Ηλεκτροχημικοί Super πυκνωτές από γραφένιο έρχονται από το μέλλον

Τους έχουμε ακουστά και ως Super ή Ultra πυκνωτές και διαφέρουν από τους πυκνωτές που ήδη χρησιμοποιούμε στις διάφορες ηλεκτρονικές συσκευές μας στο ότι αυτοί μπορούν να δεχτούν μεγαλύτερη ποσότητα ρεύματος, ενώ φορτίζονται και αποφορτίζονται πιο γρήγορα από τις μπαταρίες. Ερευνητές του UCLA κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν ένα οπτικό DVD drive προκειμένου να δημιουργήσουν ειδικά ηλεκτρόδια από γραφένιο το οποίο και παρουσιάζει εξαιρετικά ηλεκτρικά και μηχανικά χαρακτηριστικά.

Εκτιμάται ότι ένας πυκνωτής με την ενεργειακή πυκνότητα μίας μπαταρίας και την υψηλή του απόδοση θα μπορούσε να θέσει νέα standards στο θέμα της ενεργειακής αποθήκευσης. Η μόνη απαίτηση που έχει είναι η χρήση ειδικών ηλεκτροδίων με μεγαλύτερη επιφάνεια επαφής από τα συμβατικά. Εδώ είναι που έρχεται να δώσει τη λύση το γραφένιο.

Η ερευνητική ομάδα κατασκεύασε ηλεκτρόδια LSG με μεγαλύτερο χώρο επαφής των ηλεκτρονίων και άρα μεγαλύτερη χωρητικότητα φόρτισης και την ικανότητα της μεταφοράς πολύ υψηλής ενέργειας σε σχέση με έναν τυπικό πυκνωτή. Ο υγρός ηλεκτρολύτης αντικαταστάθηκε με ένα ειδικό πολυμερές σε μία διάταξη τύπου “σάντουιτς” μειώνοντας και τις συνολικές διαστάσεις, άρα με όφελος στο συνολικό όγκο της κάθε συσκευής που θα μπορούσε να τον χρησιμοποιεί.

Πηγή

Επεξεργάστηκε την 27 Μαρτίου 2012 18:33

Σχόλια

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Νίκος Καϊμακάμης

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.