Η Apple πρόκειται να πληρώσει φόρους 500 εκ. ευρώ στην Γαλλία

Apple protests for taxes 570px

Η Apple συμφώνησε να καταβάλει 500 εκατομμύρια ευρώ ως επιστροφή φόρου στη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα L’Express. Όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, η Γαλλία προσπαθεί να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon, η Google και η Apple, να πληρώσουν αυτό που κρίνουν (τα κράτη) ότι είναι το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους.

Τα μέσα L’Express και Reuters ανέφεραν το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ και ενώ ούτε η κυβέρνηση ούτε η Apple το επιβεβαίωσαν, η Apple υποσχέθηκε περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα. “Ως πολυεθνική εταιρεία, η Apple ελέγχεται τακτικά από τις φορολογικές αρχές σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε η Apple France στο Reuters. “Η γαλλική φορολογική διοίκηση ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν πολυετή έλεγχο των γαλλικών λογαριασμών της εταιρείας και αυτές οι λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν στους δημόσιους λογαριασμούς μας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν βρίσκεται υπό μεγάλη πολιτική πίεση από τα “κίτρινα γιλέκα” και άλλα σωματεία που θεωρούν ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας «GAFAM» (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft) δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους σε σχέση με άλλες εταιρείες. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μαϊέρ, συνεργάζεται με τον Γερμανό ομόλογό του για να επιβάλει φόρο 3% σε όλη την Ευρώπη στα έσοδα από διαδικτυακές διαφημίσεις των τεχνολογικών γιγάντων.

Η Ευρώπη έπληξε πρόσφατα την Apple με φόρο 15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016 αφού έκρινε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις της Ιρλανδίας στην Apple ήταν παράνομες. Η Apple πλήρωσε πλήρως το ποσό, αν και κρατείται ως εγγύηση εν αναμονή της προσφυγής της από την Ιρλανδία.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη πληρώνουν πάνω από 20 τοις εκατό σε φόρους, αλλά εκτιμάται ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες πληρώνουν λιγότερο από το μισό. Η Ευρώπη μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να υπερβεί τον φόρο του 3% στα έσοδα από το διαδίκτυο, καθώς τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ιρλανδίας, αντιτίθενται για διάφορους λόγους. Αυτή η έλλειψη συμφωνίας είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γαλλία αποφάσισε να προχωρήσει με τον δικό της ψηφιακό φόρο ξεκινώντας από το 2019.

“Η αποτυχία ενός [ευρωπαϊκού] φόρου για το GAFAM επιβεβαιώνει τη μεγάλη δυσκολία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσει σε ένα κοινό όραμα“, δήλωσε ο συγγραφέας και ερευνητής Νίκος Σμυρναίος. “Πολλές χώρες έχουν παίξει με τέτοιο τρόπο τα χαρτιά τους ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα”.

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Καλό το άρθρο αλλά οι μεγάλοι πάντα θα την γλυτώνουν με “πλάγιο” τρόπο. Φυσικά υπάρχουν και τα κοράκια που όταν μυριστούν χρήμα…. φέρνουν τους “νόμους” στα μέτρα τους.

Agnostos13

Φιλόπτοχο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Cisco

Cisco Digital Talks: Διάλλογοι στο Διεθνές Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων

Σκοπός μας είναι η προώθηση νέων ιδεών, καινοτόμων προσεγγίσεων, και η ανάπτυξη του διαλόγου σε θέματα που αφορούν: την τεχνολογία, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα και τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Business Intel Google 5G

Intel και Google συνεργάζονται για την ταχεία επέκταση του 5G

H Intel και η Google έρχονται σε συνεργασία με σκοπό τους την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη ανάπτυξη του 5G.

Business GERMANOS

ΓΕΡΜΑΝΟΣ: Προσαρμοστικότητα και ευελιξία το 2020 με τον πελάτη στο επίκεντρο

Προσαρμοστικότητα και ευελιξία επέδειξε το 2020 η εταιρεία ΓΕΡΜΑΝΟΣ, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο ετήσιο συνέδριο συνεργατών της, που φέτος για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε ψηφιακά.

Business featured

Βιντεοκάμερες: Η ιστορία τους

Η ιστορία της βιντεοκάμερας ξεκινάει πριν από σχεδόν 100 χρόνια, τη δεκαετία του 1910 όταν υπήρξε η ανάγκη για μια συσκευή η οποία θα είχε τη δυνατότητα λήψης κινούμενης εικόνας.