Microlattice: Το ελαφρύτερο μέταλλο αποτελείται από 99.99% αέρα [video]

Η Βoeing σε στην προσπάθειά της να βρει τρόπους να κάνει τα αεροσκάφη της πιο ελαφριά, εφηύρε το ελαφρύτερο μέταλλο του κόσμου. Ονομάζεται Microlattice και δεν είναι απλά το ελαφρύτερο μέταλλο που έχει δημιουργηθεί, αλλά σπάει και το ρεκόρ ανθεκτικότητας.

Ο στόχος είναι το συγκεκριμένο υλικό να χρησιμοποιηθεί κάποια στιγμή στην κατασκευή αεροπλάνων προκειμένου να αποκτήσουν γερή δομή αλλά και εξαιρετικά ελαφρύ βάρος. Η μεγάλη εξοικονόμηση βάρους σημαίνει πολύ χαμηλότερο κόστος καυσίμων.

Το Microlattice είναι 100 φορές πιο ελαφρύ από το φελιζόλ και αυτό επειδή η δομή του ουσιαστικά είναι 99.99% αέρας. Η 3D δομή του πολυμερούς είναι παρόμοια με εκείνη που έχουν τα κόκαλα, το εξωτερικό είναι σκληρό, ενώ το εσωτερικό είναι κοίλο. Το αποτέλεσμά είναι η δυνατή και παράλληλα ελαφριά δομή.

Χάρη στην δυνατότητά να κατασκευαστεί το πλέγμα σε διάφορες μορφές, είναι σε θέση να προσφέρει μεγάλη απορρόφηση ενέργειας από εξωτερικές δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε αεροπλάνα, αυτοκίνητα, διαστημόπλοια και σε οποιαδήποτε άλλη συσκευή που θέλουμε να κάνουμε ελαφριά και ανθεκτική. Ακόμη και στην ρομποτική θα είναι πολύ χρήσιμο το συγκεκριμένο υλικό.

Στόχος δεν είναι να αντικατασταθεί το αλουμίνιο ή το ατσάλι, αλλά να χρησιμοποιηθεί το Microlattice στα εσωτερικά τμήματα των αεροσκαφών, των αυτοκινήτων κλπ.

Δείτε το videο:

Microlattice: Το ελαφρύτερο μέταλλο αποτελείται από 99.99% αέρα [video], Microlattice: Το ελαφρύτερο μέταλλο αποτελείται από 99.99% αέρα [video]

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

14 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Ekimolaos

@Λορένα Σιούτη
Μια μικρή διόρθωση: το εφηύραν, δεν το ανακάλυψαν (σβήσε το comment μου γιατί δεν έχει να κάνει με την ουσία του κειμένου 🙂 ).

Δημητριος

Σιγα.. θεωρητικα και συμφωνα με την κβαντομηχανικη ολα τα πραγματα γυρω μας αποτελουνται απο 99% αερα… οταν η μικροτερη μορφη της μαζας, το ατομο, απολετειται απο 99% αερα..!!

BillBo

@Δημητριος Αν λέω… Αν σου έκοβε λίγο… θα καταλάβαινες ότι αυτό που είπες είναι μεγάλη βλακεία… Υπάρχουν κενά μέσα στα μόρια… όχι αέρος… γιατί και ο αέρας αποτελείται από μόρια… και αυτός είναι ο κύριος λόγος που ζυγίζεις 100 κιλά… ‘Σιγά λέει το πάντα αποτελούνται από 99% αέρα… ανάθεμα αν τα διαβάζεις αυτά που γράφεις… διαβάσαμε όλοι λίγο Wikipedia και το παίζουμε όλοι Κβαντομηχανικοί… στα τρένα…

john2

Αν και αιχμηρός, σωστός ο BillBo.

Ekimolaos

@Δημητριος
Το άτομο δεν είναι η μικρότερη μορφή μάζας… Σε όλα τ’άλλα μας κάλυψε ο BillBo, αν και όντως λίγο “αιχμηρός”!

Iraklis

@Δημητριος Βαφτηκες μπλε ή ακόμα;

Ekimolaos

@Λορένα Σιούτη
κανένα πρόβλημα, αλλά αν γίνεται, σβήσε και το πρώτο μου comment γιατί είναι λίγο awkward να φαίνεται, και τελείως άκυρο με την παρακάτω συζήτηση! :s

NLS

Όχι να μη σβήσει το σχόλιο σου, όλοι κρινόμαστε. Καιρός να κάποιοι άνθρωποι που εκφράζουν δημόσιο λόγο (και βγάζουν και χρήματα από αυτό), να μπορούν να δεχτούν κριτική και να μάθουν (ή οκ να θυμηθούν) βασικά πράγματα, όπως τη διαφορά εφεύρεσης με ανακάλυψη ή το πότε μπαίνει -αι και πότε -ε (άαααααλλη κωμωδία και δεν τους βοηθά και η αυτόματη διόρθωση γιατί είναι σωστό και με τα δυο αλλά άλλη η χρήση). Τώρα όσο αφορά το θέμα για να το σατιρίσουμε, σαν να το βλέπω… Θα βάλει βύσμα η Apple ως συν-Αμερικάνικη εταιρία, να το βάλει πρώτη στο iPhone 8, θα το χρεώσει 20 φορές το κόστος της νέας τεχνολογίας και 10 μέρες πριν το ανακοινώσει, ένας Κινέζος θα πει ότι το έβαλε σε δικό του (κλοπή από Boeing φυσικά). Θα είναι πιθανά “σχεδόν οκ” (όχι 100% όσο καλό αυτό που έφτιαξε η Boeing), ενώ και οι δημοσιογράφοι θα κάνουν ότι δεν το είδαν (αφού κλασικά ότι δεν το έχει βάλει ακόμα η Apple, θεωρείται ότι δεν υπάρχει). Όπως και να έχει, κάποια sites θα βρουν ότι το iPhone 8 έχει νέο bend-gate, αλλά δεν πειράζει γιατί η Apple θα βγάλει θήκη που δεν στραβώνει (θα το κάνει και διπλό… Συνέχεια »

