Business

Apple: Θα πληρώσει 13 δισ. ευρώ στην Ιρλανδία να ηρεμήσει την ΕΕ, αλλά…

Η Apple έφτασε σήμερα σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προκειμένου να ξεκινήσει την καταβολή των 13 δισ. ευρώ (15.4 δισ. δολάρια), σε φόρους, τους οποίους η ΕΕ είχε αποφανθεί πέρσι, ότι πρέπει να δοθούν στην Ιρλανδία.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση έχει εκδοθεί εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο (τον Αύγουστο του 2016), η Ιρλανδία αρνήθηκε να δεχτεί τα χρήματα. Η στρατηγική της χώρας είναι να χρησιμοποιεί χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για να ενισχύει τις εγχώριες επενδύσεις από ξένες εταιρείες.

Ωστόσο, η πρακτική έχει οδηγήσει σε εταιρείες όπως η Apple να χρησιμοποιούν την Ιρλανδία ως φορολογικό καταφύγιο και να πληρώνει ποσοστά μόλις 0,005% επί όλων των ευρωπαϊκών κερδών για το διάστημα 2003-2014, χάρη σε θυγατρικές εταιρείες και “shell companies” που προορίζονται αποκλειστικά για τη συλλογή και διατήρηση offshore εσόδων.

Η Apple αμφισβητεί εδώ και πολύ καιρό την απόφαση της ΕΕ και το γεγονός ότι αποφεύγει την πληρωμή φόρων και ο Tim Cook έχει χαρακτηρίσει την απόφαση ως “total political crap”.

Λόγω της αδράνειας της Ιρλανδίας, η ΕΕ παρέπεμψε την κυβέρνηση της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για να την υποχρεώσει να εισπράξει τους φόρους. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Paschal Donohoe, ανακοίνωσε τελικά ότι η Ιρλανδία αναμένει να αρχίσει να λαμβάνει τα χρήματα από την Apple από το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Τόσο η Apple όσο και η κυβέρνηση της Ιρλανδίας έχουν ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, και φαίνεται ότι τα στελέχη της Apple αναμένουν να ανακτήσουν τα χρήματα, αν εγκριθεί η έφεση.

Με δήλωσή της στην The Wall Street Journal η Apple επεσήμανε: “Έχουμε μια ειδική ομάδα που εργάζεται επιμελώς και ταχέως με την Ιρλανδία, σχετικά με τη διαδικασία που έχει εκκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είμαστε βέβαιοι ότι το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ θα ανατρέψει την απόφαση της Επιτροπής μόλις εξετάσει όλα τα στοιχεία”.

Με λίγα λόγια, η Apple αναγκάστηκε να συμφωνήσει να καταβάλει τα χρήματα, αλλά δεν συμφωνεί με την απόφαση, επιμένει στην έφεση και ευελπιστεί να πάρει πίσω τα χρήματα.

Επεξεργάστηκε την 5 Δεκεμβρίου 2017 14:19

Σχόλια

  • Βρε τσιφουτηδες εκεί στην Apple, με μετρητά ίσα με το χρέος της Ελλάδας για να βγάλετε χρήματα πληρώνεται φόρο 0,005%???????? Αν είναι δυνατόν....
    Υγ αυτο ισχύει για όλες τις εταιρείες.... Μην με κράζουν τα funboys. Σκεφτείτε πόσο πληρώνεται εσείς με τα λιγα και αυτοί με τα πολλά....

  • Όταν πίνουν το αίμα του καταναλωτή (έστω και αν πηγαίνει εθελοντικά όπως το πρόβατο στην σφαγή) είναι καλά , ας πληρώσουν και λίγους φόρους τώρα (ελάχιστα μπροστά στα ποσά που έχουν βγάλει).

  • Πρέπει κάτι να γίνει με αυτή την Ιρλανδία...έχει παραγίνει το κακό!
    Ο Τσάμπας να τελειώνει!

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Λορένα Σιούτη

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.