Android: Προεγκατεστημένα malwares δεν μπορούν να αφαιρεθούν

Android, Android: Προεγκατεστημένα malwares δεν μπορούν να αφαιρεθούν

Ένα επιδοτούμενο από την Αμερικανική κυβέρνηση Android smartphone εντοπίστηκε να έχει προεγκατεστημένα malwares, τα οποία δεν μπορούν να αφαιρεθούν χωρίς να καταστεί μη λειτουργικό το τηλέφωνο.

Πρόκειται για ένα Android smartphone με το όνομα UMX U686CL το οποίο δίνει η Virgin Mobile προς 35 δολάρια Αμερικής, μέσω ενός προγράμματος που προσφέρει η Federal Communications Commissions σε πολίτες με χαμηλό εισόδημα.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές της Malwarebytes, το smartphone κρύβει στο λογισμικό του κάποια malwares. Παρ’ όλα αυτά, εκπρόσωποι της Sprint, της εταιρείας που έχει εξαγοράσει τη Virgin Mobile, δήλωσαν πως δεν θεωρούν ότι οι εφαρμογές που κουβαλάνε τα malwares είναι επικίνδυνες.

Τα δύο malwares

Το πρώτο και πιο επικίνδυνο malware ονομάζεται Android/Trojan.Dropper.Agent.UMX και περιέχει δύο ιούς που επιτρέπουν την εγκατάσταση adware χωρίς την άδεια του χρήστη.

Η Malwarebytes αναφέρει ότι το συγκεκριμένο malware εγκαθιστά ένα λογισμικό το οποίο η ίδια αποκαλεί Android/Trojan.HiddenAds και όταν ενεργοποιηθεί προβάλει διαρκώς διαφημίσεις.

Το συγκεκριμένο malware είναι κρυμμένο μέσα στο app των ρυθμίσεων. Γι’ αυτό, δεν μπορεί να αφαιρεθεί. Ακόμη και αν κάποιος καταφέρει να απεγκαταστήσει την εφαρμογή των ρυθμίσεων, τότε το smartphone δεν θα λειτουργεί σωστά, γιατί πρόκειται για μία βασική εφαρμογή συστήματος.

Η δεύτερη απειλή προέρχεται από κάποια εφαρμογή που ονομάζεται “Wireless Update” και βοηθά στη λήψη αναβαθμίσεων. Εκτός από την κανονική της δραστηριότητα, η συγκεκριμένη εφαρμογή εγκαθιστά στο Android smartphone ένα σωρό άχρηστα apps. Και πάλι χωρίς την άδεια του χρήστη.

Το συγκεκριμένο app είναι μία παραλλαγή της εφαρμογής Adups, την οποία έχει αναπτύξει μία εταιρεία με το ίδιο όνομα που έχει έδρα την Κίνα. Το 2016 είχε γίνει γνωστό ότι η εν λόγω εταιρεία συλλέγει δεδομένα χρηστών από εκατοντάδες χιλιάδες φθηνά τηλέφωνα της BLU.

Που καταλήγει η Malwarebytes

Παρά το γεγονός ότι οι εφαρμογές που έλεγξε η εταιρεία δεν φαίνονται επικίνδυνες, το ότι μπορούν να εγκαθιστούν χωρίς άδεια άλλα apps ή υπηρεσίες δεν είναι καθόλου ασφαλές.

Μάλιστα, η Malwarebytes αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση αρκετά low-budget Android smartphones να έχουν προεγκατεστημένα τα ίδια ή παρόμοια malwares. Γι’ αυτό, συνιστά στους καταναλωτές να είναι προσεκτικοί στις αγορές τους και τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν.

Πηγή

Ο Χάρης Αναγνωστόπουλος είναι τρελαμένος με την τεχνολογία από την ημέρα που μπορεί να θυμάται τον εαυτό του. Είναι τελειομανής και ψυχαναγκαστικός. Τεράστιο ψώνιο για αυτό και κάνει ανακύκλωση στις σακούλες και άλλα τέτοια είδη, άλλωστε κανείς δεν είναι τέλειος. "Αν έχεις χιούμορ γέλασε και περιέργεια ψάξε".

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android featured

Android 15: Το λανσάρισμα στα Pixel φημολογείται ότι θα γίνει τον Οκτώβριο

H πολυαναμενόμενη κυκλοφορία του Android 15 σε συσκευές Pixel της Google φαίνεται πως θα καθυστερήσει να πραγματοποιηθεί.

Gear Android

Qi2: Κάποιες συσκευές δεν χρησιμοποιούν μαγνήτες – Πώς να τις ξεχωρίσετε

Aν και το Qi2 διαφημίστηκε ως “MagSafe για Android”, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς χωρίζεται σε δύο προφίλ.

Smartphones Android Google Google Pixel

Θα πάρει η σειρά Pixel 6 Android 16;

Όταν κυκλοφόρησε η σειρά Pixel 6, η Google είχε υποσχεθεί ότι θα λάβουν τρία χρόνια ενημερώσεων συστήματος και πέντε χρόνια ενημερώσεων ασφαλείας.

Software Android

Android 15: Οι χρήσιμες αλλαγές που φημολογείται ότι θα φέρει στην εγγραφή και μετάδοση οθόνης

Το λογισμικό Android διαθέτει μια ενσωματωμένη δυνατότητα εγγραφής οθόνης, η οποία είναι διαθέσιμη εδώ και μερικά χρόνια.