Η Apple πρόκειται να πληρώσει φόρους 500 εκ. ευρώ στην Γαλλία

2

Apple protests for taxes 570px

Η Apple συμφώνησε να καταβάλει 500 εκατομμύρια ευρώ ως επιστροφή φόρου στη Γαλλία, σύμφωνα με τη γαλλική ιστοσελίδα L’Express. Όπως και άλλα ευρωπαϊκά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ιταλίας, η Γαλλία προσπαθεί να αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας, όπως η Amazon, η Google και η Apple, να πληρώσουν αυτό που κρίνουν (τα κράτη) ότι είναι το δίκαιο μερίδιο των φόρων τους.

Τα μέσα L’Express και Reuters ανέφεραν το ποσό των 500 εκατομμυρίων ευρώ και ενώ ούτε η κυβέρνηση ούτε η Apple το επιβεβαίωσαν, η Apple υποσχέθηκε περισσότερες λεπτομέρειες αργότερα. “Ως πολυεθνική εταιρεία, η Apple ελέγχεται τακτικά από τις φορολογικές αρχές σε όλο τον κόσμο”, ανέφερε η Apple France στο Reuters. “Η γαλλική φορολογική διοίκηση ολοκλήρωσε πρόσφατα έναν πολυετή έλεγχο των γαλλικών λογαριασμών της εταιρείας και αυτές οι λεπτομέρειες θα δημοσιευτούν στους δημόσιους λογαριασμούς μας».

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν βρίσκεται υπό μεγάλη πολιτική πίεση από τα “κίτρινα γιλέκα” και άλλα σωματεία που θεωρούν ότι οι γίγαντες της τεχνολογίας «GAFAM» (Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft) δεν πληρώνουν αρκετούς φόρους σε σχέση με άλλες εταιρείες. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μαϊέρ, συνεργάζεται με τον Γερμανό ομόλογό του για να επιβάλει φόρο 3% σε όλη την Ευρώπη στα έσοδα από διαδικτυακές διαφημίσεις των τεχνολογικών γιγάντων.

Η Ευρώπη έπληξε πρόσφατα την Apple με φόρο 15,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016 αφού έκρινε ότι οι φορολογικές ελαφρύνσεις της Ιρλανδίας στην Apple ήταν παράνομες. Η Apple πλήρωσε πλήρως το ποσό, αν και κρατείται ως εγγύηση εν αναμονή της προσφυγής της από την Ιρλανδία.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη πληρώνουν πάνω από 20 τοις εκατό σε φόρους, αλλά εκτιμάται ότι οι τεχνολογικοί γίγαντες πληρώνουν λιγότερο από το μισό. Η Ευρώπη μπορεί να μην έχει τη δυνατότητα να υπερβεί τον φόρο του 3% στα έσοδα από το διαδίκτυο, καθώς τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Ιρλανδίας, αντιτίθενται για διάφορους λόγους. Αυτή η έλλειψη συμφωνίας είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η Γαλλία αποφάσισε να προχωρήσει με τον δικό της ψηφιακό φόρο ξεκινώντας από το 2019.

“Η αποτυχία ενός [ευρωπαϊκού] φόρου για το GAFAM επιβεβαιώνει τη μεγάλη δυσκολία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσει σε ένα κοινό όραμα“, δήλωσε ο συγγραφέας και ερευνητής Νίκος Σμυρναίος. “Πολλές χώρες έχουν παίξει με τέτοιο τρόπο τα χαρτιά τους ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα δικά τους συμφέροντα”.

Πηγή

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
2 Σχόλια
Oldest
Newest
Inline Feedbacks
View all comments
Αλέξανδρος

Καλό το άρθρο αλλά οι μεγάλοι πάντα θα την γλυτώνουν με “πλάγιο” τρόπο. Φυσικά υπάρχουν και τα κοράκια που όταν μυριστούν χρήμα…. φέρνουν τους “νόμους” στα μέτρα τους.

Agnostos13

Φιλόπτοχο…

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία χρήσης. Αποδοχή Περισσότερα