Η Microsoft βύθισε data center στη θάλασσα για να έχει ψύξη φιλική προς το περιβάλλον

Η Microsoft τοποθέτησε ένα data center σε μια μεταλλική κάψουλα και τη βύθισε στη θάλασσα έτσι ώστε να ψύχεται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον αφού δε θα απαιτείται ενέργεια για την ψύξη των υπολογιστών, στοχεύοντας στην αύξηση της απόδοσης μιας και θα ψύχεται πολύ καλύτερα μέσα στη θάλασσα από το να βρισκόταν στη στεριά.

Το data center το οποίο αποτελείται απο υπολογιστές που έχουν τοποθετηθεί μέσα σε μεταλλικό σωλήνα, εκτιμάται πως θα μπορούσε να παραμείνει στο βυθό της θάλασσας για πέντε χρόνια, τροφοδοτείται από ένα υποθαλάσσιο καλώδιο για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και τη μετάδοση δεδομένων στη στεριά, ενώ στην περίπτωση που παρουσιαστούν βλάβες, αυτές δε θα μπορούν να επιδιορθωθούν. Ο Ben Cutler, επικεφαλής αυτής της προσπάθειας που η Microsoft ονομάζει Project Natick, αναφέρει πως οι εκτιμήσεις όλων όσων συμμετέχουν στο έργο αυτό κάνουν λόγο για μια πολύ καλύτερη ψύξη των υπολογιστών όσο βρίσκονται στο βυθό της θάλασσας. Επίσης, αναφέρθηκε το ότι η απουσία ανθρώπων από την κάψουλα, βοηθάει στο να μεταφερθεί το οξυγόνο και η υγρασία από τη θάλασσα στην ατμόσφαιρα, ελαττώνοντας τη διάβρωση που είναι από τα σοβαρότερα προβλήματα στα κέντρα δεδομένων.

microsoft sea datacenter3

Όσον αφορά το ενδεχόμενο βλάβης των υπολογιστών, αναφέρθηκε πως υπάρχει η ελπίδα να είναι μειωμένες οι πιθανότητες βλάβης από το αν βρισκόταν όλη αυτή η εγκατάσταση στη στεριά, η οποία σε μέγεθος είναι πολύ μικρή σε σχέση με τις γιγαντιαίες εγκαταστάσεις των επίγειων data center, ενώ χαρακτηριστικό του μεγέθους του είναι πως διαθέτει μόνο δώδεκα racks (ράφια) με servers, οι οποίοι διαθέτουν χωρητικότητα ικανή για να αποθηκευθούν πέντε εκατομμύρια ταινίες.

microsoft sea datacenter2

Η Microsoft είχε επαναλάβει παρόμοιο εγχείρημα το 2015, με το Leona Philpot project να περιλαμβάνει data center το οποίο βρέθηκε στο βυθό για πέντε μήνες, και στην περίπτωση που το τωρινό data center περάσει επιτυχώς τις δοκιμές, η Microsoft σκοπεύει να βυθίσει άλλα πέντε data center μέσα σε τέτοιους μεταλλικούς σωλήνες, τους οποίους κατασκευάζει η Naval, ναυπηγική εταιρεία στη Γαλλία.

Στη συνέχεια, ο μεταλλικός σωλήνας που περιέχει τους servers μεταφέρεται από τη Βρετάνη της Γαλλίας στο Stromness, που ανήκει στα Νησιά Όρκνευ πάνω από τη Σκωτία, όπου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας παρέχει βοήθεια όσον αφορά τα υποθαλάσσια καλώδια που συνδέουν το data center με τη στεριά. Η Microsoft τονίζει πως η εξειδίκευση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Θαλάσσιας Ενέργειας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η γνώση της συγκεκριμένης περιοχής, ήταν αυτό που έφερε τη σύναψη της συνεργασίας.

microsoft sea datacenter1

Όσον αφορά τη θαλάσσια περιοχή όπου η Microsoft βύθισε το data center, τα Νησιά Όρκνευ βόρεια της Σκωτίας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Θαλάσσιας Ενέργειας πειραματίζεται με την παλιρροϊκή και την κυματική ενέργεια τα τελευταία δεκατέσσερα χρόνια, με τις περιοχές της έρευνας να περιλαμβάνουν αυτήν που τα καλώδια του data center έρχονται από το βυθό στη στεριά.

