Space News Report – 14.11.2012

Ο Ομπάμα αναμένεται να ανακοινώσει κάποια μορφή αναβίωσης της επιστροφής στη Σελήνη (ή περίπου εκεί) ενώ οι Κινέζοι ανακοίνωσαν ήδη τα τροχιακά όσο και σεληνιακά τους σχέδια. Μια πολλά υποσχόμενη δεύτερη Γη ανακαλύφθηκε σε απόσταση 42 ετών φωτός, ενώ απ’ ό,τι φαίνεται η ύφεση δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα μα και ολόκληρο το… Σύμπαν.

Space News Report, κάθε Τετάρτη μόνο στο Techblog.
————————————————————————————————————————————

Animation που δείχνει τη λειτουργία του Orion. Για τις επανδρωμένες αποστολές πέραν της γήινης τροχιάς δείτε μετά το 2.43.

Αμερικανική επιστροφή στη Σελήνη –ή μια απ’ τα ίδια;
Στο πλαίσιο μιας ακόμα αναβίωσης του γνωστού σίριαλ που παίζεται εδώ και δεκαετίες, ειδικοί δηλώνουν πως η NASA ίσως εκτοξεύσει αστροναύτες προς τη Σελήνη. Αυτή τη φορά βέβαια δεν θα υπάρξουν προσσεληνώσεις, αλλά απλώς μια πτήση στο βαθύ διάστημα πλησίον της Σελήνης. Τα σχέδια αυτά υποτίθεται πως έχουν ήδη εγκριθεί από τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά παρέμεναν μυστικά για την περίπτωση που θα εκλεγόταν ο Μιτ Ρόμνυ. Σύμφωνα με τον βετεράνο αναλυτή Τζων Λόνγκσντον, η NASA έχει «εξελίξει» την προσέγγισή της σε ό,τι αφορά τις πτήσεις πέρα από τη γήινη τροχιά, και τώρα στοχεύει να εισαγάγει την ιδέα ενός «ενδιάμεσου σταθμού» στο σημείο L2 (ένα από τα πέντε «σημεία λίκνισης» του συστήματος Γης-Σελήνης όπου η έλξη των δυο σωμάτων αλληλοεξουδετερώνεται). Λίγο μετά την εκλογή του, το 2009, ο Ομπάμα είχε ακυρώσει το πρόγραμμα Constellation που αφορούσε επιστροφή στη Σελήνη. Στη θέση του πρότεινε μια πτήση σε κοντινό αστεροειδή και κάποια στιγμή, μετά το 2030, μια πτήση στον Άρη. Η κάψουλα Orion του Constellation συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό χελώνας ενώ υπό σχεδιασμό είναι και ο προτεινόμενος πυραυλικός φορέας SLS. Ωστόσο η χρηματοδότηση γίνεται με το σταγονόμετρο. Πέρυσι είχαν πρωτοκυκλοφορήσει οι φήμες περί πτήσεων στο L2 ως προκαταρκτικές σε ό,τι αφορά στην πτήση στον αστεροειδή. Η πτήση αυτή θα αφορά το «παρκάρισμα» ενός Orion στο L2 και αρκετές δοκιμές πάνω σε τρόπους υποστήριξης επανδρωμένων αποστολών στο βαθύ διάστημα. Ένα τέτοιο σενάριο είναι όντως ρεαλιστικό. Ωστόσο η ιστορία έχει αποδείξει ότι κανένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα δεν μπορεί να έχει ορίζοντα μεγαλύτερο της δεκαετίας. Ίδωμεν…

————————————————————————————————————————————

Η αποστολή Chang’e 3 στη Σελήνη.