ΚΝ

Πραγματικά το μέλλον…. αν ισχύει με αυτά τα χαρακτηριστικά.Φαντάσου αυτοκίνητα με ιπποδύναμη ελάχιστη και αντίστοιχα τα πάντα τόσο ελαφριά αλλά ταυτόχρονα ανθεκτικό.
Αναμένουμε μια πιο λεπτομερειακή παρουσίαση, γιατί έχει πολύ ενδιαφέρον.

Nick

Έλα ηρεμία εσείς οι μαθηματικοί-φυσικοι μόρια και μπλα μπλα το θέμα είναι ένα το πιο ελαφρύ μέταλλο που δημιούργηθηκε πότε τα άλλα είναι για μαθηματικούς και φυσικούς…μακάρι να περάσει γρήγορα και στην καθημερινοτητα μας από αυτοκίνητα μέχρι και σε smart να μην λυγίζουν μιας και είναι τόσο ανθεκτικό…αν και είναι δύσκολα πιστευτό να είναι 100 φορές πιο ελαφρύ από φελιζολ αλλά ταυτόχρονα και τόσο ανθεκτικό.

Spirus_Virus

Επίσης το συγκεκριμένο υλικό είναι κράμα. Πολυμερές είναι οργανικό υλικό (ενώσεις άνθρακα ).

Spirus_Virus

Τα πολυμερή είναι ενώσεις άνθρακα. Το συγκεκριμένο είναι κράμα.

@Nick
Στα πορώδη υλικά η μικροδομή λειτουργεί σαν δικτυωμα (πχ γεφυρα) και εχει καλύτερη παραλαβή τάσεων που οδηγεί στην αύξηση της αντοχής. Δεν είναι το καθαρό βαρος Nick που παίζει ρόλο στην αντοχη αλλά η πυκνότητα. Πχ μια οδοντογλυφιδα απο αλουμίνιο θα ταν ελαφριά στο χέρι αλλά δύσκολα θα την λυγιζες.

Ekimolaos

@NLS Δεν έγραψα την διόρθωση για να την κρίνω την κοπέλα, γι’αυτό και είπα να το σβήσει… Γράφει κάθε μέρα από, τουλάχιστον, 5 άρθρα, από τα οποία το 80% βασίζεται σε εξωτερικά site όπου παραπέμπει πηγές. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό; Research, reference κτλ. Και προφανώς έχει κι άλλες δουλειές, αλλιώς ακούγεται εύκολο. Αλλά ακόμα κι αυτό να κάνεις, πίστεψέ με, δεν είναι όσο απλό όσο ακούγεται. Και όσοι το συνδιάζουν με άλλες δουλειές, δεν έχουν χρόνο να το ξαναδιαβάσουν για τυχόν λάθη. Το γράφουν και το ανεβάζουν όπως είναι. Δεν είσαι σε θέση να κρίνεις κάποιον Blogger, ούτε εσύ, ούτε εγώ, ούτε κανείς μας. Επειδή ξέρω τι είναι να γράφεις άρθρα, αλλά ξέρω τι είναι και το να σε διορθώνουν με αρνητικό τρόπο, της τόνισα ένα λάθος και ζήτησα να σβηστεί το σχόλιό μου για να μην υπάρξουν παρεξηγήσεις. Γιατί τον γραπτό λόγο τον παίρνει ο καθένας όπως θέλει. Δεν έκρινα κανέναν, ούτε σκοπός μου ήταν να κρίνω ή να το παίξω εξυπνάκιας ή δεν ξέρω κι εγώ τι. Άμα έχω παράπονο πως δεν καλύπτει κάποιο θέμα πχ, θα το πω, όπως κι έχω κάνει (με την Motorola νομίζω), αλλά ακόμα κι εκεί δεν κρίνω, απλά εκφράζω ένα παράπονο. Το… Συνέχεια »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Gear Apple

Apple Vision Pro: Θα κυκλοφορήσει εκτός ΗΠΑ μετά το WWDC

Το Apple Vision Pro κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο και ήταν άγνωστο πότε θα μπορούσε να φτάσει σε περισσότερες χώρες.

Gear

Ajax Systems: Τρια βραβεία Red Dot για τρία ξεχωριστά προϊόντα

Η Ajax Systems ανακοινώνει ότι τρια προϊόντα της έλαβαν Βραβείο Red Dot για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας.

Gear featured Qualcomm Snapdragon Snapdragon

Snapdragon 8 Gen 4: Μπορεί να είναι πιο ισχυρό από ότι νομίζουμε

Tο επερχόμενο κορυφαίο SoC της Qualcomm, το Snapdragon 8 Gen 4, πιθανότατα θα εντυπωσιάσει με εξαιρετική απόδοση γραφικών.

Gear Apple VR headset

Apple Vision Pro 2: Φήμες ότι θα ξεκινάει από 1.500 δολάρια

Το Apple Vision Pro συζητήθηκε πολύ όταν κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο και ένας λόγος ήταν η τιμή του: 3.499 $.