Εκπρόσωπος της βιομηχανίας των data center αναφέρει πως η ραγδαία εξάπλωσή τους θα προκαλούσε μια πολύ αυξημένη ζήτηση ενέργειας για να καλύψει τις ανάγκες μιας τέτοιας εγκατάστασης και πως μια τέτοια προσπάθεια από τη Microsoft θα μπορούσε μόνο καλό να φέρει. Στη συνέχεια τονίζει πως από τη στιγμή που το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικεί κοντά στις ακτές, η εγκατάσταση ενός data center δίπλα στις ακτές ή ακόμα και στο βυθό της θάλασσας, θα ήταν μια πολύ καλή ιδέα για να υλοποιηθεί.

Όπως είναι λογικό υπάρχουν και αυτοί που δε βλέπουν την προσπάθεια αυτή με ενθουσιασμό αφού υποστηρίζουν πως μια τέτοια κίνηση αν γινόταν μαζικά, θα προκαλούσε υπερθέρμανση των θαλασσών, με τη Microsoft να απαντά πως η αύξηση της θερμοκρασίας από τα data center θα μπορούσε να ήταν χιλιοστά αυξημένη, άρα δεν υπάρχει κανένας τέτοιος κίνδυνος. Τέλος, αναφέρθηκε πως παρά το γεγονός ότι το πείραμα αυτό μπορεί να χαρακτηριστεί εκτός λογικής, είναι όμως μια πενταετής έρευνα της οποίας τα αποτελέσματα θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων πριν υλοποιηθεί κάτι αντίστοιχο σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

microsoft sea datacenter4

Πηγή

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest
4 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Efkairiakos

Και γιατι να μην το κάνουν απλά υδρόψυκτο με νερό από τον βυθό της θάλασσας που θα είναι παγωμένα; Ή απο κάποια πηγή βουνού που είναι και τρεχούμενο το νερό;
Μήπως ζητάνε άτομα εκεί στην μικρομαλακήν;

Yannis11

Efkairiake σε σχέση με αυτό που προτείνεις (που μάλλον προϋποθέτει ηλεκτρική ενέργεια για την μεταφορά του νερού ή και ίσως πιο περίπλοκη κατασκευή )το βουτάς και το ξεχνάς!

Techfan

1. Efkairiakos, πήγαινε παίξε forrrrrrrrrtnight σαν καλό 14χρονο που είσαι και άσε την τεχνολογία στους μεγαλύτερους.
2. Γενικά υπάρχουν σερβερ που βγάζουν υπερβολικά μεγάλα ποσά θερμότητας, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες, οπότε αυτό το μικρό πειραματικό εγχείρημα ακόμα και αν δεν πετύχει στο 100% είμαι σίγουρος πως είναι η αποκλειστική μελλοντική λύση.

Efkairiakos

Techfan μιας και εσυ εισαι Guru στο θέμα αλλά δεν με γνωρίζεις προσωπικά,
Μάθε να δέχεσαι ένα σχόλιο χαβαλέ και μην τα παίρνεις όλα τόσο σοβαρά στα φόρουμ…
Γιώργος, 37ετών με τρία πτυχία πληροφορικής.
Δεν παίζω καθόλου παιχνίδια και δεν ξέρω καν τι είναι αυτό που λες.
Να εισαι καλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Twitter

O Jack Dorsey εγκαταλείπει τη θέση του CEO του Twitter

Θα μπορούσε κανείς να το ονομάσει και ως τέλος εποχής, καθώς ο Jack Dorsey αναμένεται να εγκαταλείψει τη θέση του CEO στο Twitter.

Business featured

Σούπερ ανθεκτικό γυαλί ανοίγει το δρόμο για άθραυστες οθόνες κινητού

Πρόκειται για τον δεύτερο πιο ισχυρό τύπο γυαλιού μετά από ένα που δημιουργήθηκε πρόσφατα και έφτασε τα 113 GPa.

Business AirPods Apple Apple Watch

Apple: Δωροκάρτα στις ΗΠΑ με την αγορά smartphone, tablet, υπολογιστή ή ακουστικών

Αυτή τη φορά, αντί για μείωση τιμής σε οποιοδήποτε από τα iPhone, iPad, Apple Watch, Mac ή AirPods της, η Apple προσφέρει μια δωροκάρτα προκειμένου να μπορείτε να αποκτήσετε κάποια αξεσουάρ αργότερα.

Business European Commission

Ψηφιακή Ευρώπη: Κοινή ηλεκτρονική κάρτα κοινωνικής ασφάλισης

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιταχύνει τα σχέδιά της για ένα ψηφιακό ευρωπαϊκό διαβατήριο κοινωνικής ασφάλισης.