Business

H EE θέλει να κάνει τις κινητές συσκευές πιο ανθεκτικές και εύκολες στην επισκευή

Νέο προσχέδιο πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που διέρρευσε αποκαλύπτει πως εξετάζει τη δυνατότητα να αναγκάσει τους κατασκευαστές smartphone και tablet να κάνουν τις συσκευές τους πιο ανθεκτικές και ευκολότερες στην επισκευή.

Αυτή η δράση έχει ως στόχο να περιορίσει τα περιορίσει τα ηλεκτρονικά απόβλητα. Εάν γίνει πραγματικότητα, η Επιτροπή λέει πως θα μειώσει τα απόβλητα άνθρακα που ισοδυναμούν με 5 εκατομμύρια αυτοκίνητα στους δρόμους.

Το προσχέδιο επικεντρώνεται σε μπαταρίες και ανταλλακτικά. Σύμφωνα με αυτό, οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν να παρέχουν τουλάχιστον 15 βασικά εξαρτήματα για κάθε συσκευή, πέντε χρόνια μετά την κυκλοφορία της. Αυτά τα εξαρτήματα περιλαμβάνουν μπαταρίες, οθόνες, φορτιστές, πίσω καλύμματα, θήκες για κάρτες μνήμης/κάρτες SIM.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θέλει τους κατασκευαστές να διασφαλίζουν είτε διατήρηση της χωρητικότητας της μπαταρίας κατά 80% μετά από 1.000 κύκλους φόρτισης είτε να παρέχουν μπαταρίες για πέντε χρόνια. Οι ενημερώσεις λογισμικού δεν θα πρέπει επίσης να έχουν αρνητική επίδραση στη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Ωστόσο, αυτοί οι κανόνες δεν θα ισχύουν για συσκευές ασφαλείας και rollable/foldable συσκευές.

Ο Περιβαλλοντικός Συνασπισμός για τα Πρότυπα (ECOS) λέει ότι αν και το προσχέδιο φαίνεται λογικό και ενθαρρυντικό, θα πρέπει να κάνει ένα βήμα παραπέρα. Για παράδειγμα, ο οργανισμός πιστεύει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να δικαιούνται και τα δύο, αντικατάσταση μπαταριών στον πενταετή κύκλο ζωής και εγγύηση ότι θα διαρκέσει τουλάχιστον 1.000 πλήρεις κύκλους φόρτισης. Ακόμα αναφέρει ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να μπορούν να επισκευάζουν τις συσκευές τους χωρίς να είναι απαραίτητο να καταφύγουν σε επαγγελματική βοήθεια.

Εάν η πρόταση περάσει, η επιτροπή θα εισαγάγει νέες ετικέτες παρόμοιες με τηλεοράσεις, πλυντήρια ρούχων και άλλα οικιακά ηλεκτρονικά είδη. Αυτές οι ετικέτες θα δείχνουν πόσο ανθεκτική είναι η συσκευή – προστασία από νερό και σκόνη, πόσο ανθεκτική είναι στις πτώσεις και, φυσικά, την αντοχή της μπαταρίας κατά τη διάρκεια ζωής της συσκευής.

Κοινοποίηση
Συντάκτης:
Αντώνης Γιαγδζόγλου

Χρησιμοποιούμε cookies για να παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία.