Ελληνικά Κινούμενα Σχέδια, 1945-2007

1

Ελληνικά κινούμενα σχέδιαΤο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινούμενων Σχεδίων δημιούργησε για λογαριασμό του ΙΟΜ, το DVD “Ελληνικά Κινούμενα Σχέδια, 1945-2007, Συλλογή Νο 1”. To DVD περιλαμβάνει 18 ταινίες animation μικρού μήκους ελλήνων δημιουργών, με παλαιότερη την αντιφασιστική σάτιρα του Σταμάτη Πολενάκη “Ο Ντούστε αφηγείται”, παραγωγής 1945. Ακολουθούν παραγωγές από τα έτη 1971, 1987, 1994 και έως σήμερα, με τεχνικές papier de coupe, 2D animation, σχέδια σε ριζόχαρτο, stop motion, 3D animation.

Το DVD έχει ανατυπωθεί σε 5.000 τεμάχια προκειμένου να διανεμηθούν δωρεάν στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, προβάλλοντας έτσι τα -εν πολλοίς- άγνωστα ελληνικά κινούμενα σχέδια.

Αποδέκτες του DVD είναι σχολεία, δημοτικά πνευματικά κέντρα, λέσχες πολιτισμού, νεανικοί σύλλογοι, φεστιβάλ και κάθε είδους καλλιτεχνικές οργανώσεις. Οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αλλά και κάθε φιλότεχνος πολίτης που θα ήθελε να αποκτήσει το συγκεκριμένο DVD, μπορεί να επικοινωνεί στο 210.7293694, ώρες: 10:00-12:00 και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου eac@otenet.gr

Ο κύριος Ροδόλφος Μορώνης, Πρόεδρος – Διευθυντής του Ι.Ο.Μ., σημειώνει στο συνοδευτικό δεκαεξασέλιδο του DVD:
“Από τον Ζώρζ Μελιές και τον Εμίλ Κολ ως τον Ουίνσορ ΜακΚαίυ, τον Όττο Μέσσμερ και τα στούντιο του Παρ Σάλλιβαν (αφιερωμένα αποκλειστικά στο είδος) οι ταινίες και οι τεχνικές animation, που, κακώς, στα ελληνικά αποδίδονται με τον περιοριστικό ορισμό «κινούμενο σχέδιο», έχουν τόση ιστορία, όση και ο κινηματογρά-φος. Και τα είδη του Κινουμένου Σχεδίου είναι ίσως περισσότερα από τα είδη των ταινιών μεγάλου ή μικρού μήκους μυθοπλασίας ή όχι.
Η ιστορία του είδους ξεκινά στη Γαλλία από τον Εμίλ Ρενώ, αδιαμφισβήτητο «πατέρα» του κινούμενου σχεδίου, ήδη από τα 1880.
Στην Ελλάδα, το «κινούμενο σχέδιο» έχει επίσης μια ιστορία, η οποία, όμως, δεν έχει καταγραφεί. Ακόμα με κίνδυνο, καθώς περνάμε σε άλλες εποχές και άλλες τεχνικές, να μη γραφτεί ποτέ.
Το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων αποφάσισε να «διασώσει» μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά έργα αυτού του κινηματογράφου πιστεύοντας ότι προσφέρει υπηρεσία και στο είδος και στους μελλοντικούς εργάτες ή ιστορικούς του.
Ανέθεσε τη συλλογή αυτή στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Κινουμένου Σχεδίου που αποδεδειγμένα από το 2004 έχει εργασθεί πάνω στο είδος με επιμονή και αγάπη.
Θεωρούμε ότι δεν έχουμε κλείσει τους λογαριασμούς μας με το είδος αυτό του κινηματογράφου. Όπως, ελπίζουμε, δεν έχει κλείσει και η ιστορία του είδους. Μπορεί να έχει περάσει (και μάλιστα πρωτοπόρα) στην ψηφιακή εποχή, αλλά πάντα θα αποτελεί μια «τέχνη» που απαιτεί κατάθεση φαντασίας, ταλέντου και ψυχής.”

Δείτε επίσης:
> Packard Bell EasyNote MB66: Τεχνολογικά προηγμένο και εξαιρετικά προσιτό
> Olympus E-3: Μια επαγγελματική ολοκληρωμένη μηχανή
> Η Sony Ericsson παρουσιάζει το K660

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
1 Σχόλιο
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
neon

Πολύ ενδιαφέρον, παρήγγειλα ήδη 🙂

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα