Skyworth: Κινέζικη Smart TV παρακολουθούσε άλλες συσκευές

, Skyworth: Κινέζικη Smart TV παρακολουθούσε άλλες συσκευές

Η κινεζική εταιρεία Skyworth με τις Smart TV της κατηγορείται ότι παρακολουθούσε άλλες συσκευές στο σπίτι. Με έναν έλεγχο του ασύρματου δικτύου κάθε λίγα λεπτά πραγματοποιούσε εντοπισμό των συσκευών που ήταν συνδεδεμένες στο Internet.

To λειτουργικό σύστημα των Smart TV της Skyworth είναι μία παραλλαγή του Android και σε αυτό υπάρχει μία εφαρμογή με το όνομα Gozen Data, η οποία είχε ως σκοπό της τη συλλογή των συσκευών που έχουν πρόσβαση στο Internet, τα ονόματά τους, τις διευθύνσεις IP, τα usernames, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έμπαιναν στο δίκτυο.

Το κακό είναι ότι δεν υπήρχε κάποια ενημέρωση στους χρήστες για το τι συνέβαινε στο παρασκήνιο, οπότε η παρακολούθηση γινόταν εν αγνοία του ιδιοκτήτη της Smart TV. Οι χρήστες που το έψαξαν λίγο, ανέβασαν screenshots και άλλες πληροφορίες για το θέμα στα social media.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους χρήστες τα δεδομένα που συνέλλεγε η εφαρμογή Gozen Data, στέλνονταν στον δικτυακό τόπο gz-data.com, που αποδεικνύεται ότι συλλέγει δεδομένα χρήσης για μια πλειάδα πελατών, ανάμεσα στους οποίους συμπεριλαμβάνονται οι Sanyo, Toshiba, Philips. Υπολογίζεται ότι η Gozen Data διαχειρίζεται τα δεδομένα τουλάχιστον 103 εκατομμυρίων smart TV.

Η Skyworth ανακοίνωσε ότι τα δεδομένα αυτά δεν είχαν ως σκοπό την παρακολούθηση, αλλά τη στοχευμένη διαφήμιση, ενώ ανεξάρτητοι φορείς στην Κίνα σημειώνουν ότι βρίσκεται σε ισχύ το Project Xueliang στην Κίνα, το οποίο χρησιμοποιεί το Android για την οικιακή παρακολούθηση των πολιτών. Μάλιστα, η Κυβέρνηση κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τα δεδομένα που συλλέγει για σκοπούς προπαγάνδας και ασφυκτικού ελέγχου σε περιπτώσεις αντιφρονούντων.

O Νίκος Καϊμακάμης είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Συνεργάζεται με διάφορα online μέσα κυρίως στο τεχνολογικό ρεπορτάζ, ενώ εργάζεται και ως data manager στο πρόγραμμα παροχής στέγασης προσφύγων ESTIA. Τις συγγραφικές του δημιουργίες μπορείτε να τις διαβάσετε στο www.nikosk.gr.

Ακολουθήστε το Techblog.gr στο Google News για να μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις τεχνολογίας. Αν χρησιμοποιείτε RSS προσθέστε το Techblog στη λίστα σας https://techblog.gr/feed/.

ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παρακολουθήστε τα σχόλια
Να ειδοποιηθώ όταν
guest

8 Σχόλια
παλαιότερο
νεώτερο
Inline Feedbacks
View all comments
Manos

Έλα… δεν το πιστεύω!

Aggelos

Την παρακολούθηση της Apple που εχει για κάθε χρήστη δεδομένα προσώπου, δακτυλικό αποτύπωμα και δεδομένα τραπεζικών λογαριασμών δεν την φτάνει κανείς.

Chris_BMW

Είπε ο Άγγελος χωρίς να έχει ιδέα τι έγραψε ..

SUPS 👨‍⚖️

Εν πραγμα θα σου πω iOS 14.5 ….περαστικα…

James

Το Android box της Cosmote tv είναι το SKYWORTH HY4415, μου το έστειλαν πρόσφατα. Από τότε η Samsung smart tv μου άρχισε να εμφανίζει μηνύματα ότι κάποια συσκευή θέλει να συνδεθεί πάνω της. Έτσι εξηγούνται όλα, το άρθρο έχει βάση.

SkyNet

Εδώ οι τηλεοράσεις LG το 2013 “πιάστηκαν” να συλλέγουν και μεταδίδουν δεδομένα χωρίς την άδεια του χρήστη. Τρομακτική δίψα για δεδομένα από όλους

Κώστας Βλαχάκης

Και η ενσωματώμενη κάμερα σε κάποιες τηλεοράσεις Samsung κατέγραφε χωρίς άδεια. Πριν από μερικά χρόνια είχε γίνει γνωστό και αυτό.

Να.sos.

Σωστός, έχω την εντύπωση ότι σε δικό σου άρθρο είχαμε σχολιάσει αυτό το γεγονός τότε.
Επίσης και η LG με το γνωστό της τηλεχειριστήριο “άκουγε” τα πάντα όπως έχω την εντύπωση είχε γραφτεί εκείνη την περίοδο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Business Apple China iPhone

Apple: Εύσημα του Tim Cook για την πρόοδο της καινοτομίας στην Κίνα

Ο CEO της Apple Tim Cook επαίνεσε την καινοτομία της Κίνας και δήλωσε χαρούμενος για τους μακροχρόνιους δεσμούς της χώρας με την εταιρεία του κατά την επίσκεψή του στην χώρα.

Business China Chip USA

Ολλανδία: Στο πλευρό των ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού των εξαγωγών τσιπ προς την Κίνα

Περιορισμούς στις εξαγωγές τεχνολογίας ημιαγωγών σχεδιάζει να επιβάλει η Ολλανδία, καθώς “συστρατεύεται” με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια περιορισμού τους προς την Κίνα.

Business 5G China

H Γερμανία μπλοκάρει τη χρήση κινέζικων εξαρτημάτων 5G

Η Γερμανία ετοιμάζεται να υλοποιήσει το σχέδιό της να απαγορεύσει τη χρήση κάποιων κινεζικών εξαρτημάτων στα δίκτυα 5G της χώρας, σύμφωνα με την εφημερίδα Zeit.

Business China

Baidu: Στα 4,8 δισεκατομμύρια δολάρια τα έσοδα

Πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών κινήθηκαν τα έσοδα της Baidu για το δ΄ τρίμηνο του 2022, με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό να εμφανίζει σημαντική άνοδο στα κέρδη του.