro Carizzo έχουν δύο Excavator μονάδες των 4 πυρήνων και μία ενσωματωμένη GPU με 8 GCN 1.2 CUs φέρνοντας συνολικά 512 stream processors, 2MB cache και ενσωματωμένους δικάναλους ελεγκτές μνήμης DDR3 των 2133MHz.

Επεξεργάστηκε την 14 Φεβρουαρίου 2022 12:13

Σχόλια

  • Επιτέλους η AMD δείχνει τα δόντια της, παρουσιάζοντας ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά. Nα σπάσει το μονοπώλειο της Intel προς όφελος του καταναλωτή.

  • Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να διαθέτουν στο χρήστη τη δυνατότητα ρύθμισης του TDP με κάποιο «ευκολόπεπτο» όνομα, τουλάχιστον στα mobile workstation. Για παράδειγμα, μπαίνει το laptop στο προφίλ «Εξοικονόμηση ενέργειας», o επεξεργαστής να κλειδώνει στα 12W, στο «Εξισορρόπηση» στα 18-20W, στο «Μέγιστες Επιδόσεις» ή όταν συνδέεται dock/φορτιστής στα 35W κλπ.

  • @dimz
    σωστό αυτό που λες, αλλα η Microsoft σε αυτό ακόμα υστερεί αρκετά. ποτέ δεν μου δούλεψε σωστά σε λάπτοπ αυτή η λειτουργία, και δεν βλέπω να το διορθώνουν αυτό γιατί κακά τα ψέματα, συσκευή με συσκευή θέλει άλλες ρυθμίσεις(πρέπει να φτιαχτεί ένας αλγόριθμος βασικά δυναμικός και να παίρνει δεδομένα απο εναν server και ανάλογα τι εχει η κάθε συσκευή να σκέφτεται τις σωστές ρυθμίσεις για την συσκευή και για το mode. γιατι μην ξεχνάμε ο χρήστης μπορει να αλλάξει δίσκο, μπορεί να αλλάξει ram, Μπορεί να έχει 2η οθόνη πάνω, οπότε δεν ειναι default το υλικό του λάπτοπ για να ειναι προκαθορισμένο).
    πιστεύω οτι η AMD πρέπει να φτιάξει ένα τέτοιο πρόγραμμα για τα δικά της μηχανήματα έστω, ώστε να τρίξει τα δόντια στην Intel, μπας και δούμε επιτέλους σωστή λειτουργία laptop και απο θέμα απόδοσης αλλα και απο θέμα μπαταρίας. δεν μπορώ να δεχθώ οτι τα λάπτοπ αντέχουν 4-5 ώρες λειτουργία internet/γραφειου, το 2015, θα έπρεπε να είναι πολύ παραπάνω οι ώρες απο την στιγμή που 80% του χρόνου το λαπτοπ δουλεύει με λιγότερο απο 10% επεξεργαστικής ισχύος

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Δημήτρης Μηλόπουλος

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.