Του χρόνου η επόμενη αποστολή της Κίνας
Στο μεταξύ ανακοινώθηκε ότι η επόμενη επανδρωμένη διαστημική αποστολή της Κίνας θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο και θα αφορά σύνδεση με το τροχιακό εργαστήριο Tiangong 1. Η ίδια ανακοίνωση λέει ότι η κατασκευή του πρώτου κινεζικού σεληνιακού τροχοφόρου είναι καθ’ οδόν και πως η εκτόξευσή του θα γίνει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2013. Η επόμενη επανδρωμένη πτήση θα αφορά αποστολή τριών αστροναυτών διάρκειας 15 ημερών στο Tiangong. Η ανακοίνωση είναι επίσημη αφού έγινε από το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua. Το τελευταίο αναμετάδωσε δηλώσεις υψηλά ιστάμενων αξιωματούχων από το πολύ σημαντικό πρόσφατο συνέδριο του Κόμματος στο Πεκίνο στο οποίο αποφασίστηκε και η αλλαγή ηγεσίας της χώρας. Το πλήρωμα της επόμενης επανδρωμένης αποστολής, που θα ονομαστεί Shenzhou 10 και η οποία θα είναι η πέμπτη της Κίνας, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα. Πιθανόν να περιλαμβάνει δυο άντρες και μια γυναίκα, όπως η προηγούμενη αποστολή, Shenzhou 9, η οποία πέταξε τον περασμένο Ιούνιο. Το Tiangong 1 εκτοξεύτηκε το Σεπτέμβριο του 2011 ως πρόδρομος ενός κινεζικού διαστημικού σταθμού. Είναι παρόμοιο σε μέγεθος και δυνατότητες με τα παλιά σοβιετικά Salyut της δεκαετίας του 1970. Συνδεδεμένο με το Shenzhou αποτελεί ένα συγκρότημα διαμέτρου 4 μ και μήκους 18 μ –περίπου όσο μια νταλίκα. Το Shenzhou 10 θα είναι και η τελευταία αποστολή στο Tiangong 1. Το 2014 η Κίνα θα εκτοξεύσει ένα πιο προηγμένο σκάφος για παραμονές μεγαλύτερης διάρκειας ενώ ως το 2020 θα διαθέτει έναν πολυτμηματικό σταθμό παρόμοιο με τον αλήστου μνήμης ρωσικό Mir.

————————————————————————————————————————————

Η ανακάλυψη της νέας υπεργαίας.

Μια νέα Γη 42 έτη φωτός μακριά
Σε αντίθεση με την αποτελμάτωση στο χώρο της αστροναυτικής, σημαντικές ανακαλύψεις έρχονται από το χώρο της αστροφυσικής με καταιγιστικό ρυθμό. Ένας πλανήτης που ενδεχομένως να διαθέτει κλίμα σαν της Γης και ίσως μπορεί να υποστηρίξει ζωή ανακαλύφθηκε γύρω από ένα κοντινό άστρο από μια διεθνή ομάδα αστρονόμων. Η νέα υπεργαία (κλάση εξωπλανητών με μέγεθος λίγο μεγαλύτερο από εκείνο της Γης) ανακαλύφθηκε στην κατοικήσιμη ζώνη του άστρου HD 40307 και αποτελεί μέρος ενός συστήματος έξι πλανητών. Παλιότερα πιστευόταν πως το σύστημα φιλοξενούσε μόνο τρεις πλανήτες σε τροχιές πολύ κοντινές στο άστρο για να διαθέτουν νερό σε υγρή κατάσταση. Όμως αποφεύγοντας τις παρεμβολές της αστρικής δραστηριότητας, οι ερευνητές κατόρθωσαν να ταυτοποιήσουν τρεις νέες υπεργαίες. Το άστρο HD 40307 βρίσκεται στον αστερισμό του Οκρίβαντος (Pictor) στο νότιο ημισφαίριο και είναι ένας νάνος αστέρας κάπως μικρότερος και λιγότερο φωτεινός από τον Ήλιο. Απέχει από μας περίπου 42 έτη φωτός. Από τους νεοανακαλυφθέντες εξωπλανήτες, αυτός με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι εκείνος που απέχει περισσότερο από το άστρο. Έχει μάζα τουλάχιστον επταπλάσια της Γης ενώ η απόστασή του από το HD 40307 είναι περίπου όσο και η δική μας από τον Ήλιο. Συνεπώς λαμβάνει παραπλήσια θερμότητα, κι έτσι οι πιθανότητες ύπαρξης ζωής αυξάνονται. Πιθανότατα ο πλανήτης περιστρέφεται γύρω από τον άξονά του, συνεπώς οι πιθανότητες ύπαρξης γαιόμορφου περιβάλλοντος είναι περισσότερες. Νωρίτερα φέτος το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler ανακάλυψε έναν πλανήτη με παρόμοια τροχιά, ωστόσο ο Kepler 22b απέχει 600 έτη φωτός από τη Γη, ενώ ο νεοανακαλυφθείς HD40307g απέχει «μόνο» 42 έτη φωτός. Το «μόνο», βέβαια, μεταφράζεται σε απόσταση μεγαλύτερη από 400 τρισεκατομμύρια χλμ…

————————————————————————————————————————————

Ένα αστέρι γεννιέται.

