Η Microsoft Research αναπτύσσει μνήμη ολογράμματος για αποθήκευση στο cloud

Εδώ και αρκετά χρόνια η Microsoft εργάζεται πάνω στην αποθήκευση δεδομένων σε γυαλί, με το εν λόγω project να ακούει στο όνομα Project Silica. Αυτή η τεχνολογία έχει όμως έναν μεγάλο περιορισμό, καθώς προορίζεται για εγγραφή μόνο μίας φοράς, χωρίς επιλογή επανεγγραφής δεδομένων.

Η Microsoft Research ανακοίνωσε ένα νέο project, με την ονομασία Project HSD (Holographic Storage Device), το οποίο έχει ως στόχο την αποθήκευση δεδομένων ως ολογράμματα. Αυτή η τεχνολογία προσφέρει αρκετά καλύτερη λύση από ότι το γυαλί, καθώς μπορεί να γίνει επανεγγραφή, οπότε ταιριάζει ακόμα περισσότερο στο μοντέλο του cloud.

, Η Microsoft Research αναπτύσσει μνήμη ολογράμματος για αποθήκευση στο cloud

Για να γίνει εγγραφή ενός ολογράμματος, τα δεδομένα κωδικοποιούνται σε εικόνα 2D και μεταφέρονται μέσω ακτινών. Ο συνδυασμός των ακτινών δεδομένων και των ακτινών αναφοράς γίνεται μέσα σε κρύσταλλο LiNb03, με τα δεδομένα να κωδικοποιούνται ως μοτίβο. Η εγγραφή διάφορων μοτίβων πραγματοποιείται μέσω αλλαγής της γωνίας που χτυπάει η ακτίνα αναφοράς. Αυτό επιτρέπει την κωδικοποίηση πολλών συνόλων δεδομένων στον ίδιο τόμο.

Η ομάδα αναφέρει ότι ο σχεδιασμός του εν λόγω χώρου αποθήκευσης για το cloud τους απελευθερώνει από τους περιορισμούς ανάπτυξης λύσεων για τους καταναλωτές, όπου η μονάδα δίσκου πρέπει να είναι 3,5 ιντσών. Η τρέχουσα λύση έχει σχεδιαστεί ως ράφι αποθήκευσης, επομένως έχουν πολύ περισσότερο χώρο για επέκταση. Βέβαια, η ομάδα θέλει να βελτιώσει τους χρόνου εγγραφής και τη χωρητικότητα στο μέλλον.

Πηγή

Μεγαλωμένος στην Πάτρα, ο Τάσος Παπανικολάου λατρεύει τα smartphones και οποιοδήποτε gadget μπορεί να κάνει την ζωή του πιο εύκολη και ευχάριστη. Σπουδάζει ηλεκτρολόγος - μηχανικός και συνεργάζεται με εταιρείες Stem στην Ισπανία.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

0 Σχόλια
Inline Feedbacks
View all comments

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Software Android Microsoft Windows 11

Windows 11: Τέλος η υποστήριξη για εφαρμογές Android

Η Microsoft θα σταματήσει να υποστηρίζει τις εφαρμογές Android στα Windows αλλά οι υπάρχοντες χρήστες θα πάρουν μια παράταση ενός χρόνου.

Business AI Microsoft

Mistral AI: Συνεργασία με τη Microsoft για τη γαλλική startup – Αποκάλυψε τον ανταγωνιστή του ChatGPT, Mistral Large

 Η γαλλική startup Mistral AI αποκάλυψε ένα νέο μεγάλο γλωσσικό μοντέλο (LLM) που θα ανταγωνιστεί το ChatGPT της OpenAI.

Games Microsoft Xbox

Xbox: 4 αποκλειστικά παιχνίδια έρχονται σε PS5 και Nintendo Switch

H Μicrosoft ανακοίνωσε επίσημα πως τέσσερα αποκλειστικά παιχνίδια του Xbox θα γίνουν διαθέσιμα και σε άλλες κονσόλες.

Software featured Microsoft

Microsoft Mesh: Η virtual πλατφόρμα συσκέψεων στο Teams

Έναν νέο τύπο “υβριδικής” εργασίας προτείνει η Microsoft, συστήνοντας το Mesh που επιτρέπει στα avatar των εργαζομένων να συναντώνται.