Games

Τα video games βελτιώνουν τη μνήμη και τον έλεγχο των παρορμήσεων των παιδιών

Πραγματοποιήθηκε η μεγαλύτερη μελέτη για τις επιπτώσεις που έχουν τα βιντεοπαιχνίδια στα παιδιά και τα αποτελέσματά της δεν είναι αυτά που περιμέναμε. Από ότι φαίνεται, τα ωφελεί.

Κατά καιρούς έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές αντίστοιχες μελέτες που, ωστόσο, δεν έχουν συμφωνήσει ποτέ στο πως επηρεάζουν τον εγκέφαλο των ανθρώπων. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή οι μελέτες συνήθως χρηματοδοτούνται ελάχιστα και χρησιμοποιούν μόνο πολύ μικρές ομάδες δειγμάτων.

Η νέα μελέτη, όμως, που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, ήταν η μεγαλύτερη του είδους της στις ΗΠΑ και συμμετείχαν 1.957 παιδιά 9 και 10 ετών, από τα οποία 679 περνούσαν τουλάχιστον τρεις ώρες την ημέρα παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Σημειώνεται πως οι κυβερνητικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου συμβουλεύουν και οι δύο το πολύ δύο ώρες την ημέρα για τα παιδιά.

Σε ελεγχόμενες δοκιμές διαπιστώθηκε ότι όσοι έπαιξαν βιντεοπαιχνίδια είχαν σημαντικά καλύτερη απόδοση όσον αφορά τις δεξιότητες μνήμης, καθώς και στα τεστ που έχουν σχεδιαστεί για τη μέτρηση της οπτικής προσοχής και του χρόνου αντίδρασης.

Οι μαγνητικές τομογραφίες έδειξαν επίσης ότι οι μετωπικές περιοχές του εγκεφάλου, που σχετίζονται με σύνθετες γνωστικές εργασίες και απορροφούν νέες πληροφορίες, ήταν πιο ενεργές στα παιδιά που έπαιζαν παιχνίδια, σε σύγκριση με εκείνα που δεν έπαιζαν.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι αυτό οφείλεται στην εξάσκηση εργασιών που σχετίζονται με τον έλεγχο των παρορμήσεων και τη μνήμη εργασίας, η οποία έχει οφέλη στη συνηθισμένη καθημερινή ζωή.

Παρά τη φήμη των βιντεοπαιχνιδιών, δεν βρέθηκε κανένα σημαντικό σημάδι προβλημάτων σχετικών με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κατάθλιψη ή αυξημένη επιθετικότητα σε όσους έπαιζαν παιχνίδια.

Ήταν ελαφρώς πιο πιθανό να αναφέρουν τέτοια θέματα, αλλά δεν κρίθηκε «στατιστικά σημαντικό», αν και οι ερευνητές παραδέχονται ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνα για να το επιβεβαιώσουν.

Η μελέτη επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ακόμη καμία απόδειξη αιτίας και αποτελέσματος και ότι μπορεί απλώς να έλκονται τα παιδιά με ισχυρές γνωστικές ικανότητες από τα βιντεοπαιχνίδια. Αυτό συνεπάγεται πως δεν είναι απαραίτητα τα παιχνίδια που προκαλούν ευεργετικά αποτελέσματα, αλλά να αποδεικνύονται ελκυστικά σε εκείνα που ήδη διαπρέπουν σε δραστηριότητες επίλυσης γρίφων.

Επίσης, δεν έγινε προσπάθεια να γίνει διάκριση μεταξύ διαφορετικών τύπων παιχνιδιών, με τα διαφορετικά είδη να υποτίθεται ότι έχουν διαφορετικά αποτελέσματα στη «νευρογνωστική ανάπτυξη».

Αυτό θα μελετηθεί στο μέλλον, καθώς οι ερευνητές σκοπεύουν να ακολουθήσουν τα ίδια παιδιά στην πρώιμη ενήλικη ζωή, για να δουν πώς αλλάζει η συμπεριφορά τους με την πάροδο του χρόνου.

«Αν και δεν μπορούμε να πούμε αν τακτικά παίζοντας βιντεοπαιχνίδια προκαλούσαν ανώτερη νευρογνωστική απόδοση, είναι ένα ενθαρρυντικό εύρημα και πρέπει να συνεχίσουμε να ερευνούμε αυτά τα παιδιά καθώς περνούν στην εφηβεία και τη νεαρή ενηλικίωση», δήλωσε ο Bader Chaarani, επίκουρος καθηγητής ψυχιατρικής. στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.