Κρίση ρευστότητας και στο σύμπαν!
Κι αν νομίζετε ότι η κρίση μαστίζει μόνο την Ελλάδα, ή έστω κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ίσως παρηγορηθείτε μαθαίνοντας ότι κρίση ρευστότητας αντιμετωπίζει ολόκληρο το Σύμπαν! Μια ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε ότι παρατηρείται μια τεράστια ύφεση σε συμπαντική κλίμακα σε ό,τι αφορά τη συχνότητα δημιουργίας νέων άστρων. Οι επιστήμονες εξακρίβωσαν ότι ο ρυθμός γένεσης νέων άστρων στο Σύμπαν είναι μόνο το 1/30 εκείνου που υπήρχε όταν το τελευταίο ήταν στην ακμή του. Ακόμα περισσότερο, οι αστρονόμοι προέβλεψαν ότι η πτώση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί. Το αποδεκτό μοντέλο περί εξέλιξης του Σύμπαντος προβλέπει ότι τα άστρα άρχισαν να σχηματίζονται κάπου 13,4 δισεκ. χρόνια πριν, ή περίπου 300 εκατ. χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη. Πολλά από αυτά πιστεύεται ότι ήταν πραγματικά τέρατα συγκριτικά με τα σημερινά δεδομένα και ήταν εκατοντάδες φορές μαζικότερα από τον Ήλιο. Τέτοια «θηρία» εξάντλησαν γρήγορα τα πυρηνικά τους καύσιμα και εξερράγησαν σαν σουπερνόβες. Το μεγαλύτερο μέρος της σκόνης και των αερίων από τις αστρικές εκρήξεις ανακυκλωνόταν και εξακολουθεί να ανακυκλώνεται δημιουργώντας νέες γενιές άστρων. Ο Ήλιος μας για παράδειγμα είναι άστρο τρίτης γενιάς και έχει τυπική μάζα με τα σημερινά δεδομένα. Μελετώντας το φως από νέφη αερίων και σκόνης από γαλαξίες στους οποίους σχηματίζονται άστρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να αποτιμήσουν τη συχνότητα γένεσης των τελευταίων. Έτσι βρήκαν ότι αυτή πέφτει διαρκώς τα τελευταία 11 δισεκ. χρόνια και είναι τριάντα φορές μικρότερη από εκείνη που επικρατούσε τότε. Όπως το έθεσε ένας ερευνητής: «Μπορούμε να πούμε ότι το σύμπαν πάσχει από μακροπρόθεσμη και σοβαρή ‘κρίση’: το συμπαντικό ΑΕΠ είναι μόνο το 3% εκείνου που υπήρχε την εποχή της ακμής της παραγωγής άστρων!».

————————————————————————————————————————————

www.vembos.gr

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

11 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
jonjon

καλημέρα ωραίο αθρό βρήκαμε μαλόν και την νεα γη το μόνο πού θέλουμε είναι και και ένα εντερπραιζ για πάμε εκεί. Απο την άλλη οι κινέζοι με ρωσική τεχνολογία και τεχνογνωσια περασμένων δεκαετιών προχωρούν ακλόνητη

Θανάσης Βέμπος

@jonjon. Ευχαριστώ. Ομως δεν θα έλεγα ότι οι Κινέζοι προχωρούν ακάθεκτοι. Με μόλις πέντε επανδρωμένες πτήσεις μέσα σε δέκα χρόνια προχωρούν μάλλον με ρυθμό χελώνας.

Solon

Εάν δεν κατέβουν οι κινέζοι στη σελήνη δεν θα επιδοτήσουν ανάλογο πρόγραμμα οι ΗΠΑ. Η εξερεύνηση του διαστήματος είναι ακριβό σπορ και όσο δεν ανταποδίδει οικονομικά καμιά λογική κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιδοτήσει τέτοιο πρόγραμμα.
Τώρα όσον αφορά την ανακάλυψη της υπεργαίας δεν μου λέει και πολλά πράγματα. Με μάζα 7 φορές μεγαλύτερη θα έχει και την ανάλογη βαρύτητα, πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα και αν φτάναμε εκεί μόνο κανένα ρομπότ θα μπορούσαμε να στείλουμε.

Πάντως αν δεν λυθεί το μυστήριο της βαρύτητας και το πως αγκιστρώνετε η ύλη στο βαρυτικό και διαστατικό πεδίο τα διαστρικά ταξίδια θα παραμείνουν όνειρο της Ε.Φ. Είμαστε ακόμα πολύ μακριά από αυτό το όνειρο και το καλύτερο που θα δει η γενιά μας είναι κάποια πειραματική απόδειξη πως η ύλη υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις μπορεί να ταξιδέψει με ταχύτητα μεγαλύτερη του φωτός.

Θανάσης Βέμπος

@Solon. Κι εγώ έτσι πιστεύω. Τα περί πτήσεων στο L2 είναι μια ακόμα προσπάθεια της ΝΑSA να κρατήσει στη ζωή το Orion βρίσκοντάς του μια αποστολή που να είναι και ασφαλής αλλά και να έχει την επίφαση της “εξερεύνησης”. Βέβαια άμέσος κίνδυνος ακύρωσης του Orion δεν υπάρχει, είναι και θέμα γοήτρου. Ο Ομπάμα λέει για πτήσεις στον Άρη το 2030 αλλά τότε θα είναι σπιτάκι του και θα έχουν αλλάξει τέσσερις πρόεδροι. Κατά τη γνώμη μου, το πολύ πολύ μέχρι τότε να ΄χει γίνει πτήση σε κοντινό αστεροειδή, δηλ. μια κοτρώνα διαμέτρου μερικών δεκάδων μέτρων.

Σχετικά με τα διαστρικά ταξίδια, μόνο παρακάμπτοντας το χωροχρονικό συνεχές μπορούν να γίνουν εφικτά, δηλ.με κάτι σαν το warp drive.

Λεωνίδας

Όσον αφορά τον HD40307g , θα πρέπει να έχουμε υπόψην μας οτι η επιτάχυνση της βαρύτητας g, στην επιφάνεια ενός ουράνιου σώματος, είναι ανάλογη της μάζας του, αλλά αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της απόστασης από το κέντρο του. Πράγμα που σημαίνει οτι όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος ενός πλανήτη, τόσο μικρότερη και η δύναμη της βαρύτητας στην επιφάνειά του, γιατί η επιφάνεια βρίσκεται πιο μακρυά από το κέντρο μάζας του πλανήτη. Ας μην ξεχνάμε οτι ο Δίας, έχει όχι 7, αλλά 318 φορές(!) τη μάζα της Γης, αλλά η βαρύτητα στην “επιφάνεια” του (στις κορυφές των νεφών του), δεν είναι 318g, αλλά 2,53g. Άρα αν ο HD40307g έχει το μέγεθος της Γης, τότε ναι, θα έχει και 7 φορές μεγαλύτερη βαρύτητα στην επιφάνειά του, αλλά αν το μέγεθος του είναι επαρκώς μεγαλύτερο, τότε η βαρύτητα θα μπορούσε να είναι της τάξης του 1.14g, όπως και στην περίπτωση του Ποσειδώνα. Η ανακάλυψη εξωπλανητών μέσω της μεθόδου της “ακτινικής ταχύτητας” (radial velocity) μπορεί να μας δώσει την μάζα ενός εξωπλανήτη (όπως στο παράδειγμα του HD40307g) αλλά όχι και το μέγεθός του. Απ’ την άλλη, η μέθοδος “διέλευσης” (transit) που χρησιμοποιεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Kepler, μπορεί να μας δώσει το μέγεθος ενός πλανήτη,… Συνέχεια »

giorgio

Δυστυχώς με την σημερινή τεχνολογία, είμαστε “κολλημένοι” σε αυτό το επίπεδο.
Από την μια κακό γιατί δεν θα μπορέσουμε να ταξιδέψουμε στα άστρα, αλλά από την άλλη καλό διότι όλο και κάποιος πλανήτης θα την γλυτώσει από την καταστροφική μας μανία. Προς το παρόν οι Οματικάγια μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι..

Θανάσης Βέμπος

@Λεωνίδας. Ήθελα κι εγώ να το επισημάνω αυτό, αλλά με πρόλαβες. Εύγε!

Λεωνίδας

Θανάση, επίσης να επισημάνω οτι μπορεί το διαστρικό διάστημα και οι εξωπλανήτες που ανακαλύπτουμε, να μας φαίνονται άπιαστοι και τελείως out of reach, αλλά κρίνουμε με βάση το παρόν και τα σημερινά δεδομένα (ο παροντισμός που λέγαμε). Το 1903, οι περισσότεροι θεωρούσαν τους αδερφούς Ράιτ ηλίθιους που πίστευαν οτι μπορεί να πετάξει κάτι βαρύτερο από τον αέρα, ενώ το 1926, το επιστημονικό κατεστημένο της εποχής επισήμως χλεύαζε τον Ρόμπερτ Γκόνταρντ όταν ο τελευταίος οραματιζόταν διαπλανητικές πυραυλικές πτήσεις στην Σελήνη και στον Άρη. Ενώ το 1947, δεν ήταν λίγοι αυτοί που θεωρούσαν την υπερηχητική πτήση αδιανόητη. Όμως όλα αυτά έγιναν πραγματικότητα, μια πραγματικότητα που προηγούμενως υπήρχε μόνο στις σελίδες της ε.φ.

Έτσι λοιπόν, το σημερινό απίθανο, ακατόρθωτο και απραγματοποίητο των διαστρικών πτήσεων, μπορεί να είναι το αυριανό πιθανό και πραγματοποιήσιμο. Η δουλειά του μέλλοντος είναι να μας εκπλήσει με τρόπους που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε (και αυτό είναι μέρος της όλης μαγείας). Ίσως λοιπόν οι ιστορικοί των επόμενων αιώνων να κοιτούν συγκαταβατικά τους σημερινούς σκεπτικιστές, όπως εμείς σήμερα κοιτάμε αυτούς του παρελθόντος.

Solon

@Λεωνίδας δεν διαφωνώ με όσα λες αλλά μην ξεχνάς πως πριν τους Ράιτ οι άνθρωποι πετούσαν με αερόστατο ήδη από τα τέλη του 18ου αιώνος ενώ ρουκέτες υπήρχαν στην Κίνα και την Ινδία ήδη από τον 16ο αιώνα. Γενικά όλες οι πτητικές μηχανές που έφτιαξε ο άνθρωπος βασίστηκαν σε αρχές της Νευτόνιας φυσικής.
Το τέλμα όμως που αντιμετωπίζει ό άνθρωπος για τα διαστρικά ταξίδια απαιτεί γνώσεις που η σημερινή φυσική αδυνατεί να παρέξει. Το πρόβλημα των διαστρικών ταξιδιών δεν έχει καμιά σχέση με οτιδήποτε έχει καταφέρει ο άνθρωπος από την αρχή της βιομηχανικής επαναστάσεως και μετά. Μέχρι τώρα το μόνο που έκανε η επιστήμη ήταν να εκμεταλευτεί δυνάμεις που υπήρχαν παντού γύρω μας. Ηλεκτρισμός, καύση, πυρηνική ενέργεια κτλ. Αλλά για τα διαστρικά ταξίδια αυτό δεν αρκεί με τίποτα. Αν θα τα καταφέρουμε θα πρέπει να ξεκλειδώσουμε μόνοι μας δυνάμεις και διαστάσεις που είναι κλειδωμένες για το δικό μας σύπμαν. Θα πρέπει να ξαναγράψουμε από την αρχή μια νέα φυσική για την οποία σήμερα μόλις που υποψιαζόμαστε ότι υπάρχει. Για αυτό πιστεύω πως είμαστε πολύ-πολύ μακριά ακόμα.

++++++ Για την παρατήρησή σου για την βαρύτητα. Το είχα τελείως ξεχάσει.

Θανάσης Βέμπος

Πιστεύω πως αν δεν υπάρξει κάποιος Σαφής, Άμεσος και Θανάσιμος κίνδυνος για την ανθρωπότητα, η τελευταία δεν πρόκειται να βρει σύντομα μέθοδο διαστρικών ταξιδιών. Πχ αν υπήρχαν ατράνταχτες αποδείξεις ότι σε 30 χρόνια ο ήλιος θα γίνει νόβα, τότε πιστεύω ότι θα βρισκόταν λύση. Με τον ίδιο τρόπο (λόγω αντιπάλου δέους) οι Αμερικάνοι έπαθαν κ&*λοπιλάλα και πήγαν στη Σελήνη μέσα σε οχτώ χρόνια (κι έχουν άλλα σαρανταοχτώ να ξαναπάνε)

Λεωνίδας

@Solon & Θανάση: Συμφωνώ απόλυτα σχετικά με το τέλμα της φυσικής όσον αφορά τα διαστρικά ταξίδια. Η επανάσταση των διαστρικών ταξιδιών, θα έρθει πιστέυω μέσα από την επανάσταση της ανακάλυψης μιας “νέας” φυσικής. Όμως, υπάρχει ένα ιστορικό ανάλογο, αυτό των τελευταίων δεκαετιών του 19ου αιώνα, όπου οι φυσικοί πίστευαν οτι ο,τιδήποτε υπάρχει, έχει ήδη ανακαλυφθεί, και το μόνο που χρειαζόταν ήταν το “συμμάζεμα” κάποιων ανεξήγητων φαινομένων, όπως π.χ. το αίνιγμα του φωτοηλεκτρικού φαινομένου. Η επίλυση αυτού του αινίγματος οδήγησε τον Αϊνστάιν στην διατύπωση της ειδικής θεωρίας της σχετικότητας στην αυγή του 20ου αιώνα. Έκτοτε η φυσική δεν ήταν ποτε πια η ίδια!

Κατ΄αντίστοιχο τρόπο και σήμερα έχουμε αινίγματα όπως π.χ. “σκοτεινή ύλη” και “σκοτεινή ενέργεια” μεταξύ πολλών άλλων. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε σήμερα μπροστά σ’αυτά τα προβλήματα είναι να ξύνουμε το κεφάλι μας. ‘Ομως ποιός ξέρει σε τί είδους καινούρια φυσική μπορεί να μας οδηγήσει αύριο η επίλυσή τους και τί πρακτικές εφαρμογές θα έχει αυτή η επανάσταση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Space

Relativity Space: Στον “πάγο” η εκτόξευση του πρώτου εκτυπωμένου πυραύλου

Αναβάλλεται προσωρινά η πρώτη εμφάνιση του μοναδικού πυραύλου που παράγεται με τρισδιάστατη εκτύπωση από την καλιφορνέζικη Relativity Space.

Business Space SpaceX

Απέτυχε η εκτόξευση ιαπωνικού πυραύλου που θα ανταγωνιζόταν την Space X

Με απόλυτη αποτυχία στέφθηκε η πρώτη προσπάθεια της Ιαπωνίας να στείλει στο διάστημα έναν νέο, μεσαίας ανύψωσης πύραυλο, αφού ο κινητήρας δεύτερου σταδίου δεν αναφλέχθηκε όπως είχε προγραμματιστεί.

Business Space

Roscosmos: Τον Σεπτέμβριο επιστρέφουν αποκλεισμένοι κοσμοναύτες

Η διαστημική υπηρεσία Roscosmos ανακοίνωσε ότι η επιστροφή ενός αστροναύτη και δύο κοσμοναυτών, οι οποίοι είναι αποκλεισμένοι στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

Internet featured Space

ESA: Θέλει να βάλει σε χειμερία νάρκη αστροναύτες και να τους στείλει στον Άρη

Επιστήμονες του ESA ερευνούν τρόπους ώστε να αδρανοποιήσουν τον ανθρώπινο οργανισμό, μειώνοντας τις ανάγκες σε τροφή και οξυγόνο.